- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Καβγάδες «βουβαλιών» στο Μαξίμου

11/07/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ώρα που τα «βατράχια» στους δήμους και στα σχολεία αποδεκατίζονται, στο κυβερνητικό επιτελείο αλληλοκατηγορούνται για τους χειρισμούς των υπουργών και για κάποιες επιμέρους διατάξεις που περιέχει το πολυνομοσχέδιο

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

[1]Αντιμέτωπη με τον κακό της εαυτό βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση, αυτή τη φορά όμως δείχνει να ανησυχεί σοβαρά πώς θα βγει από τη δοκιμασία του νέου πακέτου μέτρων. Η ατμόσφαιρα στη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, προκειμένου να ενημερωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τα αποτελέσματα του Eurogroup ήταν βαριά, ενώ στο διάστημα που συμμετείχαν και οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Μιχελάκης και Κυρ. Μητσοτάκης, που έχουν τον πρώτο λόγο στο πρόγραμμα απολύσεων, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης.

 

Οι αντιδράσεις που καταγράφονται στο κοινωνικό πεδίο -και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν την επόμενη εβδομάδα- έχουν όπως είναι επόμενο άμεση αντανάκλαση και στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Αν και οι δημόσιες διαφοροποιήσεις είναι για την ώρα μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, και οι στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά και του Ευάγγ. Βενιζέλου έχουν ήδη ξεκινήσει τις νουθεσίες προς τους βουλευτές.

 

Η καχυποψία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων πυροδοτήθηκε το πρωί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και έμπιστο συνεργάτη του προέδρου Π. Κουκουλόπουλο, ο οποίος έθεσε ζήτημα απόσυρσης της διάταξης για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Το απόγευμα συγκλήθηκε ο κοινοβουλευτικός τομέας έργου, όπου επισφαγίστηκε η προσπάθεια αποστασιοποίησης του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα διευρύνθηκε η ατζέντα της αμφισβήτησης του πολυνομοσχεδίου.

 

Ψαλιδισμένη δόση

 

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. τα πνεύματα οξύνθηκαν και η ένταση έφτασε στο γραφείο του γραμματέα Αθ. Μπούρα, ο οποίος έγινε δέκτης διαμαρτυριών που όλες είχαν αντί κατάληξης το ερώτημα «τι χειρισμοί είναι αυτοί…». Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο ερώτημα διατυπώθηκε πολλές φορές και στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός. Και όχι αποκλειστικά για το πογκρόμ απολύσεων. Το κακό ξεκίνησε από την ενημερωτική εισήγηση του Γ. Στουρνάρα για την απόφαση του Eurogroup. Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα οι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονταν σίγουροι ότι η δόση θα εγκριθεί με πολιτική απόφαση. Ωστόσο η δόση δόθηκε ψαλιδισμένη, από 8,1 εγκρίθηκαν 6,8 δισ ευρώ, και αυτά θα καταβληθούν τμηματικά μέχρι τον Οκτώβριο και με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των προαπαιτούμενων. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος φέρεται πως ήταν σφόδρα επικριτικός προς τον υπουργό, ενώ ο Αντ. Σαμαράς επέλεξε αυτή τη φορά τον ρόλο του σιωπηλού παρατηρητή και όχι του γεφυροποιού.

 

Η ένταση κορυφώθηκε στην επισκόπηση του προγράμματος απολύσεων. Ο υπουργός Οικονομικών και οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη σάρωση, με την επίκληση των προηγούμενων καθυστερήσεων, οι οποίες όμως βαρύνουν πάλι τα δύο κόμματα, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Η κατάσταση έγινε μύλος όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εναλλακτικές λύσεις για τις διαθεσιμότητες με διεύρυνση της δεξαμενής των υποψηφίων, άποψη που διατυπώθηκε και στον κοινοβουλευτικό τομέα έργου του κόμματος. Και οι τρεις υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια σενάρια, ούτε για μετάθεση της έναρξης των διαθεσιμοτήτων, αφού οι ημερομηνίες και για τον Ιούλιο και για τον Σεπτέμβριο έχουν τεθεί από την τρόικα και συνδέονται με την καταβολή των τμημάτων της δόσης. Επισήμαναν δε ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο όλοι οι υπουργοί πρέπει να δώσουν λίστες για διαθεσιμότητα, όπως έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας 1.250 απομακρύνσεις από τον χώρο της ευθύνης του.

 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γίνονται πλέον δεύτερες σκέψεις για την εισαγωγή του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος, και όχι κατεπείγοντος, και την ψηφοφορία επί των άρθρων. Και μόνον η διαδικασία έχει δημιουργήσει φυγόκεντρες, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι πολλαπλασίασε τις πιέσεις από δημάρχους και τοπικά σωματεία δημοτικών υπαλλήλων προς τους βουλευτές. Πάρα ταύτα, στο μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι το πολυνομοσχέδιο θα περάσει χωρίς κοινοβουλευτικές απώλειες.

 

Υστέρηση στα έσοδα

 

Στο τραπέζι της σύσκεψης έπεσε και η γενικότερη κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, καθώς το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έδωσε στη δημοσιότητα την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο, με την υστέρηση των εσόδων να είναι 1,6 δισ. ευρώ. Η απόκλιση αυτή ουσιαστικά τινάζει στον αέρα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να καλύψει την όποια τρύπα με πρόσθετα μέτρα.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη δεν έγινε συζήτηση για την… επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης με τον τίτλο Δημόσια Τηλεόραση και για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, με πρώτη αυτή για την 5ωρη στάση εργασίας σήμερα από τις 13.00 έως τις 18.00 στα ιδιωτικά κανάλια από την ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΝ και ΠΟΣΠΕΡΤ. Η εκπομπή του νέου σήματος από ιδιωτικό στούντιο χαρακτηρίζεται «πραξικοπηματική και αντισυνταγματική» και ενισχύει την κατήφεια στους βουλευτές της συμπολίτευσης.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=71873