- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Διαθεσιμότητα στην Παιδεία
09/07/13 ΕΛΛΑΔΑ
Καθηγητές ξένων γλωσσών, γυμναστές και θεολόγοι προκύπτουν ως υπεράριθμες ειδικότητες
→Οι εκπαιδευτικοί έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε εναλλακτικές κινητοποιήσεις –λόγω κλειστών σχολείων–, όπως καταλήψεις υπηρεσιών εκπαίδευσης, και από τον Σεπτέμβριο να συνεχίσουν μη υποχωρώντας από το απεργιακό πλαίσιο των διεκδικήσεών τους
Της Αννας Ανδριτσάκη
Σχολεία άδεια, χρεοκοπημένα, εγκαταλειμμένα. Χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς υποδομές κι εξοπλισμό, χωρίς φύλακες και προσωπικό για την καθαριότητα, με ελάχιστα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα. Για πρώτη φορά η σχολική χρονιά διαγράφεται τόσο καθαρά και θα είναι τόσο άσχημη.
Χθες, το υπουργείο Παιδείας έστειλε στους υπουργούς Μεταρρύθμισης και Οικονομικών τις ακριβείς και τελικές λίστες με τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών που θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα. Η ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο πως στις πρώτες θέσεις του μεγάλου αυτού καταλόγου θα είναι καθηγητές ξένων γλωσσών, γυμναστές και θεολόγοι, ειδικότητες οι οποίες προκύπτουν ως υπεράριθμες βάσει της καταγραφής που έχει γίνει.
Σε ό,τι αφορά τις 5.000 που θα μεταταχθούν άμεσα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Είναι οι ειδικότητες που
α) μπορούν να μεταφερθούν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια και
β) μπορούν να εξυπηρετήσουν τον διπλό στόχο της κάλυψης διοικητικών θέσεων σε περιφερειακές δομές του υπουργείου Παιδείας αλλά και –αν χρειαστεί- της κάλυψης των υψηλών αναγκών της διαθεσιμότητας.
Εν ολίγοις, πρόκειται για καθηγητές που είναι βέβαιο ότι δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, στα σχολεία τους. Θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες, κοντά ή μακριά, σε άλλες υπηρεσίες, μπορεί ακόμη πιο μακριά ή και πουθενά. Η επιχείρηση-σκούπα στην εκπαίδευση άρχισε νωρίς (τρία χρόνια πριν) και φαίνεται ότι θ’ αργήσει να τελειώσει. Στις λίστες, πάντως, των 5.000 εκπαιδευτικών βρίσκονται καθηγητές Πληροφορικής, μουσικής, καλλιτεχνικών, θεατρολόγοι αλλά και γυμναστές, καθηγητές ξένων γλωσσών κ.ά.
Μαύρες λίστες
Τέλος, είναι βέβαιο ότι η συρρίκνωση του νέου λυκείου και κυρίως του νέου τεχνικού λυκείου θα τροφοδοτήσει τις μαύρες λίστες. Αντιθέτως, είναι κατηγορηματική η διαβεβαίωση από κύκλους του υπουργείου ότι δεν υπάρχει κατάλογος με 1.500 εκπαιδευτικούς που «δεν απασχολούνται κανονικά» και πρόκειται να αποτελέσουν το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας.
Η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στο πόδι. Συλλαλητήριο χθες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα δρομολογήσει η ψήφιση -τις επόμενες ημέρες- του νέου μνημονίου που περιλαμβάνει και τις απολύσεις των 2.000 εκπαιδευτικών. Ηδη έχουν αποφασίσει να προβούν σε εναλλακτικές των απεργιακών –λόγω κλειστών σχολείων- κινητοποιήσεις, όπως σε καταλήψεις υπηρεσιών εκπαίδευσης μέχρι ν’ ανοίξουν τα σχολεία. Από Σεπτέμβρη είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν από το απεργιακό πλαίσιο των διεκδικήσεών τους. Ηδη, άλλωστε, έχουν κατατεθεί προτάσεις –από αριστερές παρατάξεις που αύξησαν τη δύναμή της στον κλάδο– για πενθήμερη απεργία στα δημοτικά άμα τη ενάρξει της σχολικής χρονιάς.
Εντονες αναμένονται και οι αντιδράσεις των καθηγητών δευτεροβάθμιας, καθώς εκείνοι θα αποτελέσουν τη μεγάλη ανθρωποδεξαμενή των απολύσεων και των υποχρεωτικών μετακινήσεων. Εχουν προηγηθεί άλλες επιχειρήσεις συρρίκνωσης προσωπικού που οδήγησαν στις υποχρεωτικές μεταθέσεις, στην πρόσληψη των 2.000 από τις 12.000 αναπληρωτών και στους μηδενικούς διορισμούς μονίμου προσωπικού.
Κάποτε οι μαθητές αναρωτιόνταν ποιον δάσκαλο θα έχουν την επόμενη χρονιά. Τώρα δεν ξέρουν πώς θα είναι το σχολείο -αν υπάρχει (έγιναν εκατοντάδες συγχωνεύσεις) και σε τι κατάσταση θα είναι. Πέρυσι, τα κονδύλια –που τα διαχειρίζονται οι χρεοκοπημένοι δήμοι– δεν έφτασαν ούτε για την πρώτη δόση του πετρελαίου. Τα Χριστούγεννα, σχολεία της βόρειας Ελλάδας αναγκάστηκαν να κλείσουν. Η έκτακτη βοήθεια άνοιξε τις τάξεις. Φέτος, θα είναι χειρότερα. Και δεν θα υπάρχει ούτε φύλακας στην πόρτα.
Στελέχη του υπουργείου μετέφεραν, χθες, τον «σκεπτικισμό» τους για την κατάσταση των σχολείων χωρίς φύλακες και καθαρίστριες (δημοτικοί υπάλληλοι, αμφότερες οι κατηγορίες). «Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος έγκαιρης αντιμετώπισης του προβλήματος» έλεγαν, χαρακτηριστικά. Προβλήματα βέβαια, λύσεις αμφίβολες…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=70340
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε