- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Είστε ομόφωνα τρομοκράτες
23/07/13 ΚΟΣΜΟΣ
ΒΕΛΓΙΟ Πολιτικό άρωμα έχει η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. να χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ, τιμωρώντας την για τη δράση της στη Συρία και με βάση αμφιλεγόμενη έρευνα της Βουλγαρίας
Του Νικόλα Ζηργάνου
[1]
[2]Τη στρατιωτική πτέρυγα της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου συμπεριέλαβαν χθες στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και ελήφθη έπειτα από πολύμηνες αμερικανικές, ισραηλινές και βρετανικές πιέσεις και με την υποστήριξη της Ολλανδίας. Οι Βρυξέλλες επικαλέστηκαν στοιχεία έρευνας των βουλγαρικών Αρχών, σύμφωνα με τα οποία «είναι λογική υπόθεση» και σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών (ανακοίνωση 5ης Φεβρουαρίου) «καλά τεκμηριωμένη υπόθεση» πως οι δύο Λιβανέζοι την καταγωγή ύποπτοι (ο ένας με καναδικό και ο άλλος με αυστραλιανό διαβατήριο), που κατηγορήθηκαν για τη βομβιστική επίθεση (18 Ιουλίου 2012) κατά λεωφορείου στην πόλη Μπουργκάς, το οποίο μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες, ανήκαν στη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν ο βομβιστής, πέντε Ισραηλινοί και ο Βούλγαρος οδηγός του λεωφορείου, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 32 επιβάτες. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε ανάμιξη με την επίθεση και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι ενέδωσαν στις πιέσεις του Ισραήλ.
Επειτα από πολύμηνη έρευνα, οι Βούλγαροι ανακοίνωσαν ότι ο βομβιστής έφερε πλαστό αμερικανικό δίπλωμα οδήγησης από το Μίσιγκαν, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τυπωθεί στη Βηρυτό. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η Europol και το FBI συμμετείχαν επίσης στη συλλογή στοιχείων. Το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε στη δημοσιότητα κανένα άλλο στοιχείο που να τεκμηριώνει την εμπλοκή της λιβανέζικης αντιστασιακής οργάνωσης στην τρομοκρατική επίθεση στο Μπουργκάς.
Η υπόθεση έγινε απόδειξη
Αμέσως μετά την υποβολή της έκθεσης του Βούλγαρου εισαγγελέα για την επίθεση, η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ υιοθέτησαν τη «λογική υπόθεση» ως ακλόνητη απόδειξη και άρχισαν τις πιέσεις στους Ευρωπαίους για να βάλουν τη Χεζμπολάχ στη μαύρη λίστα, ώστε να πιέσουν με τη σειρά τους τη λιβανέζικη οργάνωση, που είναι σύμμαχος της Τεχεράνης και της Δαμασκού.
Ηταν μια πολιτική απόφαση που τιμωρεί τη Χεζμπολάχ, όχι για την -πολύ αμφίβολη- συμμετοχή της στη συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση, αλλά για την ανάμιξή της, στο πλευρό του Ασαντ, στη μάχη του Κουσάιρ, στη Συρία. Το ομολόγησε σε δήλωσή του, μετά τη χθεσινή απόφαση στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Γκαρθία Μαργκάγιο, ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που συνέβη στη Βουλγαρία ή στις πράξεις του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ στη Συρία».
Τα πολιτικά κίνητρα (βλέπε Συρία) ήρθαν να καλύψουν τα κενά της ανάκρισης και τα «στοιχεία», σύμφωνα με συνέντευξη της Στανέλα Καρατζόβα, εισαγγελέως που ανέλαβε την υπόθεση στο Μπουργκάς, ήταν κυρίως η ένδειξη του πλαστού διπλώματος οδήγησης από τη Βηρυτό. Μετά τη συνέντευξη αυτή, η Καράτζοβα παύθηκε από τα καθήκοντά της. Στον φάκελο με τα στοιχεία που βρήκε στον τόπο της επίθεσης η βουλγαρική αστυνομία, ήταν και μια κατεστραμμένη από τη βόμβα κάρτα SIM που ανήκε στον βομβιστή. Η κάρτα ήταν του μαροκινού δικτύου (Maroc Telecom) που καλύπτει τηλεπικοινωνιακά τη Βόρειο Αφρική, γεωγραφική περιοχή όπου δεν υπάρχουν καθόλου σιίτες, ούτε και δράση της Χεζμπολάχ.
Αντίθετα, η περιοχή είναι άντρο σουνιτών Αράβων φονταμεταλιστών και πυρήνων της Αλ Κάιντα. Η μαροκινή εταιρεία αρνήθηκε να συμβάλει στην ανάκριση και δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με τις συνομιλίες που έγιναν από τη συγκεκριμένη SIM, αν και το καθεστώς του Μαρόκου συνεργάζεται στενά με τις γαλλικές και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Και η Βηρυτός, όμως, ως τόπος παραχάραξης του διπλώματος οδήγησης, δεν αποδεικνύει κατ’ ανάγκην την ανάμιξη της Χεζμπολάχ.
Ο κόσμος το ΄χει τούμπανο
Οποιος έχει πάει έστω και μια φορά στον Λίβανο, γνωρίζει πως πλαστά διαβατήρια, διπλώματα οδήγησης, για να μην αναφερθούμε σε όπλα και ναρκωτικά, διατίθενται από εγκληματικά δίκτυα κάθε θρησκευτικής ή πολιτικής απόχρωσης, που ανθούν μέσα στο πολύχρωμο λιβανέζικο καλειδοσκόπιο.
Το συμπέρασμα ότι η απόφαση είναι πολιτική, λόγω Συρίας, το ενισχύει και το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες αγνόησαν ακόμη και την επίσημη άποψη του Λιβάνου, όπως εκφράστηκε με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Αντνάν Μανσούρ, προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, κατ’ εντολήν του προέδρου της χώρας των Κέδρων, Μισέλ Σουλεϊμάν. Ο Λίβανος ζήτησε επίσημα να μη χαρακτηριστεί η στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική και επισήμανε πως δεν υπάρχουν επαρκή και τεκμηριωμένα στοιχεία που να το υποστηρίζουν.
Η Βηρυτός φοβάται πως η απόφαση μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η Χεζμπολάχ είναι μια νόμιμη πολιτική δύναμη με εκπροσώπηση τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην κυβέρνηση. Πάντως, στη χθεσινή απόφαση των Βρυξελλών αναφέρεται ότι η μαύρη λίστα θα αναθεωρείται κάθε έξι μήνες και πως θα συνεχιστούν από πλευράς Ε.Ε. τόσο η οικονομική βοήθεια προς τον Λίβανο όσο και η πολιτική συνεργασία και ο διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας (της Χεζμπολάχ συμπεριλαμβανομένης).
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=79181
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε