- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ούτε ένα ευρώ από τα έσοδά του δεν φτάνει στα μουσεία

09/07/13 ART

Η αδιέξοδη κατάσταση σε μουσεία, εφορείες αρχαιοτήτων και αρχαιολογικούς χώρους, που δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από την αρχή του χρόνου για τα λειτουργικά τους έξοδα μέσω του ΤΑΠ, αναλύθηκε χθες στη δημόσια συζήτηση με θέμα «Το παρόν και το μέλλον του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων». Με νόμο του Μνημονίου δεν εκδίδονται πλέον χρηματικά εντάλματα προπληρωμής.

 

Την πρωτοβουλία είχε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με κατεύθυνση «να δοθεί άμεση λύση σε προβλήματα θεσμικής θωράκισης της περιουσίας του, να γίνει ρύθμιση του δανείου του και παράλληλα να εξαιρεθεί από την απαγόρευση έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής», όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, Δέσποινα Κουτσούμπα. «Τα μνημεία, τα ακίνητα και οι εκτάσεις, που έχουν απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς, είναι αναγκαίο –για λόγους προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς– να παραμείνουν στην αρμοδιότητα και τη διαχείριση του ΤΑΠ και των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, όπως άλλωστε επιβάλλει το Σύνταγμα και η αρχαιολογική νομοθεσία. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα του ΥΠ.ΠΟ. και του ΤΑΠ, ώστε να εξαιρεθούν ρητά τα εν λόγω ακίνητα και μνημεία από τα νομοσχέδια που αφορούν την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου».

 

Ο Παναγιώτης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΤΑΠ, χαρακτήρισε «εύρωστο» τον Οργανισμό, αλλά, όπως είπε, «του λείπει η πολιτική που χαράσσει η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Θεωρώ αυτονόητο, δηλαδή, ότι το ταμείο πρέπει να παραμείνει ΝΠΔΔ και να σταματήσει ο διασυρμός, η λεηλασία, η σκύλευσή του». Θύμισε ότι τα έσοδα του ΤΑΠ το 2012 ήταν 52 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 40 προέρχονται από τα εισιτήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

 

Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ Βελένη είπε: «Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Αντί να αναδιοργανωθεί το ΤΑΠ έχασε το Α -εξαφανίστηκαν οι απαλλοτριώσεις- και δημιουργήθηκε ο ΟΠΕΠ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού), ένα μόρφωμα, εκτροφείο των golden boys». Τόνισε δε την ανάγκη να οργανωθούν «άριστα» τα πωλητήρια, που πολλές φορές δεν λειτουργούν. «Δεν μπορεί να είναι κλειστό, επειδή δεν έχει υπάλληλο, το πωλητήριο στο Μουσείο Θεσσαλονίκης Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, όταν περνούσαν δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες επισκέπτες μηνιαίως. Η απώλεια είναι τεράστια». Και κατέληξε ότι το ΤΑΠ θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα και στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των ωραρίων των μουσείων.

 

Βασιλική Τζεβελέκου


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=70549