- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Παρέλαβα επικίνδυνη κατάσταση»
11/07/13 ART
Με χρέη που ανέρχονται σε 2,17 εκατ. ευρώ άφησε το Θέατρο ο Σωτήρης Χατζάκης. Ο Γιάννης Βούρος ελπίζει, με τη βοήθεια του θεού του θεάτρου, να τα αποπληρώσει μέχρι το τέλος του 2014. Κατάρτισε ένα ρεπερτόριο κυρίως με κλασικά έργα («να επιστρέψουμε στις αξίες του παρελθόντος», είπε)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
[1]Σε βαθιά νερά, έχοντας μεγάλα σχέδια, έχει βουτήξει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Βούρος. Και απ' ό,τι φαίνεται το ξέρει καλά. «Επικίνδυνη η κατάσταση που παρέλαβα», δήλωσε δείχνοντας ότι έχει πλήρη επίγνωση των σοβαρότατων προβλημάτων που κληρονόμησε, αλλά και πολλή αυτοπεποίθηση, αν κρίνει κανείς από το μεγαλόπνοο πρόγραμμα, το οποίο κατάρτισε μέσα σε μόλις 35 μέρες, με 21 έργα, τα 8 από τα οποία άπαιχτα!
Το φιλόδοξο «πακέτο» Βούρου στηρίζεται ως επί το πλείστον σε κλασικούς ξένους δημιουργούς, όπως Μπρεχτ, Ουίλιαμς, Μίλερ, Ιψεν και Πίντερ. Περιλαμβάνει όμως και σύγχρονους Ελληνες, για παράδειγμα το δίδυμο Ρέππα – Παπαθανασίου. Εκεί που πραγματικά όμως πρωτοτυπεί είναι στη δημιουργία Ακαδημίας Θεάτρου με αντικείμενο σπουδής το αρχαίο δράμα και στην προκήρυξη δύο διαγωνισμών για νέα θεατρικά έργα: το ένα πάνω στην «Αιολική γη» του Ηλία Βενέζη και το άλλο για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.
Κατά τα λοιπά, αξίζει να σημειωθούν η προσπάθεια παραχώρησης ενός χώρου για πειραματικές δράσεις στο λιμάνι, που όμως εκκρεμεί, και η δεδηλωμένη διάθεση για πιο στενή συνεργασία με τις θεατρικές ομάδες της πόλης.
«Εδώ και 35 μέρες δουλέψαμε για το πρόγραμμα που προτείνω και για το οποίο είμαι υπόλογος. Σ' έναν απόηχο γεγονότων που δεν τιμούν την ιστορία του ΚΘΒΕ -κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ενστάσεις, αγωγές ληξιπρόθεσμα-, προσπαθήσαμε να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα ποιοτικό, αντάξιο των προσδοκιών. Οπως έλεγε ο Μπρεχτ, το ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους θεατές είναι να μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη τους. Εχοντας αυτό κατά νου επιστρέφουμε σε αξίες του παρελθόντος και κλασικές θεματικές. Μας ενδιαφέρει η εξωστρέφεια -να εξελίξει το ΚΘΒΕ τη δυναμική του ως μέλος της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης- αλλά και το ντόπιο στοιχείο. Με εξαίρεση μία ή δύο περιπτώσεις, δεν σκοπεύουμε να φέρουμε πρωταγωνιστές από Αθήνα. Το θέατρο διαθέτει εξαιρετικά στελέχη και είναι χρέος του να τα “εξορύξει” και να τα βρει», δήλωσε ο Γιάννης Βούρος.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τις «αμφιλεγόμενες» συνεργασίες του προκατόχου του με ιδιωτικά θέατρα, τόνισε ότι «αυτό ήταν το όραμα κάποιου προηγούμενου, αν έλθει ιδιώτης -γιατί όχι κι από το εξωτερικό- με πρόταση που να προσεγγίζει τα δικά μου οράματα, τότε θα το αντιμετωπίσω ανάλογα…». Με λακωνικό αλλά κατηγορηματικό τρόπο χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την κατάσταση που παρέλαβε. Υποσχέθηκε να κάνει φτηνότερο το θέατρο για το κοινό, αλλά… «από του χρόνου», «με νέα τιμολογιακή πολιτική και μείωση των τιμών». Και επισήμανε ότι δεν σχεδιάζει να παίξει, γιατί δεν έχει χρόνο, θα σκηνοθετήσει, όμως, κάποιες παιδικές παραστάσεις.
…………………………………………………………………………..
Το πρόγραμμα
Βασιλικό Θέατρο
◢ «Η άνοδος και η πτώση του Αρτούρο Ούι» του Μπρεχτ, σκηνοθεσία: Νίκος Χαραλάμπους
◢ «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τένεσι Ουίλιαμς, σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
◢ «Η μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
◢ «Γκόλφω» Περεσιάδη, σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
◢ «Το Σωματίδιο του Θεού» από την Ομάδα Χορού και Ακροβασίας «Κι όμως κινείται»
◢ «Πέερ Γκυντ» του Χένρικ Ιψεν, σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
◢ «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
Νέο Υπερώο ΕΜΣ
◢ «Debrayage» του Ρεμί Ντε Βος, σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
◢ «Γράμμα σ' ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ» της Μάρως Μπουρδούκα, βασισμένο στο βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι, σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης
◢ «Το τίμημα» του Αρθουρ Μίλερ, σκηνοθεσία: Ασπα Καλλιάνη
◢ «Η προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ, σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
Μονή Λαζαριστών- Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»
◢ «Το Ραφτάδικο» του Ζαν-Κλοντ Γκραμπέρ, σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης
◢ «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές!…», μουσική έρευνα Λάμπρου Λιάβα, σκηνοθεσία-χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
◢ «Λα μοσκέτα» του Ρουτζάντε, σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
◢ «Ο Εβρος απέναντι» των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου
◢ «Τρελοβγενιώ» της Ινές Κανιατί, σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
◢ «Μικρασία», δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Παιδική και Νεανική Σκηνή
◢ «Οι τρεις Σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά, σκηνοθεσία: Γιάννη Βούρου
◢ «Το Κύμα» του Ρον Τζόουνς, σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
◢ Στην Αποθήκη 13 στο λιμάνι τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν «Η αρρώστια της νιότης» του Φερντινάν Μπρούκνερ και μια σύγχρονη εκδοχή του «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες.
◢ Κατά τη θεατρική περίοδο 2013-2014 θα πραγματοποιηθεί ένα masterclass αρχαίου δράματος, που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας παράστασης.
◢ Θα επιδιωχθεί η συμμετοχή σε ξένα φεστιβάλ και διοργανώσεις – έχουν δρομολογηθεί δύο σημαντικές συνεργασίες, αυτή με το Schauspielhaus στην Αυστρία, με την παράσταση «Ελλάδα – Αυστρία: Ισοπαλία!», που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στις 3 Οκτωβρίου, και η συνεργασία με την ομάδα νέων ηθοποιών της Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, ISO Group, που θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο σε Φεστιβάλ του Teatro di Roma. Η παράστασης «Πέερ Γκυντ» θα ταξιδέψει στο Διεθνές Φεστιβάλ Ιψεν, το καλοκαίρι του 2014. Θα συνεχιστούν το Θέατρο κατ’ Οίκων και το Κοινωνικό Θεατροπωλείο.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=71699
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε