- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ο Σαμαράς διασώζει τους φοροφυγάδες

18/07/13 ΕΛΛΑΔΑ

Σε υπόθεση υπεξαίρεσης και φοροδιαφυγής ύψους 10 εκατ. € εμπλέκεται το Ασυλο Ανιάτων, σύμφωνα με έγγραφο του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Ο πρωθυπουργός έσπευσε ωστόσο να το εξαιρέσει από το claw back στον ΕΟΠΥΥ

 

Της Ντάνι Βέργου

 

[1]Τα δακρύβρεχτα κατεβατά που διαβάζει ο επισκέπτης στην ιστοσελίδα του Ασύλου Ανιάτων, με τους πομπώδεις τίτλους όπως «Η μάχη του Ασύλου για την Επιβίωση», αλλά και προτάσεις διάσωσής του από το λουκέτο με το οποίο απειλεί την πολιτεία, αν δεν «εξαιρεθεί από το άδικο μέτρο του claw back (η αυτόματη επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης των δαπανών) στον ΕΟΠΥΥ» είναι για… κλάματα.

 

Ωστόσο συγκίνησαν τον πρωθυπουργό, ο οποίος, χωρίς να ανοίξει τον φάκελο που έχει στο γραφείο του σχετικά με τα κακώς κείμενα του Ασύλου, με κύριο αυτό της έλλειψης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, παρενέβη μέσα στη νύχτα της Τρίτης για να «διασώσει» από τα νύχια του claw back το Ασυλο.

 

Εξαιρέθηκε, επομένως, το «φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο», ζητώντας χάρη από τον πρωθυπουργό, με επιστολή στην οποία εκβίαζε με κλείσιμο, τη στιγμή που είναι παράνομο.

 

Το θράσος όμως της διοίκησης του Ασύλου δεν σταματάει εδώ. Την ώρα που στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ζητεί επίσης «να εξαιρεθεί πλήρως, ως φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αποδεδειγμένη κοινωνική προσφορά, από τη δυσβάστακτη φορολογία, ή να φορολογηθεί για τους ίδιους λόγους με χαμηλό συντελεστή έως 0,1% στην ακίνητη περιουσία και με συντελεστή έως 10% για τον φόρο εισοδήματος», ενέχεται σε υπόθεση υπεξαίρεσης και φοροδιαφυγής.

 

Η κληρονομιά του μακαρίτη

 

Οπως προκύπτει στην προ 15θημέρου (2-7-2013) απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δημήτρη Καλογερόπουλου, το ύψος της, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, πλέον των τόκων υπερημερίας.

 

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά την κακή διαχείριση της κληρονομιάς του Ν. Σπέντζα στο διάστημα 16.9.1980 έως 14.3.2006, κατά το οποίο το Ασυλο Ανιάτων εκτελούσε καθήκοντα εκτελεστή της διαθήκης.

 

Η απόφαση καταλογίζει στο Ασυλο Ανιάτων, «με την ιδιότητα του πρώην εκτελεστή της διαθήκης Νικολάου Σπέντζα ή Σπέντσα του Αλεξάνδρου, το ποσό των 5.081.736,35 ευρώ πλέον τόκων υπερημερίας από δηλωθέντα μισθώματα και το ποσό των 4.801.567 ευρώ πλέον τόκων υπερημερίας από διαφυγόντα κέρδη της κληρονομιάς, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 7642/31-7-2012 πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αθηνών, Λαμπρινής Τσίρη, και τις διατάξεις των άρθρων 31, 32, 33 και 82 του Α.Ν.2039/1939».

 

Τα ποσά, όπως αναφέρει η απόφαση, «υπολογίστηκαν από την οικονομική επιθεωρήτρια Αθηνών και αντιστοιχούν στη ζημία που υπέστη τόσο η κοινωφελής περιουσία όσο και το Ελληνικό Δημόσιο από τη διαχείριση της κληρονομιάς Ν. Σπέντζα εκ μέρους του Ασύλου Ανιάτων, κατά το χρονικό διάστημα που διετέλεσε εκτελεστής της διαθήκης».

 

Στο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αθηνών αναφέρονται μεταξύ άλλων, ως ενέργειες και παραλείψεις εκ μέρους του Ασύλου Ανιάτων, που οδήγησαν στην προκληθείσα ζημία, τα εξής:

 

■ Δεν προέβη σε απογραφή της περιουσίας και παράδοσή της στον κληρονόμο.

 

■ Δεν υπέβαλε λογοδοσία.

 

■ Δεν κατέθετε τα μισθώματα σε ειδικό έντοκο λογαριασμό, διαρκούσης της εκκαθάρισης.

 

■ Εκμίσθωνε τα ακίνητα της κληρονομιάς χωρίς δημοπρασία και σχετική έγκριση. Επιπλέον, συνυπέγραφε με ανώνυμη βιομηχανοεμπορική και τουριστική εταιρεία ιδιωτικά συμφωνητικά, χωρίς σε αυτά να γίνεται μνεία ότι ενεργεί ως εκτελεστής της περιουσίας, βάσει της διαθήκης του Ν. Σπέντζα.

 

■ Προέβη στη σύναψη των ανωτέρω ιδιωτικών συμφωνητικών καθορισμού μισθώματος και ιδιωτικού συμφωνητικού χωρίς τη διενέργεια δημοπρασίας και χωρίς την έγκριση της Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

 

■ Δεν τηρούσε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό τής υπό εκκαθάριση κληρονομιάς σε πιστωτικό ίδρυμα ως όφειλε, προκειμένου να κατατίθενται τα εισπραττόμενα ενοίκια.

 

Το Ασυλο υποχρεούνταν ως εκτελεστής, κατά νόμο, να διαχειρίζεται την υπό εκκαθάριση κληρονομιά ως ξεχωριστή ομάδα περιουσίας σε σχέση με την ατομική του περιουσία και να υποβάλλει κάθε χρόνο ξεχωριστή ετήσια φορολογική δήλωση εισοδήματος για λογαριασμό και επ’ ονόματι της υπό εκκαθάριση κληρονομιάς, σημειώνει η απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

 

Το Ασυλο αντικαταστάθηκε από άλλον εκτελεστή στις 14-3-2006, τον οποίο διόρισε η περιφέρεια, ωστόσο σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση «συνέχισε παρανόμως να εισπράττει μέχρι 31-5-2009 τις προσόδους της κληρονομιάς, παρά το γεγονός ότι όφειλε μετά τον διορισμό του νέου εκτελεστή να αποδώσει ή να ενημερώσει τους μισθωτές να αποδίδουν στον νυν εκτελεστή τις προσόδους της κληρονομιάς από 14-3-2006 και εντεύθεν».

 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η απόφαση της δημόσιας αρχής της 2-7-2013 δεν έχει αναρτηθεί στη διαύγεια.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=76489