- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αγώνας για τη ζωή
21/07/13 Nησίδες
Για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα», ο 62χρονος τριαθλητής Ironman, Τάσος Σταθόπουλος, διέτρεξε… τη μισή Ελλάδα
Κάλυψε 514 αγωνιστικά χιλιόμετρα, με στόχο να βάλει κι εκείνος ένα λιθαράκι στο έργο του Συλλόγου
«Προσπαθούμε να είναι ασφαλής και αποτελεσματική η νοσηλεία στην Ελλάδα, ώστε τα παιδιά να μη χρειάζεται να μεταφέρονται στο εξωτερικό
Της Φεβρωνίας Παντελή
[1]You can run, but you can’t hide, έλεγε ένα hit τραγούδι της δεκαετίας του ’70 (μπορείς να τρέξεις αλλά δεν μπορείς να κρυφτείς). Κι αν κάτι είναι βέβαιο, σε προσπάθειες όπως αυτή του Ironman Τάσου Σταθόπουλου, είναι πως εκείνοι που βγαίνουν μπροστά και τις υλοποιούν μόνο να κρυφτούν δεν θέλουν.
Με διαγνωσμένη 75% αναπηρία, ο 62χρονος βετεράνος τριαθλητής ξεκίνησε τον αγώνα του την προπερασμένη Τετάρτη, κολυμπώντας 10 χλμ. στη θαλάσσια περιοχή Ψάθα-Αλεποχώρι.
Στη συνέχεια ποδηλάτησε 420 χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι μέχρι τη Βάρδα Ηλείας, επέστρεψε στην Κόρινθο και από εκεί κάλυψε τρέχοντας τα 84 χιλιόμετρα για να τερματίσει στον ξενώνα της «Φλόγας» στην Αθήνα την Παρασκευή.
Συνολικά κάλυψε 514 αγωνιστικά χιλιόμετρα, με στόχο να βάλει κι εκείνος ένα λιθαράκι στο έργο του Συλλόγου. Να στείλει το δικό του μήνυμα, κυρίως στα νέα παιδιά.
«Η ψυχή και το μυαλό μου είχαν ήδη τερματίσει μόλις αντίκρισα τα βλέμματα των παιδιών από την αντιπροσωπεία της “Φλόγας”, που με υποδέχτηκαν στην Πάτρα» λέει.
«Το μόνο που έμενε ήταν να φτάσει στον τερματισμό και το σώμα μου. Αυτά τα ματάκια δυνάμωσαν την πεταλιά μου και μου έδωσαν ανεξάντλητη δύναμη και ελπίδα».
Στο πλευρό του Ελληνα υπερ-αθλητή ήταν διαρκώς οι σπαρταθλητές Τάκης Σκουλής και Σπύρος Σπυρόπουλος, οι οποίοι έχουν παλιότερα αναβιώσει τον φειδιππίδειο άθλο τρέχοντας στη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα (490 χλμ.), αλλά και ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας και ο δήμαρχος Γιώργος Δρίκος (ο Τάσος Σταθόπουλος είναι κάτοικος Βιλλίων) ως χορηγοί.
«Η δική μας φιλοσοφία» θα πει ο βετεράνος πρωταθλητής, που έχει λάβει τιμητική άδεια από το υπουργείο Παιδείας ώστε να επισκέπτεται σχολεία και να μιλά στα παιδιά για τα αθλητικά ιδεώδη, «δεν είναι τα μετάλλια και τα ρεκόρ ούτε τα χρήματα και το εμπορικό στοιχείο. Αθλητές δεν είναι μόνο ο Μαραντόνα και ο Μέσι.
»Στον αθλητισμό επιβάλλεται να υπάρχει οραματισμός. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τη διά βίου άθληση και τον υγιή συναγωνισμό από το κυνήγι των ρεκόρ και της προβολής».
Ποιος είναι όμως αυτός ο άνθρωπος από… ατσάλι; Απλώς ένας πρώην ξυλουργός που συμμετείχε για πρώτη φορά σε μαραθώνιο σε ηλικία 27 ετών.
Το 1989, ένα ατύχημα που είχε στη δουλειά του προκάλεσε τον μερικό ακρωτηριασμό στην παλάμη του δεξιού χεριού. Οι γιατροί τού συνέστησαν να ξεχάσει το βασικό του επάγγελμα, μα αντί άλλης απάντησης εκείνος έτρεξε λίγους μήνες αργότερα την κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου σε 3 ώρες και 10 λεπτά.
Ο Τάσος Σταθόπουλος είναι ο μοναδικός Βαλκάνιος βετεράνος Ironman. Το 1998 κατέκτησε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τρίαθλου στην κατηγορία των βετεράνων. Η πρώτη του συμμετοχή σε αγώνες Ironman (3,8 χλμ. κολύμπι, 180 χλμ. ποδηλασία και 42 χλμ. τρέξιμο) ήταν το 2002 στο Αλμέρε της Ολλανδίας, όταν ήταν 50 ετών. Ακολούθησαν οι αγώνες του στη Ζυρίχη το 2004, στην Ισπανία το 2006 και στην Αφρική το 2007. Ενα χρόνο αργότερα, ένα τροχαίο ατύχημα που είχε με τη μηχανή του –δεν την αποχωρίζεται ποτέ παρά μόνο για το ποδήλατό του- είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο δεξί πόδι. Μετατόπιση κνήμης, αφαίρεση περόνης, χειρουργική επέμβαση και το δεξί πόδι 3 πόντους κοντύτερο. Και πάλι όμως, δεν το έβαλε κάτω.
Το 2010 πήγε στην Ιταλία, αυτή τη φορά μαζί με τους δύο γιους του και συμμετείχαν οικογενειακώς σε έναν πολύ δύσκολο λόγω καιρικών συνθηκών αγώνα.
Ο μεγάλος του γιος, ο Γιώργος, σε ηλικία 32 ετών, τερμάτισε με επιτυχία το πρώτο του Half Ironman στο όριο των 8 ωρών, ενώ ο 27χρονος Αλέξανδρος (ο νεαρότερος Ultraman του κόσμου) τερμάτισε το 3ο του Ironman σε κάτι περισσότερο από 12 ώρες, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στην κατηγορία του.
…………………………………………………………………………
Τρέχοντας στα όρια
Το Τρίαθλο, το οποίο περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, περιλαμβάνει αναλυτικά:
➊1,5 χλμ. κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα
➋40 χλμ. ποδήλατο
➌10 χλμ. τρέξιμο σε δημόσιο δρόμο
……………………………………………………………………….
Για τη «Φλόγα»
Πριν από 31 χρόνια, μια ομάδα γονέων που τα παιδιά τους αρρώστησαν από καρκίνο, ίδρυσαν στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», με τη βοήθεια του προσωπικού, τη «Φλόγα».
Ως σήμερα, στηρίζει χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή ιατρική, αλλά κυρίως ψυχική φροντίδα των παιδιών που δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Στον ξενώνα του στο Γουδί, ο Σύλλογος, από το 2002, παρέχει στέγη στις οικογένειες από την επαρχία που τα παιδιά τους λαμβάνουν θεραπεία στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί και σχολείο που καλύπτει τις τάξεις του δημοτικού, με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που έχει διαθέσει το υπουργείο Παιδείας.
Παράλληλα, στον ξενώνα απασχολούνται ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ψυχαγωγία και την ποιότητα ζωής των παιδιών. Την ίδια ώρα εφαρμόζεται το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νοσηλεία στο σπίτι», με επισκέψεις κατ' οίκον από ειδικά εκπαιδευμένους νοσηλευτές, ώστε να μειώνονται οι συχνές επισκέψεις των παιδιών στο νοσοκομείο.
Σημαντική είναι η συμβολή της «Φλόγας» στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, αφού μεριμνά μέσω κοινωνικού ταμείου για την κάλυψη βασικών αναγκών αλλά και για τη χρηματοδότηση επιπρόσθετων ιατρικών εξετάσεων που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του Συλλόγου είναι η ριζική ανακαίνιση του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και η αγορά αξονικού τομογράφου αξίας 500.000 ευρώ μέσω χορηγίας, αλλά και η δημιουργία ακτινοθεραπευτικού κέντρου στο Παίδων. «Τρία στα τέσσερα παιδιά θεραπεύονται» θα πει η πρόεδρος της «Φλόγας», Μαρία Τρυφωνίδη.
«Οι γονείς δεν πρέπει να θεωρούν ότι πρόκειται για μια ανίατη ασθένεια, αλλά να κάνουν τον αγώνα τους με πίστη. Εμείς προσπαθούμε να είναι ασφαλής και αποτελεσματική η νοσηλεία στην Ελλάδα, ώστε τα παιδιά να μη χρειάζεται να μεταφέρονται στο εξωτερικό».
Το έργο του Συλλόγου (τηλ. 210-7485000, e-mail: [email protected]) υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από δωρεές και χορηγίες και οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει με όποιον τρόπο επιθυμεί.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=77837
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε