- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Διακοπές κι ο Θεός βοηθός

08/07/13 ΕΛΛΑΔΑ

Ρισκάρουν όσοι πρόκειται να παραθερίσουν στη Χαλκιδική καθώς τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία της υπολειτουργούν. Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν Πιερία και Θεσσαλονίκη

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

[1]Διακοπές με ρίσκο οι φετινές για τους τουρίστες σε Χαλκιδική, Πιερία και Θεσσαλονίκη, όπου δημόσια κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία υπολειτουργούν, χωρίς ειδικευμένους γιατρούς, με ελάχιστο προσωπικό, δίχως υλικά, με χαλασμένα μηχανήματα κι αναρίθμητες άλλες ελλείψεις… Δημοφιλής προορισμός η Χαλκιδική για Ελληνες και ξένους τουρίστες, υπερδιπλασιάζει τον πληθυσμό της κάθε καλοκαίρι, όχι όμως και τις υποδομές υγείας.

 

«Οι εφημερίες βγαίνουν οριακά, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα. Τα κέντρα υγείας είναι σε απελπιστική κατάσταση. Τα προηγούμενα καλοκαίρια είχαμε τέσσερις εφημερεύοντες γιατρούς σε κάθε κέντρο υγείας, ενώ πλέον έχουν ξεμείνει με δύο και ορισμένες φορές μένουν με έναν», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής, Αρης Τσαχουρίδης.

 

Στα Νέα Μουδανιά

 

Στο κέντρο υγείας Νέων Μουδανιών έχει απομείνει μόνο ένας παιδίατρος από τους τέσσερις, ενώ εργάζονται δύο παθολόγοι, οι οποίοι καλύπτουν τρεις εφημερίες τον μήνα ο καθένας στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Τρεις παθολόγοι υπάρχουν, αλλά ούτε ένας παιδίατρος, στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας, ένας παθολόγος στο κέντρο υγείας Παλαιοχωρίου, που καλύπτει εφημερίες και στο νοσοκομείο Πολυγύρου, κι ένας παιδίατρος στο κέντρο υγείας Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με τα στοιχεία Ενωσης. «Δεν υπάρχουν ειδικότητες όπως καρδιολόγοι, χειρουργοί, νευρολόγοι. Τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι είναι σοβαροί τραυματισμοί από τροχαία, πνιγμοί, καρδιολογικά περιστατικά, αλλεργίες από τσιμπήματα από μέλισσες ή αχινούς, παιδικές λοιμώξεις, εγκαύματα και άλλα», τονίζει ο κ. Τσαχουρίδης.

 

Στο μεταξύ, το ακτινολογικό στο κέντρο υγείας Νέων Μουδανιών δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν χειριστές, ενώ στο νοσοκομείο Πολυγύρου έμεινε μόνον ένας κι όταν λείπει με άδεια, δεν λειτουργεί ούτε ο αξονικός τομογράφος. Στην καρδιολογική κλινική, ένας γιατρός μένει μόνος για δέκα ημέρες κι εξετάζει όσα άτομα χρειαστεί…

 

Αλλά για να πάει, έστω κι έτσι, ένα σοβαρό περιστατικό στο νοσοκομείο χρειάζεται ασθενοφόρο συνήθως. Ποιο… ασθενοφόρο; Το κέντρο υγείας Νέων Μουδανιών δεν έχει δικό του ασθενοφόρο και καλύπτεται από ένα του ΕΚΑΒ που σταθμεύει στον κόμβο των Μουδανιών. Στα άλλα τέσσερα κέντρα υγείας υπάρχει από ένα ασθενοφόρο, αλλά με ελλιπή πληρώματα.

 

Στην Πιερία

 

Με χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι, κυρίως Ρώσους τα τελευταία χρόνια, αλλά και Ελληνες, η Πιερία αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό διακοπών. Για τρεις μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται από 140.000 σε περίπου 200.000. Αποκαλυπτικός είναι ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης.

 

«Στο περιφερειακό ιατρείο του Πλαταμώνα έμεινε μόνον ένας γιατρός και για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες μετακινούνται γιατροί από άλλα κέντρα υγείας, όπως του Λιτοχώρου», αναφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακατάλληλο παραμένει το κτίριο όπου στεγάζεται το ιατρείο Λεπτοκαρυάς, το οποίο… θα ανακαινιστεί και… θα αναβαθμιστεί, ενώ το κέντρο υγείας Αιγινίου χρειάζεται ενίσχυση, καθώς από τους δέκα γιατρούς που είχε έφυγαν οι τρεις. Ενίσχυση σε προσωπικό χρειάζεται το κέντρο υγείας Λιτοχώρου, ενώ ακόμη και το νοσοκομείο Κατερίνης αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες, όπως ορθοπεδικούς και καρδιολόγους.

 

Στη Θεσσαλονίκη

 

Μειωμένες κατά 10% ήταν οι αφίξεις ξένων τουριστών από την αρχή της χρονιάς σε μια Θεσσαλονίκη που φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης ξένων επισκεπτών τόσο από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και από την Κεντρική. Οι αρμόδιοι φορείς μιλούν για «στόχευση» σε Γερμανία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ρωσία κ.λπ. Με τι υποδομές υγείας όμως;

 

Δραματική είναι η κατάσταση στο κέντρο υγείας Νέας Μηχανιώνας, όπου το καλοκαίρι ο πληθυσμός εκτοξεύεται από τις 50.000 στις 90.000. «Δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχει ούτε καν ακτινολόγος. Εχει μείνει μόνο μία παιδίατρος. Ενας γιατρός καλείται να δει έως και 100 άτομα σε μία εφημερία. Συχνά αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τους ασθενείς στα νοσοκομεία της πόλης. Από τύχη δεν έχει χαθεί κάποιος άρρωστος μέχρι τώρα», αναφέρει ο γενικός γιατρός Θόδωρος Σδούκος, μέλος στη διοίκηση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

 

Στο ιατρείο Νέων Επιβατών η μία γιατρός που υπήρχε πήρε άδεια άνευ αποδοχών για τρία χρόνια κι έτσι ούτε γιατρός υπάρχει πλέον, αλλά ούτε και αδειάζει η θέση, για να πάει κάποιος άλλος. Γιατρός δεν υπάρχει ούτε στην Αγία Τριάδα. Επιπλέον η μία γιατρός που εργάζεται στο ιατρείο στο Πλαγιάρι είναι από την Ουαλία και κάνει ενέργειες για να φύγει στην πατρίδα της. Σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Η γενική εικόνα των κέντρων υγείας της περιοχής είναι ότι λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία των λιγοστών γιατρών ή με επισκέπτες γιατρούς ακόμη και για ειδικότητες όπως η καρδιολογία.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=69808