- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

EYAΘ: «Οχι» του κράτους στο τοπικό δημοψήφισμα

04/07/13 ΕΛΛΑΔΑ

Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θ. Καρούντζος, επιχειρεί να εμποδίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Εντονες αντιδράσεις από δημάρχους

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Κρατικό «όχι» στη βούληση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του λαού της Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης). «Καθ’ υπαγόρευση η απαγόρευση», καταγγέλλουν δήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και αυτοδιοικητικά στελέχη.

 

Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος ήλθε με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θανάση Καρούντζου, την οποία απηύθυνε προς τον Δήμο Θέρμης, ξεκαθαρίζοντας ότι «αντικείμενα τοπικών δημοψηφισμάτων δεν μπορούν να αποτελούν τα θέματα εθνικής πολιτικής, καθώς και εκείνα που συνιστούν περιφερειακές και νομαρχιακές αρμοδιότητες».

 

Κατά συνέπεια, εξηγεί, «τοπικό δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί μόνο για θέμα υπαγόμενο στη σφαίρα αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ» και τονίζει: «Εξάλλου, η απόφαση περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ εντάσσεται στη γενικότερη οικονομική πολιτική του κράτους και δεν εμπίπτει στις τοπικές αρμοδιότητες του Δήμου Θέρμης».

 

Η απόφαση Καρούντζου εκδόθηκε στο πλαίσιο του ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων… Παραδόξως, ο γενικός γραμματέας επικαλείται συνταγματικές διατάξεις και μια σειρά νόμους από τους οποίους προκύπτει ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επιληφθούν θεμάτων όπως η ύδρευση και η αποχέτευση:

 

● Το άρθρο 101 του Συντάγματος, στο οποίο προβλέπεται ότι «η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού».

 

● Το άρθρο 75 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα, που αναφέρει ότι «οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας».

 

● Το άρθρο 216 του ν. 3463/2006, που προβλέπει πως «οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές, προκειμένου να λάβουν απόφαση για σοβαρά θέματα, που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους, μπορούν να διεξάγουν τοπικό δημοψήφισμα».

 

Παρά ταύτα, ο κ. Καρούντζος υποστηρίζει ότι στην περίπτωση της ΕΥΑΘ οι δήμοι δεν μπορούν να διοργανώσουν το δημοψήφισμα.

 

Αντιδράσεις

 

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρώτα πρώτα τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλο – εμπνευστή της ιδέας του δημοψηφίσματος:

 

«Την ώρα που ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δηλώνει ότι “η ιδιωτικοποίηση του νερού της βρύσης δεν υπήρξε ποτέ ως πρόθεση ούτε ως πραγματικότητα για την Ε.Ε.” και γι’ αυτό θα εισηγηθεί στην Επιτροπή την αφαίρεση του νερού από τον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση αγαθών, ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, προκαταλαμβάνοντας ακόμη και τον υπουργό Εσωτερικών, στον οποίο έχει υποβληθεί το αίτημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ακυρώνει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης. Προφανώς η απόφαση του γενικού γραμματέα εντάσσεται στην προσπάθεια να εκποιηθεί η ΕΥΑΘ και δεν κινείται στο πνεύμα του επιτρόπου Μπαρνιέ, ο οποίος δηλώνει: “[…] αντιλαμβάνομαι γιατί οι πολίτες είναι τόσο θυμωμένοι και αναστατωμένοι, όταν τους λένε ότι το πόσιμο νερό θα μπορούσε να ιδιωτικοποιηθεί παρά τη θέλησή τους”. Η βούληση των πολιτών για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα πρέπει να εκφραστεί και ο μόνος τρόπος είναι η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος με ένα απλό και σαφές ερώτημα».

 

Εξαλλος με τέτοιου είδους αποφάσεις εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων και Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης:

 

«Η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης πάσχει στα εξής: Πρώτον, το δημοψήφισμα δεν θα γίνει από κάποιον μεμονωμένο δήμο. Δεύτερον, θα γίνει για όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Τρίτον, από τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων και από την αρχή της εγγύτητας και επικουρικότητας οι αρμοδιότητες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι κλασικές αποκλειστικές αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις οποίες υπηρετούν όλοι οι δήμοι στην Ευρώπη και σε όλη την Ελλάδα, πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Αρα και αρμοδιότητα και δικαίωμα και ευθύνη και υποχρέωση έχουν οι δήμοι να πάρουν θέση επί του συγκεκριμένου. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ριζικά αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ».

 

Εκ των πρωτεργατών του δημοψηφίσματος και ο αντιδήμαρχος Θέρμης, εκπρόσωπος της κίνησης «SOSτε το νερό», Σωκράτης Φάμελος, δήλωσε:

 

«Το σκεπτικό της απόφασης Καρούντζου επιβεβαιώνει ότι το θέμα του νερού είναι τοπική υπόθεση και καλώς οι δήμαρχοι αποφάσισαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ας κρατήσει τις απόψεις του ο κ. Καρούντζος. Οι δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης είναι αποφασισμένοι να διοργανώσουν το δημοψήφισμα για το νερό, ακόμη κι αν το υπουργείο Εσωτερικών δεν εκδώσει προεδρικό διάταγμα για τους όρους διενέργειάς του».


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=68139