- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Διχασμένοι οι Γερμανοί για το ελληνικό χρέος
20/07/13 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Να γίνει νέα αναδιάρθρωση στο χρέος της Ελλάδας; Σε αυτήν την ερώτηση απαντούν Γερμανοί οικονομολόγοι και πολιτικοί, οι οποίοι εμφανίζονται διχασμένοι για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα μας. Όλα αυτά, με φόντο τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Συμφωνία απόσβεσης χρέους
Τα κράτη που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ελλάδα, πρέπει να βοηθηθούν με μία «συμφωνία απόσβεσης χρέους» που θα είναι συνδεδεμένη με μία «πολιτική απαιτήσεων και ενισχύσεων», υποστηρίζει ο επικεφαλής των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας Κριστόφ Σμιντ. Όπως τονίζει, «από μόνη της η αλληλεγγύη δεν οδηγεί στην επίτευξη του στόχου, ούτε όμως και από μόνη της η σκληρότητα».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, ο κ. Σμιντ επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι η ευρωκρίση δεν θα έχει υψηλό κόστος για τους Γερμανούς και εξηγεί ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας λόγω αναζωπύρωσης της κρίσης.
«Μία κυβερνητική αλλαγή, η μη αποδοχή ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου ή η κρίση ενός οίκου αξιολόγησης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες», προειδοποιεί, αναφερόμενος και στις διαμαρτυρίες των πολιτών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
«Κούρεμα» μετά τις εκλογές
Δραστική αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα, αλλά και για άλλα κράτη μετά τις εκλογές στην Γερμανία προβλέπει ο αμφιλεγόμενος οικονομολόγος Βίλχελμ Χάνκελ και υποστηρίζει ότι «το ευρώ στην τωρινή μορφή του δεν έχει καμία δυνατότητα επιβίωσης».
Ο κ. Χάνκελ, σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche, τονίζει ακόμη ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα σύστημα παράλληλων νομισμάτων και προτείνει την εκ νέου εισαγωγή όλων των προγενέστερων εθνικών νομισμάτων με την παράλληλη διατήρηση του ευρώ ως νομίσματος αναφοράς.
Θα πλήξει τους φορολογουμένους
Περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα πλήξει και τους πολίτες της Γερμανίας, προειδοποίησε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ και κατηγόρησε την Άνγκελα Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους φορολογούμενους τους κινδύνους της ευρωκρίσης.
«Φυσικά βρισκόμαστε σε μία ένωση ευθύνης. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι;», δήλωσε σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» και επισήμανε ότι για πρώτη φορά θα πρέπει να παραιτηθούν από αξιώσεις και οι δημόσιοι πιστωτές.
Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του επικεφαλής του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία επισήμανε ότι ήταν λάθος να ξεκινήσουν προγράμματα λιτότητας ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση και με απουσία επενδύσεων.
«Δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς που αυτή η σωτήρια θεραπευτική νηστεία, την οποία η κ. Μέρκελ επέβαλε στους Ευρωπαίους εξελίχθηκε σε νευρική ανορεξία», δήλωσε.
Ο κ. Γκάμπριελ υποστήριξε ακόμη ότι στο μέλλον οι ευκατάστατοι πολίτες αυτών των χωρών θα πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερη ευθύνη, ακόμη και αν βρίσκονται στο εξωτερικό και την καγκελάριο ότι υποστηρίζει με μισή καρδιά τον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων στις υπό κρίση χώρες.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Γερμανίας, τόσο μέσω της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, όσο και του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν αποκλείσει την περίπτωση μίας περαιτέρω αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους, ενώ εξετάζουν μία περαιτέρω δανειακή στήριξη της χώρας, υπό προϋποθέσεις.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=77601
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε