- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αστεγοι, θύματα της εγκατάλειψης
23/07/13 ΕΛΛΑΔΑ
Ενας 59χρονος βρέθηκε καμένος ανάμεσα στα μπάζα ενός παλιού εγκαταλειμμένου κτιρίου της οδού Λιοσίων
Του Γιάννη Μπασκάκη
[1]Ενα εγκαταλειμμένο κτίριο, μια πυρκαγιά, ένας θάνατος. Βρισκόμαστε σε μία κάθετη της οδού Λιοσίων, μερικά τετράγωνα από το δημαρχείο. Η μυρωδιά του καμένου βαραίνει την ατμόσφαιρα, ενώ ξύλινα δοκάρια, μπάζα και αντικείμενα κείτονται στο πάτωμα. Εχουν πάρει το χρώμα του άνθρακα. Εχουν καταστραφεί από τη φωτιά. Ηταν 9 το βράδυ της Κυριακής, όταν οι φλόγες τύλιξαν το μικρό, παλιό κτίριο. Ανάμεσα στα μπάζα η Πυροσβεστική ανέσυρε το, άψυχο πια, σώμα ενός άνδρα. Ηταν 59 ετών.
«Δεν έμενε κανείς»
«Σ' αυτό το κτίριο δεν έμενε κανείς. Είχε εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια», μας λέει η γυναίκα που μένει στη διπλανή πολυκατοικία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, ο άνδρας που έχασε τη ζωή του το βράδυ της Κυριακής, ήταν άστεγος. Είχε βρει στέγη στο εγκαταλειμμένο κτίριο. Ανάμεσα στα μπάζα διακρίνουμε δύο γκαζάκια. Κι έπειτα ρούχα και προσωπικά αντικείμενα που έχουν καταστραφεί από τις φλόγες. Ενα άλμπουμ με φωτογραφίες έχει διασωθεί και μαρτυρά μια καθημερινότητα με σπίτι και οικογένεια. Μια ζωή που κάποτε διέφερε από αυτήν του αστέγου. «Η περιοχή έχει πολλούς ταλαίπωρους ανθρώπους. Κι εμείς έτσι θα καταλήξουμε. Οποιος χάνει τη δουλειά του και δεν έχει να πληρώσει το νοίκι έτσι θα καταλήξει», αναφέρει η γυναίκα της διπλανής πολυκατοικίας.
«Ο αριθμός των αστέγων ακόμα και αν δεν αυξάνεται, μένει σταθερός γιατί ανακυκλώνεται. Και εκτός από τους ανθρώπους που είναι ήδη άστεγοι, είναι μεγάλος και ο αριθμός εκείνων που ζουν στο όριο της φτώχειας, που έχουν δάνεια και που όσο συνεχίζονται τα μέτρα λιτότητας, το επόμενο βήμα είναι να χάσουν το σπίτι τους.
«Δεν υπάρχει πρόληψη»
»Το φαινόμενο εμφανίζεται σε περιοχές και σε ανθρώπους που δεν θα το φανταζόμασταν ποτέ», λέει στην «Εφ.Συν.» η συντονίστρια του προγράμματος στήριξης αστέγων της ΜΚΟ «Κλίμακα», Αντα Αλαμάνου και επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης για το θέμα των αστέγων. Δηλαδή νομική, λογιστική και ψυχολογική υποστήριξη, ούτως ώστε να προστατεύει όσους κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στέγη. Εχουμε μόνο μέτρα ανακούφισης που κι αυτά είναι λίγα σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τους αστέγους».
Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ., Φωτεινής Πιπιλή, λέει ότι κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών «διενεργούν εντατικούς ελέγχους τόσο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όσο και σε κτίρια εγκαταλειμμένα που διαμένουν άστεγοι, μετανάστες κ.λπ. και έχουν εντοπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εγκατάσταση αυτών των ατόμων σε αυτά». Eνώ για την ατομική τους υγιεινή ή για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη -πολλοί δεν έχουν καν βιβλιάριο πρόνοιας- περιορίζεται να αναφέρει ότι το υπουργείο συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς «για την άμεση υγειονομική επιτήρηση και παρέμβαση σε θέματα που αφορούν την υγεία των αστέγων».
Απάντηση δίνει και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, αναφέροντας ότι από 1-4-2013 έως και 1-6-2013 ελέγχθηκαν 16.850 άτομα, προσήχθησαν 5.353 και συνελήφθησαν 26 άτομα, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου σχεδίου «Αστυνόμευση Κέντρου – Αθηνών – Ξένιος Ζευς».
Κάτω από το χαλάκι…
«Κατά καιρούς πρέπει να γίνεται σκούπα στο κέντρο γιατί δεν βλέπουμε αστέγους στα μέρη που έμεναν πριν ένα χρόνο, άρα τους έχουν διώξει. Το να τους διώξεις από ένα μέρος για να πάνε σε ενα άλλο κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι», τονίζει η κ. Αλαμάνου. Η «Κλίμακα», σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τους Γιατρούς του Κόσμου, την «Praksis» και την «Equal Society», οργανώνει κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας με στόχο την ενδυνάμωση και την κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, όπως οι άστεγοι, οι άποροι και οι άνεργοι.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=79084
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε