- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Από την υποκρισία στον ρατσισμό

03/07/13 ΕΛΛΑΔΑ

Η πορεία της οικογένειας Αντετοκούνμπο από τη Νιγηρία στην… επικοινωνιακή φιέστα που έστησε η ελληνική κυβέρνηση. Για την υποκρισία του κράτους μιλά στην «Εφ.Συν.» ο προπονητής που «ανακάλυψε» τα δύο αδέλφια

 

«Τύραννοι της κοινωνίας οι παράνομοι μετανάστες».

Αντώνης Σαμαράς, Ζάππειο 4 Μαΐου 2013.

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Γεννημένος το 1994, ο Γιάννης είναι το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας που το 1992 μετανάστευσε από τη Νιγηρία στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας. Μια οικογένεια «παράνομων» μεταναστών, σκέτοι τύραννοι της κοινωνίας…

 

«Η πείνα για μια καλύτερη ζωή, μπορεί να τον οδηγήσει στο ΝΒΑ», γράφουν οι «New York Times» στο αφιέρωμα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Μερικές φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο 18χρονος.

 

Η οικογένεια έμενε αρχικά στα Σεπόλια και, με εξαίρεση τον πρωτότοκο γιο τους, τον Φράνσις, που κάνει καριέρα ποδοσφαιριστή, αποφάσισαν να δώσουν στα παιδιά τους ελληνικά ονόματα (Θανάσης, Γιάννης, Κώστας, Αλέξης) και να τα στείλουν σε ελληνικά δημόσια σχολεία. «Τα παιδιά τα γνώρισα ακριβώς πριν από 5,5 χρόνια. Μια οικογένεια φτωχή όπως την περιγράφουν. Σχεδόν δεν είχαν να φάνε».

 

«Μου κόψανε την καλημέρα»

 

Ο Σπύρος Βελινιάτης, ο πρώτος προπονητής του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούνμπο και αυτός που «ανακάλυψε» τα δύο αδέλφια, εξηγεί στην «Εφ.Συν.»: «Εγώ δεν είμαι αριστερός, σας το λέω, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ να δηλητηριάζουν την ψυχή των Ελλήνων με το μίσος» φροντίζει να διευκρινίσει από την αρχή της κουβέντας μας και συμπληρώνει: «Ξέρω ανθρώπους από τη γειτονιά μου που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή και τις τελευταίες μέρες μού έκοψαν την καλημέρα. “Εχεις καταλάβει τι έκανες;” με ρωτάνε και αλλάζουν δρόμο».

 

Το πρώτο ενδιαφέρον για την «ελληνοποίηση» των αδελφών Αντετοκούνμπο ξεκίνησε πριν από δύο καλοκαίρια, όταν ο πρεσβύτερος (21 ετών σήμερα), ο Θανάσης, κλήθηκε στην Εθνική Νέων.

 

Συμμετείχε στην προετοιμασία, αλλά επειδή δεν είχε διαβατήριο και δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδος, δεν έπαιξε ποτέ σε κανένα επίσημο ή φιλικό παιχνίδι. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, σιγά σιγά άρχισε να ξεπροβάλλει το ταλέντο τού κατά τρία χρόνια μικρότερου αδελφού του, Γιάννη.

 

Η Πολιτεία αδυνατεί να του χορηγήσει ελληνική υπηκοότητα καθώς είναι ανυπέρβλητα τα εμπόδια που παρουσιάζει η περίπτωσή του (δύο μη Ελληνες γονείς), μετά την αναίρεση του νόμου Ραγκούση για την ελληνική ιθαγένεια, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Γιάννης στρέφεται στην πρεσβεία της πατρίδας των γονιών του (Νιγηρία) για να βγάλει το πολυπόθητο διαβατήριο.

 

Λίγο πριν από το αδιέξοδο, με τον κίνδυνο να μη συμμετάσχουν τα δύο παιδιά στις εθνικές ομάδες μπάσκετ, ύστερα από συνάντηση για το θέμα τού τότε υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και του προέδρου της ΕΟΚ Γ. Βασιλακόπουλου, το θέμα λύνεται και οι δύο αθλητές παίρνουν το πολυπόθητο διαβατήριο.

 

«Τα έχω και με αριστερούς μεγαλοσχήμονες παράγοντες που επισήμως λένε μεγάλα λόγια, αλλά δεν βγάζουν αθλητικό δελτίο σε αυτά τα παιδιά. Τα έχω ζήσει επανειλημμένως όλα αυτά», τονίζει ο παλαιός του προπονητής Σπύρος Βελινιάτης και συμπληρώνει: «Τόσο υποκριτικό είναι το ελληνικό κράτος, που όχι μόνο δεν δίνει ιθαγένεια, αλλά στερεί από παιδιά το αυτονόητο δικαίωμα να παίξουν. Αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν και παιδιά με τα ίδια και ενδεχομένως περισσότερα προσόντα, τα οποία δεν θα τα μάθει κανείς. Εχω ζήσει έως τώρα τουλάχιστον 5 μπασκετικούς “θανάτους” σε παιδιά που προπονούσα. Είδα παιδιά να τρελαίνονται, να γίνονται ναρκομανείς και άλλους να φεύγουν από τη χώρα.

 

«Θα σπάσουν την υποκρισία»

 

»Στους φίλους μου λέω ότι αυτό που δεν πέτυχαν 20 χρόνια οι πολιτικοί το καταφέραμε σήμερα μέσα από τον Γιάννη και τον Θανάση. Θα είναι ένας μοχλός πίεσης και ένας δούρειος ίππος για να σπάσουν τα όρια αυτής της απίστευτης υποκρισίας. Γιατί νομιμοποιούν έναν μπασκετμπολίστα που καρφώνει και σουτάρει καλά και όχι έναν επιστήμονα ή έναν απλό αθλητή και όχι πρωταθλητή και όπως και κάθε παιδί που έχει γεννηθεί σε αυτή τη χώρα και έχει ζήσει εδώ χρόνια;»

 

Η επικοινωνιακή χθεσινή φιέστα με τον Αντετοκούνμπο όμως δεν είναι μια απλή υποκρισία. Είναι ο βαθύς ρατσισμός των κυβερνώντων.

 

………………………………………………………………………………………………….

 

Επώνυμες και ανώνυμες «ατάκες» μίσους

 

- Νικήτας Κακλαμάνης: «Πρέπει να καταργήσουμε τον νόμο Ραγκούση, που έκανε την Ελλάδα ανθρώπινη χωματερή».

 

- Αδωνις Γεωργιάδης: «Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη για να καταλάβουν ότι οι λαθρομετανάστες είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα και να φύγουν».

 

- Χαράλαμπος Αθανασίου: «Στον νέο νόμο προτείνουμε επίσης να υπάρχει η πρόβλεψη της εξαιρετικής πολιτογράφησης για αλλοδαπούς επιχειρηματίες που επενδύουν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην Ελλάδα».

 

- Χαράλαμπος Αθανασίου: «Δεν γίνεται ένα παιδί που γεννιέται στη χώρα μας να αποκτά αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια. Είναι μια πρωτοτυπία αυτή ευρωπαϊκή, δεν ξέρω αν είναι και παγκόσμια» (Μάρτιος 2013).

 

- Ανώνυμος χθες στο twitter: «Σε 5-10 χρόνια που θα αναδειχθούν και άλλα παιδιά αφρικανών ταλέντα στο μπάσκετ λόγω των αβαντάζ που έχει σε αυτό το άθλημα η ράτσα τους, όλη η εθνική μας ομάδα θα αποτελείται από μαύρους; Συγνώμη αλλά εγώ μια τέτοια ομάδα δεν θα τη νιώσω ποτέ Εθνική Ελλάδος…»

 

………………………………………………………………………………………………….

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=67511