- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Μια ιρλανδική συγγνώμη από τη… Βοστόνη
01/07/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
→Η Anglo Irish Bank κόστισε περί τα 30 δισ. ευρώ στους Ιρλανδούς φορολογούμενους κατά τη διάρκεια της κρίσης, περίπου όσο το 1/5 του ετήσιου ΑΕΠ της Ιρλανδίας
[1]Συγγνώμη από τη… Βοστόνη, όπου βρίσκεται, ζήτησε ο Ιρλανδός τραπεζίτης που έκανε πλάκα με συνάδελφό του στο τηλέφωνο, το 2008, για το πανάκριβο πακέτο διάσωσης της υπό κατάρρευση τράπεζάς του, στο οποίο παγιδεύτηκαν έντεχνα κυβέρνηση και φορολογούμενοι.
Στα πρώτα δημόσια σχόλια μετά τη δημοσίευση ηχογραφημένων τηλεφωνικών συνομιλιών στην εφημερίδα «Irish Indipendent», ο Ντέιβιντ Ντραμ, ανώτατο στέλεχος της Anglo Irish Bank, δήλωσε στη «Sunday Business Post» ότι μετανιώνει για την προσβολή που προκάλεσε…. «Δεν μπορώ να το αλλάξω τώρα, αλλά μπορώ να απολογηθώ σε όσους άκουσαν τις συνομιλίες και προσβλήθηκαν από αυτές», δήλωσε.
Η Anglo Irish Bank κόστισε περί τα 30 δισ. ευρώ στους Ιρλανδούς φορολογούμενους κατά τη διάρκεια της κρίσης, περίπου όσο το 1/5 του ετήσιου ΑΕΠ της Ιρλανδίας. Προκειμένου να σώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας το ιρλανδικό Δημόσιο κατέφυγε σε δανεισμό 64 δισ. ευρώ από την τρόικα και δεσμεύτηκε σε ένα δυσβάστακτο Μνημόνιο λιτότητας που οδήγησε σε τριπλασιασμό της ανεργίας.
Ο Ντραμ, μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος της Anglo Irish, φέρεται να λέει μεταξύ άλλων στις συνομιλίες του 2008 ότι θα απαιτήσει «moolah» -λέξη της ιρλανδικής slang για τα λεφτά- από την κεντρική τράπεζα. Στις συνομιλίες φαίνεται ότι οι τραπεζίτες απέκρυψαν σκόπιμα το πραγματικό μέγεθος των κεφαλαίων που χρειάζονταν για τη στήριξη της Anglo Irish προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημα τους. «Εδεσαν» έτσι κυβέρνηση -και φορολογούμενους- στο μετέπειτα τεράστιο πακέτο διάσωσής τους.
Η Anglo Irish ήταν η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας. Κατέρρευσε λόγω των τεράστιων κερδοσκοπικών ανοιγμάτων που είχε στη στεγαστική πίστη. Η αποκάλυψη ηχογραφημένων συνομιλιών έχει προκαλέσει κατακραυγή εκατομμυρίων Ιρλανδών που ζουν εδώ και χρόνια στη λιτότητα.
Ο ίδιος ο Ντραμ ζει σήμερα αρκετά μακριά από τον «τόπο του εγκλήματος», στη Βοστόνη των ΗΠΑ.
Μπ. Μιχ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=66464
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε