- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μας υπέγραψαν τελικά το τσεκ!

14/12/12 Άρθρα,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Μπορεί να στέκεται κάπως στα πόδια της η Ελλάδα μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης, αλλά σε ποια κατάσταση και για πόσο καιρό; Αλλωστε, από τα 49,1 δισ. ευρώ του κοινοτικού δανείου (52,5 δισ. ευρώ αν προστεθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ), τα 23 δισ. προορίζονται για τις τράπεζες, οι οποίες, βέβαια, θα βρεθούν υπό την αυστηρή εποπτεία των εταίρων και δανειστών.

 

Στη συντομότερη, λοιπόν, συνεδρίαση της ευρωζώνης από την έναρξη της κρίσης, όπως παρατήρησε ο επίτροπος Ολι Ρεν, ελήφθη η τελική απόφαση από τους εταίρους για την εκταμίευση με δόσεις του δανείου ύψους 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Από το ποσόν αυτό, τα 34,3 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν τις επόμενες ημέρες με προορισμό:

 

- Την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών (16 δισ. ευρώ).

 

- Τη χρηματοδότηση των αναγκών του προϋπολογισμού (7 δισ. ευρώ).

 

- Την κάλυψη του κόστους από δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την έκβαση του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων (11,3 δισ. ευρώ).

 

Απομένει ένα ποσόν της τάξης των 14,8 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013, εκ του οποίου τα 7,2 δισ. ευρώ θα αφορούν πάλι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα υπόλοιπα 7,6 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν για τον προϋπολογισμό σε 3 μηνιαίες δόσεις: 2 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν τον Ιανουάριο, 2,8 δισ. τον Φεβρουάριο και 2,8 δισ. τον Μάρτιο. Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

 

Με άλλα λόγια θα αρχίσει το πήγαινε-έλα της τρόικας στην Αθήνα, θα ακολουθήσει αξιολόγηση και με βάση αυτή θα αποφασίσουν οι εταίροι για τη χορήγηση των τριών δόσεων. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από τους εταίρους στη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία χρειάζεται «ορισμένες προσαρμογές» όπως δήλωσε ο Ολι Ρεν. Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, καμία χαλάρωση της μέγκενης…

 

Το δίδυμο Γιουνκέρ-Ρεν εξέφρασε φυσικά την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επαναγοράς των ομολόγων. «Η Ελλάδα επανέρχεται σε τροχιά και θα παραμείνει σε αυτή την κατεύθυνση» είπε ο Λουξεμβούργιος. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι «η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος των 17 επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ευρωζώνης για λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο επίπεδο του 124 % το 2020.

 

Στο σημείο αυτό, ο Ολι Ρεν υπενθύμισε ότι στα πρόσθετα μέτρα που θα εξεταστούν για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι και η μείωση της εθνικής συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα, στο πλαίσιο του πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 που βρίσκεται στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών. Σύμφωνα με τον Φινλανδό, ένα ποσόν της τάξης των 5 δισ. ευρώ, που αναλογεί σε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, θα προέλθει από το μέτρο αυτό.

 

Για τον Ο. Ρεν, η απόφαση των 17 «σηματοδοτεί το τέλος μιας πολύμηνης αβεβαιότητας και συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα». Βέβαια, αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα έρθει η ανάπτυξη… Αλλά, «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

 

Φυσικά, «οι καιροί είναι δύσκολοι για τους Ελληνες πολίτες» και «τώρα είναι ουσιώδους σημασίας να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, καθώς πολλά έχουν γίνει αλλά πολλά απομένουν επίσης να γίνουν», ιδίως όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα μέτρα αυτά, είπε, «είναι απαραίτητα τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας».

 

Και ανέφερε με στόμφο ότι «η Ε.Ε. είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων» Τα γνωστά…

 

Και η Κρ. Λαγκάρντ; Απλώς, μέσω τηλεδιάσκεψης, επιβεβαίωσε τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της Ελλάδας…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=8081