- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Εισαγγελική παρέμβαση για παράνομη λήψη DNA

01/07/13 ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

getFile (29) [1]Ποτέ δεν είναι αργά… Στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπαίνει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ύστερα από παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου για «τυφλές προσαγωγές» και παράνομη λήψη DNA.

 

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε το Σάββατο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, κατόπιν αναφοράς δικηγόρων που εκπροσωπούν «υπόπτους» για συμμετοχή στα επεισόδια του περασμένου Μαΐου, στη θέση «Καρατζά» της Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής. Τότε, στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων τραυματίστηκε από σκάγια. Ακολούθησαν δεκάδες «τυφλές προσαγωγές» πολιτών, που δημιούργησαν κλίμα τρομοκρατίας στους κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δικηγόροι των προσαχθέντων συνέταξαν αναφορά με την οποία στρέφονται εναντίον των αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οπως έγινε γνωστό, τους κατήγγειλαν για «πρωτοφανείς και παράνομες» ενέργειες στο πλαίσιο των προσαγωγών δεκάδων πολιτών προερχόμενων κυρίως από τη βορειοανατολική Χαλκιδική που χαρακτηρίστηκαν «ύποπτοι». Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την καταγγελία των δικηγόρων, οι προσαχθέντες υποχρεώθηκαν «διά της βίας» να δώσουν δείγματα γενετικού υλικού. Επίσης, στερήθηκαν του δικαιώματος επικοινωνίας με τους συνηγόρους τους.

 

Η αναφορά υποβλήθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη, από τον οποίο διαβιβάστηκε αρμοδίως στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελο Μαδεμλή. Αντίδραση, ωστόσο, υπήρξε και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), ο οποίος «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί οι συμπεριφορές και τακτικές αυτές των διωκτικών αρχών καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας και κράτους δικαίου».

 

Δηλώνει μάλιστα ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και του δικαιώματος του δικηγόρου να υπερασπίζεται τον εντολέα του.

 

Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια του περασμένου Μαΐου στη Χαλκιδική, όπου η αστυνομία είχε αποκλείσει τον δημόσιο δρόμο, θεωρήθηκαν επιπόλαια ακόμη και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου όπου δικάστηκαν τρεις νοικοκυρές που συνέλαβε η αστυνομία.

 

Σύμφωνα με το δικαστήριο, «όλως ελαφρά» ήταν η σωματική βλάβη που προκάλεσαν οι τρεις κατηγορούμενες από την Ιερισσό στους αστυνομικούς, παρότι η αστυνομία τις αντιμετώπισε περίπου ως… τρομοκράτισσες.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=66258