- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ο βρόμικος «πόλεμος» του ντόπινγκ

21/07/13 SPORT

Του Βασίλη Γαλούπη

 

Ανταγωνισμός κρατών. Χορηγών. «Τιμ». Προσωπικών επιδιώξεων. Ολα με φόντο εκατομμύρια. Αυτός είναι ο βρόμικος παγκόσμιος πόλεμος του ντόπινγκ με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, «στησίματα» και σκοτεινό παρασκήνιο. Κανένα σκάνδαλο δεν φαίνεται να έρχεται στο φως τυχαία…

 

Το έδαφος για τα κρούσματα του Τζαμαϊκανού σπρίντερ και πρώην ρέκορντμαν, Ασάφα Πάουελ, αλλά και του Αμερικανού Τάισον Γκέι με τις κορυφαίες επιδόσεις φέτος στα 100 μ. καλλιεργήθηκαν με αλλεπάλληλα γεγονότα τα τελευταία χρόνια.

 

Και είναι αφέλεια, βέβαια, να πιστεύει κανείς ότι σπρίντερ επιπέδου Πάουελ κάνουν τέτοιες επιδόσεις με μόνο ένα πασίγνωστο διεγερτικό σαν το oxilofrine που βρέθηκε στον έλεγχο.

 

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι του Μπεν Τζόνσον. Το 1988 πιάστηκε «θετικός» στη Σεούλ μόνο με το στεροειδές στανοζολόλ. Στη δικαστική «Ερευνα Ντάμπιν», το 1989, παραδέχθηκε ότι από το 1981 έκανε συστηματική χρήση των εξής απαγορευμένων στεροειδών, κι όχι μόνο: Ντιαναμπόλ, Στανοζολόλ, Φουραζαμπόλ, αυξητική ορμόνη, τεστοστερόνη, διουρητικά κ.ά.

 

Μέσα στην εφταετία πέρασε από δεκάδες ελέγχους αντιντόπινγκ και πάντα ήταν «αρνητικός». Μέχρι το παγκόσμιο ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ως εκεί τον «άφησαν»…

 

Από τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Τα συμφέροντα, άλλωστε, γιγαντώθηκαν στον υψηλό πρωταθλητισμό. Για παράδειγμα, το κρούσμα στοίχισε στον Μπεν Τζόνσον 2,8 εκατ. δολάρια από την εταιρεία–χορηγό του. Προς όφελος του Καρλ Λιούις και του δικού του χορηγού, όπως έγραψε το 2010 στην αυτοβιογραφία του ο Καναδοτζαμαϊκανός: «Οι χορηγοί ήθελαν νικητή τον Αμερικανό».

 

Τα χρήματα, όμως, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ο Μπολτ το 2012 κέρδισε 20 εκατομμύρια δολάρια από σπόνσορες, πριμ κλπ. Φυσικά, οι χορηγοί, που επικοινωνιακά αξιοποιούν κάθε σταγόνα ακόμα και του φαρμακωμένου ιδρώτα των αθλητών, είναι οι πρώτοι που φεύγουν τρέχοντας μετά από κάθε κρούσμα, αφού δεν θέλουν να συνδυάσουν το brand name τους με καμένα «χαρτιά».

 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι κόντρες που ξεσπάνε είναι πολυεπίπεδες. Οι Αμερικανοί βάλλουν κατά των Τζαμαϊκανών εδώ κι αρκετά χρόνια. Οταν πρωτοεμφανιζόταν το «Φαινόμενο Μπολτ», ο πρωταγωνιστής του αμερικανικού σκανδάλου Balco, Βίκτορ Κόντε, εξαπέλυε μύδρους κατά των αθλητών της Καραϊβικής.

 

Σε συνέντευξή του, τον Αύγουστο του 2007, ο Κόντε δήλωνε στο BBC: «Πολλοί αθλητές από Τζαμάικα και Μπαχάμες, κράτη που δεν είχαν συνεργασία με το αντιντόπινγκ, έπαιρναν το πράσινο φως να χρησιμοποιούν ό,τι ουσία θέλουν όσο προετοιμάζονταν στην χώρα τους.

 

Μετά τη συγκάλυπταν κι εμφανίζονταν ξαφνικά “καθαροί” στους αγώνες».

 

Λίγες μέρες μετά, ο Μπολτ έπαιρνε στην Οζάκα τα πρώτα του μετάλλια (αργυρά) σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Από την επόμενη χρονιά θα ερχόταν η απογείωση.

 

Το 2011, ο Κόντε έθετε τις πληροφορίες του στην διάθεση της WADA: «Μου είπε πληροφοριοδότης μου, πριν από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, ότι οι Τζαμαϊκανοί χρησιμοποιούσαν το ίδιο πρωτόκολλο ντοπαρίσματος που εφάρμοζα εγώ στην Balco».

 

Υποψιασμένος, λοιπόν, ο πρώην πρόεδρος της WADA, Ντικ Πάουντ, δήλωνε πέρυσι μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου: «Πώς γίνεται ένας αθλητής σαν τον Μπολτ με τέτοιο ύψος να έχει την ταχύτητα γάτας; Η βελτίωσή του είναι εξωπραγματική και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι φυσική. Ελπίζω ότι είναι. Αυτό, όμως, είναι το τίμημα όταν αφήνουμε το ντόπινγκ ανεξέλεγκτο».

 

…………………………………………………………………………………….

 

Το πρωί «καθαρή», το βράδυ «λερωμένη»

 

Οπως καταλαβαίνει κανείς (κι όπως θα έπρεπε να ξέραμε καλά και στην Ελλάδα μετά από τόσα σκάνδαλα που έκαναν βούκινο για μια δεκαετία τον αθλητισμό μας), η WADA με όλες αυτές τις ενδείξεις και πληροφορίες στα χέρια της ήταν δεδομένο ότι θα στόχευε πάνω σε συγκεκριμένους Τζαμαϊκανούς και Αμερικανούς αθλητές.

 

Αν θέλουν οι αρχές αντιντόπινγκ, μπορούν να πιάσουν σε πολλές περιπτώσεις τους ύποπτους! Αυτό φάνηκε το 2008. Παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, έγινε αιφνίδιος έλεγχος σε ολυμπιονίκη του στίβου. Οι πληροφορίες που έδωσε τότε η ΔΟΕ για όλη τη διαδικασία ήταν διαφωτιστικές.

 

Οι δειγματολήπτες έκαναν έφοδο το απόγευμα για ξαφνικό τεστ στο καμπ προετοιμασίας της αθλήτριας. Στο α΄ δείγμα δεν υπήρχε η προβλεπόμενη από τους κανονισμούς πυκνότητα στα ούρα της. Εμοιαζαν «αραιωμένα» και υποπτεύθηκαν ότι ενδεχομένως ήταν «πειραγμένα».

 

Οι δειγματολήπτες αρχικά ήταν τυπικοί. Ζήτησαν ένα ακόμα δείγμα από την αθλήτρια σε λίγη ώρα. Κι έτσι, στο β΄ μπουκαλάκι συγκέντρωσαν τα ούρα με σωστή πυκνότητα. Ωστόσο, οι ελεγκτές είχαν πάει με συγκεκριμένες πληροφορίες. Κι έμειναν μέχρι αργά το βράδυ. Ενώ, δηλαδή, θα μπορούσαν να φύγουν, επέμειναν. Και ζήτησαν δυο επιπλέον δείγματα.

 

Ποια ήταν η εξέλιξη; Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα, το α΄ και το β΄ δείγμα δεν παρουσίασαν κανένα εύρημα. Αρα, αν οι δειγματολήπτες ενεργούσαν ως συνήθως, τότε δεν θα υπήρχε κρούσμα. Το γ΄ και το δ΄ δείγμα, όμως, βρέθηκαν και τα δυο θετικά σε στεροειδή!!!

 

Μέσα στο ίδιο απόγευμα, δηλαδή, τα δυο πρώτα μπουκαλάκια με ούρα της ίδιας αθλήτριας ήταν «καθαρά» και τα επόμενα δυο «λερωμένα».

 

Για να καταλάβουμε ότι το να βγει από το να μη βγει ένας αθλητής ντοπέ κρέμεται από μια κλωστή. Ή από την πληροφόρηση, την επιμονή και τη βούληση του διεθνούς Συστήματος Αντιντόπινγκ…

 

……………………………………………………………………………

 

Φεύγουν οι εταιρείες

 

Οι πρώτες οικονομικές απώλειες ήρθαν αμέσως για τους δύο διάσημους σπρίντερ που πιάστηκαν ντοπαρισμένοι από εταιρείες που τους στήριζαν.

 

Η Adidas δήλωσε «σοκαρισμένη» και διέκοψε το συμβόλαιό της με τον Τάισον Γκέι, πριν περάσουν καν 24 ώρες από την ανακοίνωση του κρούσματος και προτού εξεταστεί το β΄ δείγμα.

 

«Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την εξέλιξη και μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση διακόπτουμε τη συνεργασία μαζί του», ανέφερε η ανακοίνωση. Οπως είναι γνωστό, οι πολυεθνικές βάζουν συχνά τέτοιες ρήτρες για περίπτωση ντόπινγκ.

 

Από την πλευρά τής Puma, που σπονσοράρει Τζαμαϊκανούς αθλητές στίβου μετά από συνολική συμφωνία με την ομοσπονδία, δεν ανακοινώθηκε κάτι για τον Ασάφα, πέρα από το ότι «δεν υπάρχουν ατομικά συμβόλαια».

 

Αντίθετα, η κινέζικη εταιρεία αθλητικών ειδών Li-Ning γνωστοποίησε ότι τερματίζει τη χορηγία της στον Τζαμαϊκανό σπρίντερ.

 

………………………………………………………………………….

 

Το σκάνδαλο Balco

 

Για τους Αμερικανούς, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε το 2003 με το σκάνδαλο Balco, αποτέλεσμα της εγχώριας αλληλοεξόντωσης μεταξύ προπονητικών τιμ. Γρήγορα πήρε παραμάζωμα όλους σχεδόν τους τοπ σπρίντερ.

 

Ο Τάισον Γκέι, με προπονητή τον «ντοπαρισμένο» Ντένις Μίτσελ, βρέθηκε στην ίδια θέση με τους Τιμ Μοντγκόμερι, Μάριον Τζόουνς, Τζάστιν Γκάτλιν κ.ά.

 

Την ίδια στιγμή και στην Τζαμάικα υπάρχουν δυο μεγάλα προπονητικά τιμ που αντιμετωπίζουν αρκετά παρόμοια προβλήματα. Το ένα με σούπερ όνομα τον Ασάφα, χτυπιέται δεύτερη φορά από σκάνδαλο ντόπινγκ. Τις τελευταίες μέρες το τιμ αλληλοσπαράσσεται για το «λάθος», εν μέσω κατηγοριών μάνατζερ, προπονητών, γυμναστών, αλλά και δικαστικής διερεύνησης στην Ιταλία.

 

Το άλλο τιμ, με αιχμή του δόρατος τον Μπολτ, βρέθηκε στο στόχαστρο το 2009 όταν ο 2ος στο Λονδίνο Μπλέικ κι άλλοι Τζαμαϊκανοί της ίδιας «ομάδας», συνελήφθησαν με το διεγερτικό γεραναμίνη.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=78157