- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ρίχνουν… ταφόπλακα στην ειρήνη

04/12/12 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Η διεθνής κατακραυγή ήταν αναμενόμενη μετά τον απότομο διπλωματικό ελιγμό του Τελ Αβίβ. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να κάνει το αυτί του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να ιδρώνει…

 

Βάζοντας στο δικό του πολιτικό ζύγι τον κίνδυνο διπλωματικής απομόνωσης της χώρας του, τους όρους μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους και τις ισραηλινές πρόωρες εκλογές της 22ας Ιανουαρίου, αποφάσισε να κάνει μία δραματική πολιτική στροφή, ερχόμενος σε μετωπική σύγκρουση με «εχθρούς» και «φίλους».

 

Κι έτσι, την επαύριο της ιστορικής ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ -η οποία έδωσε de facto αναγνώριση στην Παλαιστίνη-, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ ανακοίνωσε σχέδια για περαιτέρω επέκταση των εβραϊκών οικισμών, με την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στη διαφιλονικούμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

 

Επιλέγοντας δραματικούς τόνους, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα είναι «ένα σχεδόν τελειωτικό πλήγμα στις εναπομείνασες ελπίδες για την επίτευξη λύσης των δύο κρατών».

 

Με αυτές τις μεθοδεύσεις, άλλωστε, στα εδάφη που το Ισραήλ κατέκτησε με τον πόλεμο του 1967 και τα οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για το μελλοντικό τους κράτος, ο Νετανιάχου ουσιαστικά απειλεί να κόψει τη Δυτική Οχθη στα δύο, δυναμιτίζοντας κάθε προοπτική δημιουργίας ενός βιώσιμου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους…

 

Ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., η Τουρκία, 21 αραβικές χώρες, ακόμη και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τα ισραηλινά σχέδια. Η Ρωσία τα χαρακτήρισε «παράνομα» και κάλεσε το Τελ Αβίβ να επανεξετάσει την απόφασή του. Αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο, η Γαλλία και η Βρετανία αρχικά (αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) κι έπειτα η Σουηδία, η Ισπανία και η Δανία κάλεσαν χθες τους πρέσβεις του Ισραήλ στις πρωτεύουσές τους για εξηγήσεις, εκφράζοντας έντονη διαμαρτυρία.

 

Αν και επισήμως οι πληροφορίες για άμεσες ανακλήσεις του Βρετανού και του Γάλλου πρέσβη στο Ισραήλ διαψεύστηκαν, η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αναφέρει ότι η προοπτική παραμένει στο τραπέζι. Μία πιο συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση αναμένεται στη σύνοδο των ΥΠΕΞ των 27, στις 10 Δεκεμβρίου.

 

Επί του παρόντος, τα βλέμματα στέφονται στην προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

 

Στέλνοντας, πάντως, ένα πρώτο πολιτικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους επικριτές του, ο Νετανιάχου προσέθεσε στο ευρωπαϊκό ταξίδι του μια σύντομη στάση στην Τσεχία, τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που καταψήφισε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ τη διπλωματική αναβάθμιση της Παλαιστίνης…

 

Τις επόμενες ημέρες, το Ισραήλ θα μετρά τα υπέρ και τα κατά στα σχέδιά του. Σημείο-κλειδί θεωρείται η επονομαζόμενη ζώνη Ε1 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου τα σχέδια ανέγερσης εβραϊκών οικισμών είχαν μπει από την εποχή της προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου «στον πάγο».

 

Οπως και τότε, έτσι και τώρα, τυχόν εφαρμογή τους πρακτικά θα οδηγήσει στην οριζόντια διχοτόμηση της Δυτικής Οχθης, θα αποκόψει κάθε πρόσβαση των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (εξαλείφοντας έτσι το ενδεχόμενο να γίνει μελλοντική πρωτεύουσά τους) και θα εκμηδενίσει τις ελπίδες τους για ένα συνεκτικό, μη κονιορτοποιημένο κράτος.

 

«Δεν θα χτίσουμε στην περιοχή μέχρι να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Στέγασης, Αριέλ Ατίας. Ομως, αντίστοιχο κίνδυνο, επισημαίνει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», συνιστούν και τα υπό εξέταση ισραηλινά σχέδια για την ανέγερση μιας νέας εβραϊκής συνοικίας στη Νοτιοανατολική Ιερουσαλήμ, της Γκιβάτ Χαματός, ως «πρώτης πλήρως απομακρυσμένης νέας εβραϊκής γειτονιάς πέρα από την Πράσινη Ζώνη, μετά την κατασκευή της Χαρ Χόμα, το 1997».

 

«Τα σχέδια για 7.700 νέες εβραϊκές κατοικίες στη Νότια Ιερουσαλήμ -στο Γκίλο, στη Χαρ Χόμα και στο Γκιβάτ Χαματός- ουσιαστικά θα αποκόψουν την πόλη από τη Βηθλεέμ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βετεράνος ακτιβιστής Ντάνι Σέιντεμαν. Ομως, «η απομάκρυνση της λύσης των δύο κρατών θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ίδιου του Ισραήλ», επισημαίνει.

 

Οχι τυχαία, η Χαμάς επαναχαράσσει την πολιτική της. Ο πρωθυπουργός της Λωρίδας της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, κατηγόρησε ανοιχτά το Ισραήλ για «προσβολή της διεθνούς κοινότητας». Δήλωσε, όμως, ανοιχτός στη λύση των δύο κρατών βάσει των συνόρων προ του πολέμου του ’67, κάνοντας σαφή αλλαγή στη ρητορική του.

 

Και -με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου ευρωβουλευτών και βουλευτών από την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Βρετανία, την Κυριακή, στη Γάζα- ζήτησε ήδη από την Ε.Ε. να βγάλει την πολιτική και τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, που δρα μόνον εντός των συνόρων της Παλαιστίνης».

 

 

[email protected]


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=6814