- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

To 48ωρο του αίματος

24/07/13 ΚΟΣΜΟΣ

→ΑΙΓΥΠΤΟΣ Τουλάχιστον 9 νεκροί και 86 τραυματίες ήταν ο απολογισμός των συγκρούσεων σε όλη τη χώρα μεταξύ οπαδών και πολέμιων του Μόρσι, αλλά και του στρατού και της αστυνομίας

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

[1]Από το κέντρο του Καΐρου έως την Γκίζα και την επαρχία Καλιουμπίγια στο Δέλτα του Νείλου, στρατιώτες, αστυνομικοί, υποστηρικτές και αντίπαλοι του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μόρσι ενεπλάκησαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο σε νέες αιματηρές συγκρούσεις, που έληξαν χθες με απολογισμό τουλάχιστον 9 νεκρούς και 86 τραυματίες.

 

Ηταν τα πιο αιματηρά επεισόδια στην Αίγυπτο μετά το μακελειό της 8ης Ιουλίου (όταν 51 οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ έξω από το αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα). Και συνοδεύτηκαν από καταιγισμό πυρών, βροχή από δακρυγόνα, πέτρες και μπουκάλια, ακόμη και καταγγελίες για τη δράση ελεύθερων σκοπευτών που πυροβολούσαν στο ψαχνό από τις ταράτσες κτιρίων.

 

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα -παρά τη φαινομενική αποκατάσταση της τάξης- οι αντίπαλες πλευρές συνέχιζαν την αντιπαράθεση, με την ανταλλαγή φραστικών αυτή τη φορά «πυρών» για τον ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας και για το ποιος φέρει την ευθύνη της νέας αιματοχυσίας. «Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι θα πέσουν σύντομα οι τόνοι» έγραφε χθες ο απεσταλμένος των «New York Times» στο Κάιρο, Καρίμ Φαχίμ. «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα παραμένει οχυρωμένη στη θέση της» και «οι αρχές δείχνουν ανήμπορες ή απρόθυμες να σταματήσουν το κύμα βίας», που από τις 3 Ιουλίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε 100 ανθρώπους.

 

«Η πρόκληση για την Αίγυπτο είναι να σταματήσει η αναταραχή. Το να πω ότι βρήκα τη χώρα διχασμένη είναι σαν να λέω το αυτονόητο» υπογραμμίζει σε άρθρο της στην αμερικανική εφημερίδα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, που μόλις ολοκλήρωσε μια ακόμη μεσολαβητική αποστολή στο Κάιρο. «Η πολιτική και η οικονομική πρόοδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και αποτελούν την απάντηση στο σθεναρό αίτημα της επανάστασης του 2011 για έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής και για κοινωνική δικαιοσύνη, το οποίο ακόμη ηχεί από άκρη σε άκρη της Αιγύπτου».

 

Τρεις εβδομάδες μετά την παρέμβαση του αιγυπτιακού στρατού, η οικογένεια του Μόρσι κατήγγειλε δημόσια για απαγωγή τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων (νυν αντιπρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης και υπουργό Αμυνας), στρατηγό αλ Σίσι. Τα ίχνη του έχουν εξαφανιστεί, κατήγγειλαν η κόρη και ο γιος του έκπτωτου προέδρου και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στην Δικαιοσύνη. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Baseera κατέδειξε εν τω μεταξύ ότι σχεδόν 1 στους 2 Αιγύπτιους (44%) αγνοεί ποιος είναι ο νέος πρόεδρός τους. Ενώ 1 στους 4 νέους -δείχνουν στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας CAPMAS- θέλει πια να φύγει από τη χώρα…

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=79787