- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κι ο κλήρος έπεσε στα Τεχνικά Λύκεια

10/07/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακελειό στην επαγγελματική εκπαίδευση με 2.000 απολύσεις έπειτα από παρασκηνιακό παζάρι υπουργείου-συνδικάτων, για να γλιτώσουν άλλες κατηγορίες καθηγητών

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

5 [1]Η βίαιη συρρίκνωση της τεχνικής εκπαίδευσης, πριν καν ανακοινωθεί η φιλόδοξη μεταρρύθμισή της, είναι τελικά η θυσία που προσφέρει το υπουργείο Παιδείας στον βωμό των απολύσεων, όπως αποτυπώνονται και στο πολυνομοσχέδιο. Ενας ακόμη ξαφνικός θάνατος, μετά την ΕΡΤ, λύνει τις εξισώσεις των διαπραγματεύσεων και βγάζει κατευθείαν στον δρόμο 2.000 εκπαιδευτικούς από τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Σχολές. Καταργούνται ολόκληροι κλάδοι και δεκάδες ειδικότητες (46 από τις 110) οδηγούνται κατευθείαν σε απόλυση οι καθηγητές. Το ξέρουν καλά. Η απώλεια της οργανικής θέσης σημαίνει απώλεια της εργασίας.

 

Ηταν αναμενόμενο, ψιθυριζόταν, αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ήταν τα αποκλειστικά θύματα, και μάλιστα τόσο προκλητικά, πριν ακόμα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο για το Τεχνικό Λύκειο. Το εναλλακτικό σενάριο ήταν να εκδιωχθούν οι 2.500 πλεονάζοντες. Αλλά, όπως επισημαίνει το υπουργείο -με ένα ακόμη non paper-, «οι θεσμικές αλλαγές προκρίνονται και προηγούνται της διαχείρισης προσωπικού» και επιπλέον η ευρωπαϊκή εμπειρία λέει ότι υπάρχουν κλάδοι που «δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Η αλήθεια όμως βρίσκεται αλλού. Στις σκληρές διαπραγματεύσεις που έκανε το υπουργείο με διάφορες κατηγορίες εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικές ενώσεις.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες , μέχρι την Κυριακή το απόγευμα το ζήτημα των ειδικοτήτων δεν είχε κλείσει ακόμη. Οι πιέσεις, ειδικά από τα πολυπληθή και οργανωμένα συνδικάτα, ήταν συνεχείς και ισχυρές. Οταν, μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, ο κύβος ερρίφθη εις βάρος της τεχνικής εκπαίδευσης, υπήρξαν ισχυρές ενστάσεις ακόμα και από στελέχη του υπουργείου, ενώ ξέσπασαν και εσωτερικές αντιδράσεις καθώς υπάρχει προσωπικό που οδηγείται στην έξοδο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περίπου 3.000 γυμναστές της Ολυμπιακής Παιδείας ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατάφεραν να ξεγλιστρήσουν. Καλά γνωρίζοντες λένε πως μια επιδρομή σ’ αυτόν τον πολυάριθμο κλάδο θα είχε μεγάλο πολικό κόστος τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Η κατηγορία αυτή δεν είχε προσληφθεί ούτε μέσω ΑΣΕΠ ούτε από πίνακες κατάταξης. Δεν έπρεπε να πει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα προηγηθούν όσοι «μπήκαν από την πίσω πόρτα», έλεγαν χθες οργισμένοι εκπαιδευτικοί.

 

Ποιοι διασώθηκαν

 

Αλλη μια ομάδα που κατάφερε να γλιτώσει είναι οι πληροφορικάριοι. Εντάχθηκαν στις μετατάξεις. Η τεχνική εκπαίδευση θα έδινε την τροφή στα λιοντάρια. Χωρίς κανένα αξιολογικό κριτήριο. Επικράτησε το κριτήριο των λεγόμενων «μικρών» (ολιγάριθμων και αδύναμων συνδικαλιστικά) ειδικοτήτων. Στο non paper αναφέρεται ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή πρώην ΚΑΤΕΕ και ΚΑΤΕ». Μα πόσοι μπορεί να είναι αυτοί, όταν ο ένας από τους δύο κλάδους που σχεδόν εξαφανίζεται είναι ο κλάδος Υγείας και Πρόνοιας, ο οποίος περιλαμβάνει γιατρούς, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, ενώ σε άλλους, όπως της κλωστοϋφαντουργίας –που επίσης καταργείται- αλλά και παραϊατρικών ειδικοτήτων, θεωρείται δεδομένος ο μετα-δευτεροβάθμιος τίτλος ενώ αρκετοί διαθέτουν έως και μεταπτυχιακό. Στις κατηγορίες που γλίτωσαν την έξοδο είναι και οι 1.500 αδυνατούντες να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Αποφασίστηκε τελευταία στιγμή. Αγνωστο για ποιο λόγο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό ορισμένα ψύχραιμα μυαλά, που βρίσκονται κοντά στον υπουργό, προτείνουν κάποιες δικλίδες ασφαλείας οι οποίες θα προσφέρουν και ένα πρόσχημα αξιολογικό, όπως τη διαβάθμιση ως προς τους τίτλους εκπαίδευσης.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το σενάριο που επελέγη είναι:

 

α) υποχρεωτική μετάταξη από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 4.933 γυμναστών και καθηγητών Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής, Καλλιτεχνικών,

 

β) διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικών που προκύπτουν από την κατάργηση των 46 εκ των 110 ειδικοτήτων. Οι υπό κατάργηση θέσεις είναι 2.500. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι τους 500 θα τους μετατάξει σε διοικητικές θέσεις,

 

γ) υποχρεωτική μετάταξη 2.500 πλεονάζοντων εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές.

 

Διευκρινίζεται ότι από τους 2.500 της διαθεσιμότητας εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, όσοι έχουν δεύτερη οργανική θέση και πολύτεκνοι-τρίτεκνοι. Ακόμα, παραδεχόμενο ότι θα υπάρξουν απολύσεις, αναφέρει ότι οι απολυμένοι θα… προτιμηθούν ως ωρομίσθιοι. Τέλος, επισημαίνεται: το 55% που τίθεται σε διαθεσιμότητα θα υπαχθεί σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, ενώ το 35% των υπό απόλυση είτε ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα είτε μπορούν να ασκήσουν (!)

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=71002