- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το εμπάργκο του Ιράν και πώς να το παρακάμψετε

25/07/13 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο εδώλιο δικαστηρίου του Αμβούργου κάθονται τέσσερις άνδρες, κατηγορούμενοι ότι παραβίασαν το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράν. Οι άνδρες φέρεται να πούλησαν ειδικές δικλείδες γερμανικής παραγωγής που πιστεύεται ότι θα χρησιμοποιηθούν από Ιρανό επιχειρηματία για την κατασκευή αντιδραστήρα στη μονάδα βαρέως ύδατος στο Αράκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο ίδιος αντιδραστήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πλουτωνίου που χρειάζεται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Αυστηρή η νομοθεσία, αλλά…

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, το εμπόριο με το Ιράν υπόκειται σε αυστηρότατη νομοθεσία, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στις ιρανικές τράπεζες και στον τομέα ενέργειας. Εκτός από την απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου, από το φθινόπωρο του 2012 ισχύει και απαγόρευση εισαγωγής ιρανικού φυσικού αερίου. Γενικά τεχνολογία, υπηρεσίες και οτιδήποτε θα βοηθούσε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έχουν απαγορευτεί.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως παρά τις κυρώσεις, η Γερμανία συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος δυτικός εμπορικός εταίρος του Ιράν και από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές χώρες. Ό,τι εξάγεται προ το Ιράν, πρέπει να δηλώνεται στο τελωνείο.

Τελικός παραλήπτης το Ιράν αλλά όχι επισήμως

Εκτός της γενικής απαγόρευσης συγκεκριμένων αγαθών, υπάρχει απαγόρευση και για φιλοκυβερνητικές επιχειρήσεις, τράπεζες και την Επαναστατική Φρουρά. Άρα οι γερμανικές εταιρείες πρέπει να ελέγχουν, εάν οι πελάτες τους περιλαμβάνονται στον κατάλογο των «απαγορευμένων». Το ζήτημα είναι ποιο προϊόν επιτρέπεται να εξαχθεί και ποιο όχι. Γιατί ορισμένα κάνουν και για πολιτική αλλά και για στρατιωτική χρήση.

«Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες είναι σχετικά εύκολο να συνάψει κανείς παράνομες εμπορικές σχέσεις με το Ιράν», υποστηρίζει ο Μίχαελ Σπάνεϊ», εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Stop the Bomb. «Ως γερμανική εταιρία το μόνο που θα πρέπει δηλώσει κανείς είναι ότι έχει ανοίξει δουλειές με τρίτες χώρες, δηλαδή ότι τελικός παραλήπτης δεν είναι το Ιράν. Και έτσι όλα παίρνουν νομική υπόσταση».

Με προορισμό το… Αζερμπαϊτζάν

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τον παραπάνω τρόπο χρησιμοποίησε και η τετράδα των κατηγορουμένων στο Αμβούργο. Για να αποφύγουν τους ελέγχους δήλωσαν ως τελικούς παραλήπτες εταιρείες στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Καθοδόν βέβαια τα προϊόντα άλλαξαν προορισμό και κατέληξαν στο Ιράν.

Σύμφωνα με το περιοδικό Focus αυξήθηκε πέρυσι ο αριθμός των παραβιάσεων της νομοθεσίας που διέπει τους ελέγχους όπλων και εξωτερικού εμπορίου. Τα λαγωνικά της Υπηρεσίας Τελωνείων άνοιξαν προανακριτική διαδικασία σε 136 περιπτώσεις, 35 περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις αφορούσαν στο Ιράν.

«Στη Γερμανία οι περιπτώσεις που κατέληξαν στη δικαιοσύνη δεν μετριούνται ούτε στα δάκτυλα του ενός χεριού», λέει ο Μίχαελ Τόκους, από το Γερμανο-Ιρανικό Επιμελητήριο. «Μεμονωμένες λυπηρές περιπτώσεις».

efsyn.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=80135