- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τα στρίβει ο Πούτιν, πρόθυμος ο Μαδούρο

03/07/13 ΚΟΣΜΟΣ

ΡΩΣΙΑ Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ η Μόσχα θέτει όρο στον πρώην πράκτορα Σνόουντεν να σταματήσει τις αποκαλύψεις για να του δώσει άσυλο, την ώρα που η Βενεζουέλα του το παραχωρεί άνευ όρων

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

getFile23 [1]Η ανθρωπότητα ολόκληρη και η παγκόσμια κοινή γνώμη πρέπει να υπερασπιστούν τον Σνόουντεν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν χθες το απόγευμα άφησε να εξελίσσεται ένα ολονύκτιο θρίλερ και να αιωρείται το ερώτημα αν η χώρα του θα παραχωρήσει τελικά πολιτικό άσυλο στον 29χρονο Αμερικανό και πολύ περισσότερο αν αυτός θα επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας για τον δρόμο της επιστροφής προς τη Λατινική Αμερική.

 

Συνάντηση αντιαμερικανών

 

Ο Μαδούρο πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στη γειτονική Λευκορωσία, ανήμερα μάλιστα της εορτής της Ανεξαρτησίας της, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος φημίζεται για τις αντιδυτικές και αντιαμερικανικές διαθέσεις του και θα μπορούσε να προσφέρει στο Μινσκ έναν ασφαλή και «φιλικό» προς τον Σνόουντεν και το σενάριο διαφυγής του σταθμό.

 

«Ποιος πρέπει να υπερασπιστεί τον Σνόουντεν; Εάν ο νεαρός 29χρονος τόλμησε να πει ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον κόσμο από την ελίτ της αμερικανικής αυτοκρατορίας, τότε ποιος πρέπει να προστατεύσει τον ίδιο; Ολόκληρη η ανθρωπότητα, όλος ο κόσμος πρέπει να τον υπερασπιστεί», είπε ο Μαδούρο, επιστρέφοντας στον ερωτώντα δημοσιογράφο το ερώτημα: «Τι έκανες εσύ προσωπικά για να τον υπερασπιστείς;». Λίγο νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε θολώσει ακόμη περισσότερο τα νερά για τον Αμερικανό πρώην πράκτορα, ανακοινώνοντας διά του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου Τύπου του προέδρου Πούτιν, ότι ο ίδιος ο Σνόουντεν απέρριψε τον όρο που είχε θέσει την προηγουμένη ο Β. Πούτιν, εξηγώντας κατηγορηματικά ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να εκδώσει στην Ουάσινγκτον τον Αμερικανό, αλλά, για να του παραχωρήσει άσυλο, πρέπει εκείνος να διακόψει τις «δραστηριότητες που βλάπτουν τις ΗΠΑ». «Οσο περίεργα κι αν ακούγεται αυτό από τα δικά μου χείλη», έσπευσε μάλιστα να χαριτολογήσει ο Ρώσος πρόεδρος, συνοψίζοντας την «άγραφη» επιθυμία της Μόσχας να διευκολύνει τη διαφυγή του Σνόουντεν και την ελευθερία του να συνεχίσει να μιλά και να καταγγέλλει, προφανώς, την Ουάσινγκτον, χωρίς όμως να επιδεινωθούν περαιτέρω οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν πολλές και πολύ σοβαρότερες αφορμές έντασης από την υπόθεση Σνόουντεν. Μια υπόθεση μάλλον «ρουτίνας» ως προς την ουσία των καταγγελιών για το μυαλό ενός βετεράνου πράκτορα, όπως ο Β. Πούτιν, αλλά με έντονο πολιτικό και επικοινωνιακό ενδιαφέρον, που –κρατώντας τα προσχήματα– το Κρεμλίνο δεν θέλει να παραδεχθεί ευθέως.

 

Εν τω μεταξύ, τα νέα είναι μάλλον αρνητικά για τον ίδιο τον Σνόουντεν, καθώς η μία μετά την άλλη οι άλλες 20 χώρες, στις οποίες υπέβαλε αίτημα ασύλου, δείχνουν να το σκέφτονται πολύ και είτε αρνούνται να απαντήσουν είτε απορρίπτουν το αίτημά του, επικαλούμενες κυρίως τυπικούς λόγους, δηλαδή το γεγονός ότι το αίτημά του δεν υποβλήθηκε σε έδαφος της κυριαρχίας τους, αλλά προωθήθηκε από τη ρωσική διπλωματία κατά παράκλησή του ή από άλλα κανάλια.

 

Τα γραφεία στοιχημάτων

 

Θα βγουν, άραγε, αληθινά τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων, που προβλέπουν παραμονή του Σνόουντεν έως την Πρωτοχρονιά στο αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμέτιεβο, ο εθνικιστής Ζιρινόφσκι, που του έδινε συνολικά έως και 10 χρόνια διαβουλεύσεων από εκεί ή οι εντεινόμενες αμερικανικές πιέσεις επιταχύνουν τη μετακίνησή του σε άλλη χώρα;

 

Η δήλωση του Κρεμλίνου αποκαλύπτει πάντως και τα «προβλήματα συνεργασίας» με τις ρωσικές Αρχές και στις συνεννοήσεις μεταξύ του Αμερικανού φυγάδα και της ρωσικής κυβέρνησης, οι οποίες φαίνεται πως υπήρχαν από την πρώτη κιόλας στιγμή που ο Σνόουντεν έφθασε από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα προ δεκαημέρου, παρά τις περί του αντιθέτου κατηγορηματικές διαψεύσεις.

 

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) έχει δημιουργήσει ειδικό τομέα ελέγχου εντός της ζώνης τράνζιτ, όπου παραμένει επισήμως ο Σνόουντεν, στον οποίο δεν μπορεί να εισέλθει κανείς κοινός θνητός, επιβάτης ή μη εξουσιοδοτημένος εργαζόμενος.

 

Χλιδάτη φιλοξενία

 

Τις φημολογίες ότι ο Σνόουντεν «φιλοξενείται» με όλες τις τιμές και τις ανέσεις, περιβεβλημένος από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, σε χώρο πιθανώς και εκτός του τράνζιτ του αεροδρομίου, ενισχύουν από την πρώτη κιόλας ημέρα οι χαμογελαστές δηλώσεις αστυνομικών ή συνοριακών φρουρών προς τους αγωνιώντες δημοσιογράφους, που αναζητούν μανιωδώς έστω κάποιο ίχνος του Σνόουντεν ακόμη και μέσα από χαραμάδες: «Εδώ είναι, αλλά όσο και να ψάξετε δεν θα τον βρείτε!»

 

Μαζί του από την αρχή βρίσκεται και η νομική σύμβουλος των WikiLeaks Σάρα Χάρισον, η οποία υπέβαλε επισήμως και τα αιτήματα ασυλίας εξουσιοδοτημένη από τον ίδιο στο Προξενικό Γραφείο του αεροδρομίου την Κυριακή.

 

Mέσω των WikiLeaks, ο ιδρυτής των οποίων Τζούλιαν Ασάνζ φιλοξενείται έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, αλλά συνεργάζεται σε τακτική βάση από εκεί με το ρωσικό δορυφορικό δίκτυο Russia Today, ο Σνόουντεν κατηγόρησε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι ασκεί πιέσεις στις χώρες από τις οποίες έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο. Πιέσεις μάλλον αποτελεσματικές, αφού το Εκουαδόρ έδειξε να αναδιπλώνεται, η Ρωσία να θέτει όρους «σιωπής» και μόνο η Βενεζουέλα δείχνει πιο πρόθυμη να δεχτεί την «καυτή πατάτα».

 

[email protected]


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=67603