- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μνημονιακή επιλογή με λογιστικά κριτήρια «εξορθολογισμού» δαπανών

07/07/13 Άρθρα

Για να διασφαλιστεί μια στοιχειωδώς επαρκής κάλυψη των αναγκών είχαν προϋπολογιστεί 9,5 δισ. ευρώ για το 2012 και έσοδα 8 δισ. ευρώ. Στην πορεία περικόπηκαν αυθαίρετα τα προϋπολογιζόμενα έξοδα σε 6,2 δισ. με κατανομή 1,2 δισ. για νοσοκομειακά, 1 δισ. για μισθούς και αμοιβές γιατρών, 3 δισ. για φάρμακα και 1 δισ. για κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και παρακλινικά εργαστήρια

 

45getFile [1]Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ ήταν μνημονιακή επιλογή και έγινε με λογιστικά κριτήρια «εξορθολογισμού» των δαπανών και ειδικά της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό σημαίνει πως η συγχώνευση των Ταμείων δεν είχε καμία σχέση με την ανάγκη δημιουργίας δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ούτε είχε στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες παρά μόνο τον ανεξέλεγκτο περιορισμό των δαπανών. Η συνεχής υποχρηματοδότηση του συστήματος και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών έχουν αποτέλεσμα τη σοβαρή επιβάρυνση των ασθενών, την ταλαιπωρία τους και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών με γιγάντωση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας.

 

Το συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών και οι δυνάμεις της Αριστεράς είχαν επισημάνει πως ο ΕΟΠΥΥ ήταν υπονομευμένος από την αρχή της λειτουργίας του.Για να διασφαλιστεί μια στοιχειωδώς επαρκής κάλυψη των αναγκών είχαν προϋπολογιστεί 9,5 δισ. ευρώ για το 2012 και έσοδα 8 δισ. ευρώ (άρα έλλειμμα εξαρχής 1,5 δισ. ευρώ).

 

Τα έσοδα είχαν υπολογιστεί κατά 80% από τις ασφαλιστικές εισφορές και 20% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Αδύνατη η βιωσιμότητα

 

Στην πορεία περικόπηκαν αυθαίρετα τα προϋπολογιζόμενα έξοδα σε 6,2 δισ. με κατανομή 1,2 δισ. για νοσοκομειακές δαπάνες, 1 δισ. για μισθούς και αμοιβές γιατρών, 3 δισ. για φάρμακα και 1 δισ. για ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και παρακλινικά ιατρικά εργαστήρια. Ούτε και για αυτό το ποσό όμως εξασφαλίστηκε επαρκής χρηματοδότηση. Η μεγάλη υστέρηση εσόδων και η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στο 0,4% (από 1,2 μόνο για το ΙΚΑ!!!) μέσω του εφαρμοστικού μνημονιακού νόμου κατέστησαν αδύνατη την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Την ίδια στιγμή η οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων λόγω ανεργίας και καταλήστευσης των χρημάτων τους καθιστά αδύνατη την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος.

 

Παράλληλα η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ναρκοθετεί έστω και τις υποβαθμισμένες εκείνες παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που παρέχονταν κυρίως μέσα από τις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ. Ηδη οι μονάδες του ΙΚΑ συρρικνώνονται, κλείνουν τα εργαστήρια και οι ασφαλισμένοι οδηγούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια όπου τους περιμένουν τα χαράτσια συμμετοχής κατά 15%, καθώς στις αντίστοιχες μονάδες των δημόσιων νοσοκομείων οι ουρές είναι πολύμηνες. Η αιμορραγία πόρων προς τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές επιτείνει το οικονομικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ.

 

Τα δεδομένα έκαναν αναπότρεπτη την οικονομική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ από το 2012. Η συνέχιση της ίδιας κατάστασης και για το 2013 προδιαγράφει την καταστροφή. Μόνο όποιος θέλει να παραπλανήσει ή είναι εξοργιστικά ανεύθυνος μπορεί να παριστάνει πως τώρα ανακαλύπτει το οικονομικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ. Η κυβέρνηση και η τρόικα προβάλλουν συνεχώς τα προβλήματα και την οικονομική αδυναμία του ΕΟΠΥΥ, που με τις μνημονιακές πολιτικές δημιούργησαν και για τα οποία ευθύνονται απόλυτα με ένα και μοναδικό σκοπό. Επιδιώκουν να παραχωρήσουν πλήρως τις προσοδοφόρες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και να φορτώσουν στους ασθενείς ακόμα μεγαλύτερο κόστος, μειώνοντας τις παροχές και τα δικαιώματά τους.

 

Στάση πληρωμών

 

Ταυτόχρονα έχουν επιβάλει μια άτυπη «στάση πληρωμών» προς τους παρόχους υγείας οδηγώντας στην απόγνωση τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες υγείας. Με τη νέα σύνθεση της μνημονιακής συγκυβέρνησης προβάλλει έντονα ο κίνδυνος συρρίκνωσης και κλεισίματος δημόσιων υποδομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και απόλυσης εργαζομένων. Η επαγρύπνηση και αντίσταση των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ αλλά και όλων των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικο-ασφαλιστικών δομών και το δικαίωμα πρόσβασης για όλους σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι η μόνη ελπίδα.

 

Η δική μας πρόταση είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με Κέντρα Υγείας και οικογενειακούς γιατρούς, με έμφαση στην πρόληψη, με υπηρεσίες μετανοσηλευτικής φροντίδας, με ευχερή πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς του συστήματος, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, με εργαστηριακή υποδομή και λειτουργική διασύνδεση με το νοσοκομείο, με κλείσιμο της στρόφιγγας του δημόσιου χρήματος προς τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τη διαφθορά. Η στήριξη και αναβάθμιση των δομών του ΕΟΠΥΥ και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων αυτών που σήμερα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αποτελεί επείγουσα αναγκαιότητα. Η ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών είναι όρος επιβίωσης για το σύστημα υγείας.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=69277