- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Και φαντάροι και χαμάληδες

18/07/13 ΕΛΛΑΔΑ

Τους καλοκαιρινούς μήνες, όσοι παίρνουν φύλλο πορείας για τα ΚΑΑΥ μετατρέπονται σε άμισθους εργαζομένους για την εκτέλεση εργασιών και αγγαρειών

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

[1]Τα λένε Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας. Εν καιρώ ειρήνης είναι στρατιωτικές μονάδες-παραθεριστικά θέρετρα για φτηνές διακοπές των στρατιωτικών, των οικογενειών και των φίλων τους. Διαθέτουν οργανωμένες παραλίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, χώρους κινηματογραφικών προβολών.

 

Το άλλο πρόσωπό τους είναι η μετατροπή των φαντάρων σε άμισθους εργαζομένους για την εκτέλεση όλων των εργασιών και αγγαρειών. «Κάτεργα μαύρης εργασίας των φαντάρων, που εξασφαλίζουν τα προνόμια των στρατιωτικών και προκαλούν τεράστια κενά στην επάνδρωση των μονάδων της παραμεθορίου», χαρακτηρίζει τις στρατιωτικές κατασκηνώσεις σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος.

 

Σε επιστολή, που έφτασε στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, από τα ΚΑΑΥ Πλαταμώνα οι φαντάροι γράφουν:

 

«Τα ΚΑΑΥ δεν είναι στρατόπεδο, μας είπε την πρώτη μέρα ο διοικητής. Εγώ είμαι ο διευθυντής και εσείς είστε οι εργαζόμενοι. Είναι σαν να δουλεύεις σε μια μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση και τα αφεντικά σου να μπορούν να διαπράξουν οποιαδήποτε αυθαιρεσία λόγω της ιεραρχίας που υπάρχει στον στρατό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ μας οι φαντάροι αποκαλούμασταν δούλοι». Πλήθος ανάλογων καταγγελιών (αυξημένες φέτος) καταγράφονται στην Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό.

 

«Πέραν της διάθεσης οικημάτων στους δικαιούμενους για διαμονή, οι υπεύθυνοι Σχηματισμοί εκδίδουν ένα σημαντικό αριθμό ημερήσιων αδειών εισόδου σε δικαιούχους, για επίσκεψη, λήψη λουτρού, γεύματος και άλλων παροχών που προσφέρονται», αναγράφεται στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ, στοιχείο που εξηγεί εν μέρει γιατί κάθε καλοκαίρι γίνεται πραγματική «σφαγή» των στρατιωτικών για μια θέση.

 

Κάτω από τα όρια της φτώχειας

 

Από την άλλη πλευρά, το 65% των στρατιωτικών νοικοκυριών βρίσκεται φέτος κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, όσοι στρατιωτικοί είναι παντρεμένοι με παιδιά ζουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας λόγω των μνημονιακών περικοπών. «Οι τιμές στα ΚΑΑΥ δεν είναι τόσο φτηνές όσο παλαιότερα. Εχουν μπει μέσα ιδιωτικές εταιρείες catering. Το πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για καλοσυντηρημένους χώρους, ιδανικούς για οικογένειες με μικρά παιδιά. Από την άλλη έχουν δίκιο οι φαντάροι να διαμαρτύρονται» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» αξιωματικός εν ενεργεία.

 

Πάντως, 60 ευρώ το δεκαήμερο είναι το ενοίκιο για το σπιτάκι σε κατασκηνώσεις Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας και περίπου 100 ευρώ για τις αντίστοιχες του Ναυτικού.

 

Στα θέρετρα-στρατόπεδα υπηρετούν φαντάροι-φαντάσματα, οι οποίοι συνήθως εξαφανίζονται το καλοκαίρι για να πάρουν τη θέση τους αποσπασμένοι που βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά. Το δέλεαρ γι’ αυτούς είναι ότι πλησιάζουν κοντά στο σπίτι τους, στην πραγματικότητα όμως δουλεύουν όλη μέρα κάνοντας και σκοπιές.

 

«Καλούμε τον υπουργό Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο να διατάξει την απαγόρευση της συμμετοχής στρατιωτών σε όλες τις καταγγελλόμενες εργασίες. Πρέπει τώρα να ανοίξουν τα ΚΑΑΥ στον εργαζόμενο λαό και να εργάζονται αποκλειστικά πολίτες», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Αργυρίου από το Δίκτυο Σπάρτακος.

 

[email protected]


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=76514