- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Υπερδύναμη η Κίνα το 2030

11/12/12 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

[1]Τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας οικονομίας προς Ανατολάς αλλά και την πορεία του πλανήτη προς ένα αβέβαιο μέλλον επιβεβαιώνει μία ακόμη μελέτη, φτιαγμένη αυτή τη φορά από συμβούλους του Αμερικανού προέδρου.

 

Σύμφωνα με την έκθεση Global Trends 2030, που συντάσσει και δίνει στη δημοσιότητα κάθε 4 χρόνια το National Intelligence Council (NIC) με στόχο την πληροφόρηση του Λευκού Οίκου για τις τάσεις που θα επικρατήσουν στον κόσμο τα επόμενα 15-20 χρόνια, η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και πριν από το 2030 θα είναι η κορυφαία οικονομία του κόσμου.

 

Από την πλευρά της η σημερινή υπερδύναμη θα καταφέρει να παραμείνει μεταξύ των κορυφαίων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη κυρίως χάρη στην ενεργειακή της ανεξαρτησία. Κάτι που δεν θα συμβεί όμως με άλλες κυρίαρχες σήμερα οικονομίες του πλανήτη, όπως η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Κορέα και η Ταϊβάν, οι οποίες θα παρακμάσουν λόγω της γήρανσης των πληθυσμών τους, αλλά και η Ρωσία, η επιρροή της οποίας ξεθωριάζει όπως άλλωστε και όσων χωρών στηρίζουν την οικονομική τους ισχύ στο πετρέλαιο.

 

Γενικότερα, η μελέτη προβλέπει ότι η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας θα εξαρτάται αυξανόμενα τα επόμενα χρόνια από το πόσο καλά είναι ο αναπτυσσόμενος κόσμος.

 

Παράλληλα το NIC εκτιμά ότι ώς το 2030 τα 2/3 του πληθυσμού της Γης θα ζουν σε πόλεις. Αναμένει την έξοδο δισεκατομμυρίων ανθρώπων από τη φτώχεια, τη διασπορά του πλούτου και τη δημιουργία μιας πολύ μεγαλύτερης από τη σημερινή μεσαίας τάξης, που θα είναι καλύτερα μορφωμένη, θα έχει καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας όπως το Ιντερνετ και τα smartphones.

 

«Για πρώτη φορά η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα φτωχαίνει και οι μεσαίες τάξεις θα είναι ο πιο σημαντικός κοινωνικός και οικονομικός παράγοντας στην πλειονότητα των χωρών της υφηλίου», επισημαίνει χαρακτηριστικά η έκθεση.

 

Υπάρχει όμως και το μαύρο σενάριο, αφού την ίδια στιγμή ο μισός πληθυσμός της Γης θα ζει σε περιοχές με σοβαρές ελλείψεις νερού. Κάτι που σημαίνει ότι η διαχείριση των φυσικών πόρων θα αποτελέσει κλειδί για την παγκόσμια ασφάλεια.

 

Το NIC φοβάται έξαρση της τρομοκρατικής βίας, των βιολογικών όπλων αλλά και των κυβερνο-όπλων. Τονίζει ακόμη ότι στην επόμενη 20ετία περίπου 50 χώρες θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εμφυλίου ή πολέμου με τους γείτονές τους λόγω έξαρσης του εθνικισμού και διαφωνιών για τα σύνορα.

 

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν ακόμη ο αυξημένος ανταγωνισμός για πρώτες ύλες, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και η απουσία κάποιας ευρύτερης δομής ασφάλειας στη διεθνή κοινότητα, δηλαδή ενός χωροφύλακα. «Δεν θα υπάρχει ηγεμονική δύναμη», αναφέρει χαρακτηριστικά η 166σέλιδη έκθεση… «η εξουσία θα αλλάζει μεταξύ δικτύων και συνασπισμών σε έναν πολυπολικό κόσμο».

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=7310