- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το Φιξ κόλλησε, το φεστιβάλ πάει για συγκάτοικο

11/07/13 ART

Κατασκευαστικά προβλήματα καθυστερούν το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το υπουργείο Πολιτισμού σκέφτεται να μετακομίσει στο εργοστάσιο Τσαούσογλου, δηλαδή στην «Πειραιώς 260», εκεί όπου υπάρχουν τα ωραία θέατρα του Λούκου!

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

[1] [2]Με τζιν πουκάμισο, χαλαρός, με χιούμορ, ενημερωμένος για τα φλέγοντα ζητήματα του υπουργείου του κι αναγνωρίζοντας ότι η υποβάθμισή του σε γενική γραμματεία ήταν «λάθος της κυβέρνησης και το διορθώσαμε», ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε χθες την πρώτη συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο.

 

«Δεν είμαι της λογικής ότι όλα είναι χρήμα, αλλά ένα μίνιμουμ πόρων χρειάζεται. Η μεγάλη δική μας προσπάθεια είναι να φέρουμε εις πέρας όλες τις εκδηλώσεις και να δώσουμε το μήνυμα τους επισκέπτες μας -δεν είναι απλοί τουρίστες αλλά φίλοι- ότι υπάρχει η βαθύτερη Ελλάδα κι έχει αντοχές. Η Ελλάδα που ανακάμπτει, νικάει, θριαμβεύει. Αν οι συναντήσεις των G20 γίνονταν όχι με βάση την οικονομική παραγωγή, αλλά την πολιτιστική κληρονομιά, θα προέδρευε η Ελλάδα εναλλάξ με την Κίνα, την Αίγυπτο και κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Τον Πολιτισμό δεν μπορεί να μας τον πάρει κανείς», ήταν το μήνυμα αισιοδοξίας του, πριν παραδεχτεί, πάντως, ότι «εκκρεμότητες υπάρχουν πολλές».

 

Τις απαρίθμησε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε κάτι συγκεκριμένο για την επίλυση των προβλημάτων. Μαζί του ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Ανδριανός και η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη. «Δεν είμαστε εδώ για να διδάξουμε αλλά για να διαχειριστούμε την πιο δύσκολη περίοδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

 

* Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων: Αναγνώρισε ότι είναι κομβικής σημασίας οργανισμός. «Χρειάζονται άμεσες κυβερνητικές αποφάσεις και ρυθμίσεις», όπως η εξαίρεσή του από την απαγόρευση έκδοσης Χρηματικών Ενταλμάτων Προπληρωμής. Δεσμεύτηκε ότι θα την επιλύσει άμεσα.

 

* Υπουργείο και κτίριο Μπουμπουλίνας: Χαρακτήρισε εξαιρετικά επείγουσα την ανασυγκρότηση σε ενιαίο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με οργανόγραμμα, προϋπολογισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις. Στις προτεραιότητές του, η μετακίνηση από το κτίριο της Μπουμπουλίνας -έχει μπει στο ΤΑΙΠΕΔ- στις εγκαταστάσεις του κτιρίου Τσαούσογλου, στην Πειραιώς (εκεί όπου γίνονται σήμερα και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών). «Εχει γίνει σημαντική προεργασία από τον Κ. Τζαβάρα», είπε και θύμισε ότι οι κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ είναι σκορπισμένες σε 17 κτίρια.

 

* Φιξ, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Το τελευταίο δίμηνο έχει μπει φρένο στην ολοκλήρωση του έργου, που επρόκειτο να παραδοθεί το φθινόπωρο. «Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά. Τα προβλήματα είναι κατασκευαστικά και θεωρούμε ότι θα τα υπερβούμε. Είναι μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία να υπάρξει ως έργο την περίοδο της ελληνικής προεδρίας, που ξεκινάει 1/1/2014»

 

* Μέγαρο Μουσικής: «Ούτε πρόκειται να κλείσει ούτε να υποβαθμιστεί. Θα επεκταθεί ο ρόλος του με άξονα αναφοράς τον πολιτισμό. Ωστόσο η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα και χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Η ιστορία του Μεγάρου πρέπει να μπει σε σταθερή τροχιά. Δεν μπορεί ο κ. Μάνος τη Δευτέρα να είναι ελεύθερος και την Παρασκευή να κινδυνεύει να είναι δεσμώτης».

 

* Βυζαντινά και Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι φίλος μου. Εχουμε συναντηθεί ήδη. Οι ειδικοί λένε ότι είναι μοναδικό εύρημα. Υπάρχουν οξείες αντιπαραθέσεις στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο θα συνθέσουμε όλες τις απόψεις». Και δεν απέκλεισε ακόμα και τη λύση συνύπαρξης Αρχαιοτήτων – Μετρό.

 

* Εθνικό Κέντρο Βιβλίου: «Είναι άμεση προτεραιότητα. Σε λίγες ημέρες θα έχω συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο. Η χώρα υποχρεώθηκε να συρρικνώσει οργανισμούς. Ζούμε σε μια εποχή όπου κάθε μέρα καλούμαστε να διαχειριστούμε τέτοιες κρίσεις».

 

* Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης: «Η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε το ΙΚΑ. Δεν θα βγουν στον δρόμο οι άνθρωποι».

 

* Σινεμά: «Εκκρεμεί συνάντηση με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Είμαστε αποφασισμένοι να φανούμε χρήσιμοι, να δείξουμε τη δουλειά τους και να στηρίζουμε την παρουσία τους στα διεθνή Φεστιβάλ». Ενημερωμένος ότι το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας αφιερώνει την αφίσα του στον δικό μας Θόδωρο Αγγελόπουλο και στον Φεντερίκο Φελίνι είπε: «Αυτό κάτι σημαίνει». Και θυμήθηκε τη συνάντησή του με τον Ελληνα σκηνοθέτη. «Ηταν εξαιρετικός. Σύνθετος και δύσκολος χαρακτήρας». Παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στον νόμο Γερουλάνου, «σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερομένων».

 

* Διορισμός διευθυντή σε Μουσείο Ακρόπολης: «Πρέπει να συμφωνήσουμε τι σημαίνει διευθυντής Μουσείου και τι πρέπει να κάνει. Είναι μια θέση σε μια δημοσιοϋπαλληλική εξέλιξη ή κάτι άλλο; Γιατί ο διευθυντής ενός μουσείου να μην έχει δυνατότητες μάνατζερ ή ανεύρεσης χορηγιών;»

 

Αμέσως μετά ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε συναντήσεις στο υπουργείο με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Στο ενδιάμεσο θα συναντούσε και τον Σταμάτη Κραουνάκη. «Είμαστε φίλοι, από παλιά» είπε.

 

«Εχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε με την υπουργό Τουρισμού», είπε. «Για παράδειγμα, δεν μπορεί το Βυζαντινό Μουσείο, τα Αρχαία του Πειραιά, η Σαλαμίνα και ο Μαραθώνας να μη βρίσκονται μέσα στα τουριστικά πακέτα. Αυτοί οι δύο τόποι είναι τα brand name στο εξωτερικό. O πολιτισμός είναι η αιχμή του δόρατός μας. Μέχρι τώρα δεν μπορούμε να τον “συσκευάσουμε” σωστά και να τον δώσουμε στον επισκέπτη εισπράττοντας το αντίτιμο».

 

[email protected]


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=71727