- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μετ’ εμποδίων η επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα

02/07/13 ΕΛΛΑΔΑ

Θετικό βρήκαν το μέτρο που ξεκίνησε χθες σε λεωφορεία της Αθήνας οι περισσότεροι επιβάτες, πολλοί όμως εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ σοβαρές ενστάσεις εκδηλώνουν αρκετοί οδηγοί

 

Η πρεμιέρα της πιλοτικής εφαρμογής της υποχρεωτικής επιβίβασης από την μπροστινή πόρτα στα λεωφορεία με ταυτόχρονο έλεγχο εισιτηρίων από τον οδηγό έγινε χθες, με τους κατοίκους της Αθήνας να βρίσκουν θετικό το μέτρο, αλλά να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο εφαρμογής του. Οδηγοί και επιβάτες πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει κάτι για την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής, αλλά θεωρούν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει πολλές αδυναμίες και ασάφειες.

 

Αρκετοί περιμένουν μέσα στη ζέστη στο κέντρο της Αθήνας, αλλά λεωφορείο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Τελικά μετά από περίπου ένα τέταρτο επιβιβαζόμαστε σε μία από τις γραμμές του κέντρου όπου εφαρμόζεται η υποχρεωτική επιβίβαση από μπροστά. Αυτό δεν αναφέρεται στη φωτεινή επιγραφή αλλά σε ένα χαρτί στο παρμπρίζ.

 

«Θα δυσκολέψει τη ζωή των οδηγών»

 

Πρώτα μιλάμε με τον οδηγό. Ο Νίκος, που βρίσκεται στο τιμόνι περίπου μία δεκαετία, μας λέει ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, το οποίο εκτιμά ότι θα δυσκολέψει τη ζωή των οδηγών και θα προκαλέσει καθυστερήσεις στα δρομολόγια: «Μας είπαν ότι όποιος δεν έχει εισιτήριο θα το προμηθεύεται μέσα στο λεωφορείο, αλλά δεν έχουμε ακόμα τα εισιτήρια στη διάθεσή μας. Αυτό βέβαια είναι και επικίνδυνο, γιατί θα έχουμε πάνω μας αρκετά χρήματα και θα αποτελούμε στόχο ληστείας. Τόσες χιλιάδες ανέργους έχουμε, ας προσλάβουν μερικούς που θα επωμιστούν τον έλεγχο των εισιτηρίων».

 

Ο συνάδελφός του Θανάσης πιστεύει ότι χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί ο κόσμος και εκτιμά ότι θα μειωθεί τελικά η εισιτηριοδιαφυγή, ειδικά σε περιοχές των προαστίων, όπου δεν διεξάγονταν έλεγχοι.

 

«Το μέτρο είναι σωστό, όμως ο οδηγός δεν μπορεί να τα κάνει όλα», μας λέει η Μαριάννα πριν κατέβει στη στάση της. Λίγο πιο κάτω βρήκαμε τον Στέφαν από την Γκάνα που ζει στη χώρα μας τα τελευταία επτά χρόνια: «Το μέτρο είναι καλό και όποιος είναι συνεπής δεν θα έχει πρόβλημα», μας λέει. Από την άλλη, η Στέλλα που περιμένει υπομονετικά δίπλα μας το λεωφορείο της δεν είναι υπέρ της νέας μεθόδου ελέγχου: «Η ιδέα δεν με βρίσκει σύμφωνη. Εάν λειτουργούσε καλύτερα το σύστημα των λεωφορείων, τότε ναι, αλλά στην παρούσα φάση δεν το εγκρίνω». Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τον κύριο Τάκη, που πιστεύει ότι η εισιτηριοδιαφυγή είναι περισσότερο θέμα νοοτροπίας και δύσκολα θα αλλάξει κάτι με αυτό τον τρόπο. «Με τέτοια ταλαιπωρία δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μπούμε και από την κατάλληλη πόρτα», ξεσπά μια ηλικιωμένη μπαίνοντας στη συζήτηση. Στη συνέχεια επιβιβαζόμαστε σε άλλο λεωφορείο, όπου βρίσκουμε τους ελεγκτές Γιώργο και Περικλή: «Πολλοί οδηγοί αντιδρούν και δεν βάζουν τις πινακίδες ενημέρωσης στα λεωφορεία τους. Πρέπει πρώτα να βελτιωθούν οι συχνότητες των δρομολογίων και μετά να συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι.

 

Είπαν όχι πολλοί σε δρομολόγια των δυτικών συνοικιών

 

Στην Αθήνα είμαστε 200 ελεγκτές, τι να πρωτοελέγξουμε;» μας λένε. «Είχαμε μεγάλη ανταπόκριση ως προς τη μη εφαρμογή του μέτρου και στις γραμμές που εξυπηρετούν τις δυτικές συνοικίες οι οδηγοί δεν παρέλαβαν τις χάρτινες πινακίδες», μας εξηγεί ο συνδικαλιστής Στ. Μανίκας. Επιμένει ότι το κυνήγι της λαθρεπιβίβασης δεν θα φέρει αποτελέσματα και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με νόμο, τα ελλείμματα μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό, αλλά δημιουργήθηκαν νέα, γιατί λόγω της ανεργίας έχουμε μείωση του επιβατικού κοινού και οι περικοπές των προϋπολογισμών των συγκοινωνιακών φορέων χειροτέρεψαν τις υπηρεσίες προς τους επιβάτες».

 

Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=66972