- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Βέλη εξ οικείων για ΝΕΡΙΤ
09/07/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κριτική και από κυβερνητικούς βουλευτές στο νομοσχέδιο, το οποίο όμως θα… υπερψηφίσουν
Του Χάρη Ιωάννου
Με έντονα επικριτική διάθεση υποδέχτηκαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αν και για άλλη μια φορά θα ψηφίσουν υπέρ, πιθανώς και με τη συνδρομή τής -μη κυβερνητικής πλέον- ΔΗΜΑΡ.
Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, τον τόνο έδωσαν αρχικά οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, Προκόπης Παυλόπουλος και Νικήτας Κακλαμάνης. Ο κ. Παυλόπουλος, με την ιδιότητα και του καθηγητή της Νομικής, εξέφρασε με νόημα την ελπίδα «να εκπέμψει το συντομότερο η δημόσια τηλεόραση, γιατί όσο δεν εκπέμπει βρισκόμαστε σε καθεστώς θεσμικής ανωμαλίας», ενώ πρότεινε να μη μετέχουν στη διοίκηση του νέου φορέα πολιτευτές και κομματικά στελέχη.
Ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε επίμονα το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο να πάρει συγκεκριμένη απάντηση από τον παριστάμενο υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και τον αρμόδιο υφυπουργό Παντελή Καψή. Αν και διευκρίνισε ότι θα το ψηφίσει, τουλάχιστον επί της αρχής, εξέφρασε τη διαφωνία του με το όνομα ΝΕΡΙΤ, με ελαφρά ειρωνεία: «Με αυτόν τον τρόπο θα την κάνουμε νέα;»
Η Κατερίνα Παπακώστα (Ν.Δ.) άφησε αιχμές για το καθεστώς των προσωρινών αδειών των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, ενώ και η Θεοδώρα Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ) ανέφερε με έμφαση ότι «προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει ανεξάρτητη τη νέα ΕΡΤ, γιατί το Δ.Σ. θα διορίζεται έστω και προσωρινά από τον υπουργό». «Αυτό το νομοσχέδιο είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία να ρυθμιστεί το τοπίο με τα πειρατικά ιδιωτικά κανάλια που λειτουργούν χωρίς άδεια», πρόσθεσε.
• Στον αντίποδα, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο με το επιχείρημα ότι «είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου».
Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Δ. Σταμάτης, τόνισε πως ο διακριτικός τίτλος του νέου φορέα δεν θα είναι το «ΝΕΡΙΤ», ενώ συνέχισε το προκλητικό δόγμα της κυβέρνησης Σαμαρά, ότι για το «μαύρο» φταίνε οι… εργαζόμενοι που δεν βοηθούν στο να βρεθεί λύση, απειλώντας τους εμμέσως πλην σαφώς ότι αν δεν συμφωνήσουν, η νέα ΕΡΤ θα εκπέμψει από αλλού και όχι από τις εγκαταστάσεις της.
• Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ντόλιος, επαναβεβαίωσε τη θέση του κόμματός του ότι δεν θα κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία μπήκε λουκέτο στην ΕΡΤ, τασσόμενος παράλληλα… υπέρ του νομοσχεδίου.
• Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Βούτσης έκανε λόγο για «προκλητική και πραξικοπηματική κατάθεση» του νομοσχεδίου και ζήτησε από την κυβέρνηση να το αποσύρει. «Δεν μπορεί να ψηφιστεί γιατί η ΠΝΠ είναι αντισυνταγματική, αδιαφανής και την υπέγραψε το υπουργικό συμβούλιο χωρίς καν να συνεδριάσει» συμπλήρωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
• Η ΔΗΜΑΡ με τον Δημήτρη Αναγνωστάκη επισήμανε πως «στόχος του νομοσχεδίου είναι η συγκάλυψη της θεσμικής εκτροπής που προκλήθηκε, ενώ δεν προσφέρει ουσιαστική λύση». Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει υπέρ, ειδικά αν γίνουν δεκτές κάποιες παρατηρήσεις της.
• Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «φτιάχνει έναν φτηνό και εξαιρετικά χρήσιμο τροχονόμο για τα συμφέροντα γύρω γύρω».
Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα το μεσημέρι με την ακρόαση φορέων, μεταξύ των οποίων και ο εμπνευστής του νομοσχεδίου Ν. Αλιβιζάτος. Η ΠΟΕΣΥ δεν θα παραστεί και αντ’ αυτού θα στείλει υπόμνημα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=70429
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε