- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Σε αναβρασμό πάλι η Αίγυπτος
12/07/13 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σχεδιάζουν να οργανώσουν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις τους μέχρι να αποκατασταθεί στην προεδρία της χώρας ο Μοχάμεντ Μόρσι.
«Ο λαός θα ανακτήσει την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του οργανώνοντας ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στις μεγάλες πλατείες», δήλωσε ο Ισάμ αλ Εριάν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αδελφότητας, απορρίπτοντας την έκκληση του στρατού να αποδεχτεί τον «οδικό χάρτη» για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός απομάκρυνε τον Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις εκατομμυρίων Αιγυπτίων που ζητούσαν την παραίτησή του και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Οι υποστηρικτές του Μόρσι καταγγέλλουν την αποπομπή του ως «πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατία».
Ισχυροποιούνται τα ισλαμικά κόμματα
Από τότε που ανετράπησαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο τα κόμματα της μη ισλαμικής αντιπολίτευσης έχουν πάρει την ανιούσα. Μέχρι στιγμής το μέτωπό τους φαίνεται να είναι αρραγές. Κανείς δεν ξέχασε την ήττα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012. Εάν είχαν όλοι συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο πιθανότατα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι να μην είχαν έρθει στην εξουσία.
Ωστόσο από τότε που ανατράπηκε ο Μούρσι, αν και μέχρι τώρα το μέτωπο φαίνεται ενωμένο, δεν θα είναι εύκολο να παραμείνει έτσι. Ο Ζιάντ Ελ Αλέμι, συνιδρυτής του αιγυπτιακού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην μέλος του κοινοβουλίου είναι αισιόδοξος: «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια όλες οι επαναστατικές και κοσμικές δυνάμεις απέκτησαν μεγάλη εμπειρία. Ακόμα και στο πως δουλεύει κανείς στο δρόμο και πως κάνει συμβιβασμούς. Νομίζω πως όλες αυτές οι ομάδες μπορούν να βοηθήσουν ώστε να φτιαχτεί ένα μετριοπαθές κράτος».
Ένα από τα αιτήματα των μη ισλαμιστικών κομμάτων είναι η συνεργασία με πρώην οπαδούς του καθεστώτος Μουμπάρακ. Πολλοί από αυτούς, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους στις 30 Ιουνίου προέρχονται από εκεί. Είναι αμφίβολο, εάν ο Μούρσι θα μπορούσε να ανατραπεί τόσο γρήγορα χωρίς τη δική τους υποστήριξη.
Δύσκολη υπόθεση η συμφιλίωση
Από την άλλη πλευρά για τους ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους στο πρώτο κύμα της επανάστασης το 2011 και δέχθηκαν τη βαρβαρότητα των δυνάμεων ασφαλείας είναι δύσκολο να δουν με καλό μάτι τους πρώην υποστηρικτές του Μουμπάρακ. Ο Ζιάντ Ελ Αλέμι αναγνωρίζει τις δυσκολίες: «Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από το μίσος ανάμεσα στους επαναστάτες και στους εκπροσώπους του παλιού καθεστώτος, εάν δεν φροντίσουμε να υπάρξει πραγματική δικαιοσύνη. Το πιο σημαντικό που μάθαμε τα τελευταία δυο χρόνια είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για το μέλλον εάν δεν έχουμε πλήρως κλείσει με το παρελθόν».
Βραχυπρόθεσμα πάντως φαίνεται δύσκολη η συμφιλίωση ανάμεσα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στους πρώην υποστηρικτές του Μουμπάρακ και στο στρατιωτικό καθεστώς. Και όλες αυτές οι δυσκολίες αντικατοπτρίζονται στα μη ισλαμικά κόμματα. Πρόσφατα το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας αντιτάχθηκε στις δηλώσεις του Προέδρου Άντλι Μανσούρ περί συνταγματικών αλλαγών οι οποίες όμως δεν συμπεριελάμβαναν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που προασπίζονταν. Το χάσμα μεταξύ των μη ισλαμικών κομμάτων βαθαίνει με το χρόνο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που μπορεί να οδηγήσει.
Αιματηρές συγκρούσεις
Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου. Στρατιώτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλών επιθέσεων που αποδίδονται σε ισλαμιστές. Σε μια προσπάθεια να πάρει αποστάσεις από τις βίαιες ενέργειες, η Αδελφότητα καταδίκασε την απόπειρα εναντίον ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού στη Χερσόνησο του Σινά.
Την Τετάρτη, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του υποστράτηγου Άχμεντ Ουάσφι κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης ο Ουάσφι δεν τραυματίστηκε.
«Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την ειρηνική αντίστασή μας ενάντια στο αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Μετακίνηση αμερικανικών πλοίων
Δύο πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που περιπολούσαν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετακινήθηκαν πιο κοντά στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας τις τελευταίες ημέρες, για προληπτικούς λόγους μετά την ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό της χώρας.
Οι ΗΠΑ συχνά στέλνουν σκάφη του πολεμικού ναυτικού κοντά σε χώρες όπου σημειώνονται ταραχές, για την περίπτωση που θα χρειαστεί να απομακρύνουν ή να προστατεύσουν Αμερικανούς πολίτες ή να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Η παρουσία τους στην περιοχή δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται για στρατιωτική δράση.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=72346
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε