- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι

07/07/13 ΕΛΛΑΔΑ

Αποχή από οποιαδήποτε εργασία κάνουν οι δημοτικοί αστυνομικοί το Σαββατοκύριακο. Παναττική στάση εργασίας και συλλαλητήριο από ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα για τις 3.500 μετατάξεις που κάνουν άνω-κάτω ΟΤΑ και ΕΛ.ΑΣ.

 

«Δούρειο Ιππο για την κατάργηση του αμετάθετου» θεωρούν το νομοσχέδιο συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ που μίλησαν στην «Εφ.Συν.»

 

Των Μάνου Τσαλδάρη, Στέργιου Ζιαμπάκα

 

33getFile [1]Δύο δυσάρεστους αιφνιδιασμούς ένιωσαν χθες οι αστυνομικοί που μέσα σε ελάχιστες ώρες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα συνδικαλιστικά παιχνίδια και τους μικροπολιτικούς ελιγμούς της ηγεσίας που σχετίζονταν με τη διαρροή του προσχεδίου της αναδιάρθρωσης της Αστυνομίας και την εντασσόμενη στην πολιτική τού «σοκ και δέους» απόφαση της κυβέρνησης να μετατάξει στην ΕΛ.ΑΣ. 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς.

 

Είχαν άγνοια

 

Απόφαση που, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, με αποκορύφωμα την κήρυξη από την ΑΔΕΔΥ παναττικής στάσης εργασίας τη Δευτέρα από τις 12.00 το μεσημέρι ώς τη λήξη του ωραρίου και το κάλεσμα σε συλλαλητήριο στις 12.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη ώστε να ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επιπλέον, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) αποφάσισε την αποχή των δημοτικών αστυνομικών από οποιαδήποτε εργασία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 σήμερα το πρωί έξω από το κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθήνας.

 

Ο χρόνος υλοποίησης της απόφασης για μετάθεση των 3.500 δημοτικών αστυνομικών ώς αργά το απόγευμα δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αξιωματούχοι όμως φαίνεται πως γνώριζαν ότι επίκειται σύντομα, καθώς, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ανέφεραν ότι «όσοι έρθουν θα πάνε για επανεκπαίδευση και μετά θα πάνε πεζή περιπολία στις γειτονιές».

 

Ολοκληρωτική άγνοια όμως για το θέμα είχε η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), ο πρόεδρος της οποίας, Χρήστος Φωτόπουλος, όταν ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.», είπε: «Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να εξεταστεί εξαρχής και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αστυνομίας. Η Δημοτική Αστυνομία φτιάχτηκε εδώ και χρόνια για να απαλλαχτεί η Αστυνομία από τα πάρεργα. Τι θα γίνει; Θα γυρίσουμε πίσω;».

 

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία έκλεισε χθες τις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων και πραγματοποίησε ογκώδη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε την κινητικότητα, όχι μόνο στους συναδέλφους της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

«Η εφαρμογή του ξαφνικού θανάτου, όπως στην ΕΡΤ, δεν θα μείνει αναπάντητη», δήλωσε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Κώστας Ασκούνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωσε πως «δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι το μόνιμο “θύμα”, που καλείται για πολλοστή φορά να “πληρώσει” τις αστοχίες κάποιων άλλων», κατηγορώντας την κυβέρνηση πως καταργεί την υπηρεσία «με τρόπο αιφνιδιαστικό και στη λογική του “πονάει δόντι, κόβει κεφάλι”».

 

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα στις 14.30 το μεσημέρι με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος πάντως, σε απρογραμμάτιστη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕ ΟΤΑ, επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των συνδικαλιστών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα είναι στο τραπέζι της Τρόικας. Επικριτική δήλωση, τέλος, έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «είναι αδιανόητος κάθε περιορισμός στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκηση».

 

«Νομοσχέδιο-φάντασμα»

 

Σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ., που είδε το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Εχουμε δώσει το προσχέδιο σε όλους τους προέδρους των πρωτοβάθμιων ενώσεων και την ερχόμενη Τετάρτη στο συνέδριο που κάνουμε θα καταθέσει ο κάθε πρόεδρος τις προτάσεις του, ώστε να διαμορφωθούν οι θέσεις της Ομοσπονδίας με τις οποίες θα συμμετέχουμε στη δημόσια διαβούλευση». Εν τω μεταξύ, συνδικαλιστές μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ανέφεραν ότι πρόκειται για «νομοσχέδιο-φάντασμα που δεν ξέρουμε ποιος το σύνταξε», άλλοι το αντιμετώπιζαν ως «δούρειο ίππο για την κατάργηση του αμετάθετου», ορισμένοι ανέφεραν ότι «θυμίζει τον 14/81 του 1984 για την ενοποίηση του Σώματος», ενώ επιστημονικός ερευνητής τόνισε ότι το σχέδιο αφορά κυρίως τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και το μοίρασμα θέσεων των στρατηγών παρά την αναδιάρθρωση σε επίπεδο της παρουσίας αστυνομικών και της συνεργασίας τους με τους πολίτες.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=69319