- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ενα alter ego είναι λίγο, πολύ λίγο
28/07/13 ART,ΘΕΜΑΤΑ
Η αποκάλυψη ότι αυτή κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ εξόργισε τη διάσημη συγγραφέα. Οταν όμως το αστυνομικό μυθιστόρημα «The Cuckoo’s Calling», που είχε πάει άπατο, εκτοξεύτηκε στη λίστα των μπεστ σέλερ, η Ρόουλινγκ άλλαξε ρότα. Μαλάκωσε, άρχισε τις εκμυστηρεύσεις. Κι έχει ήδη κι ένα σίκουελ πανέτοιμο
Της Παρής Σπίνου
Παιχνίδια του μάρκετινγκ, ιστορίες συνωμοσίας ή απλώς ο έμφυτος ναρκισσισμός του καλλιτέχνη; Οπως και να ’χει, η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα να αναστατώσει τους πάντες με τα… τερτίπια της. Ενα αστυνομικό μυθιστόρημα, που έγραψε με ανδρικό ψευδώνυμο, έγινε αιτία και αφορμή για ένα πρωτοφανές μπέρδεμα, που μόνον ο Χάρι Πότερ με τα μαγικά του είναι ικανός να λύσει. Με τόσο μυστήριο, ανατροπές και φαντασία, αυτή η ιστορία θα μπορούσε να εμπνεύσει ένα ακόμα μπεστ σέλερ.
Τον περασμένο Απρίλιο η διάσημη, ζάπλουτη συγγραφέας υπέγραψε με το άγνωστο μέχρι τότε alter ego της Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ το μυθιστόρημα «The Cuckoo’s Calling», με πρωταγωνιστή τον βετεράνο πολέμου Κόρμοραν Στράικ, ο οποίος πλέον εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ και ερευνά τον μυστηριώδη θάνατο ενός μοντέλου. Σύμφωνα μάλιστα με το «βιογραφικό» του Γκάλμπρεϊθ, που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του, είναι πρώην στρατιωτικός και νυν ασφαλιστής που κάνει το συγγραφικό του ντεμπούτο. Το χειρόγραφό του πάντως το είχαν απορρίψει στον εκδοτικό οίκο Οrion, όπου το βρήκαν «καλογραμμένο αλλά χλιαρό», πριν ο εκδότης της Ρόουλινγκ, Ντέιβιντ Σέλεϊ, αποφασίσει να το εκδώσει διαβεβαιώνοντας ότι το μυθιστόρημα ήταν βασισμένο στις εμπειρίες του ίδιου του βετεράνου και των στρατιωτών του. Οι κριτικές ήταν κολακευτικές για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα και ο κύριος Γκάλμπρεϊθ κατόρθωσε να πουλήσει 4.500 αντίτυπα του βιβλίου (και σε e-book και audiobook), ενώ συζητούσε δύο προτάσεις για την τηλεοπτική μεταφορά του. Και τότε ήρθε η… αποκάλυψη.
Η διαρροή έγινε από το δικηγορικό γραφείο Russells. Ετσι όπως συζητούσαν στο απογευματινό τσάι η σύζυγος ενός εκ των συνεταίρων δικηγόρων εκμυστηρεύτηκε στη φίλη της Τζούντι Καλεγκάρι ότι πίσω από το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ κρύβεται η Ρόουλινγκ. Και αυτή με τη σειρά της έσπευσε να το μαρτυρήσει στη δημοσιογράφο των Sunday Τimes, Ιντια Νάιτ, με μήνυμα στο twitter, στις 9 Ιουλίου.
Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε. «Δεν είμαι απλώς απογοητευμένη. Είμαι έξαλλη επειδή πρόδωσαν την εμπιστοσύνη μου», έριχνε κεραυνούς η Ρόουλινγκ. «Ενας πολύ μικρός αριθμός ανθρωπων γνώριζαν το ψευδώνυμό μου. Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς είναι δυνατόν μια άγνωστη γυναίκα να έχει μάθει κάτι που πολλοί καλοί φίλοι μου δεν ήξεραν».
Μετά όμως αποφάσισε να φανεί επιεικής: «Ηλπιζα να μείνει κρυφό για λίγο ακόμη, γιατί το να είμαι ο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ ήταν μια απελευθερωτική εμπειρία. Είναι υπέροχο να δημοσιεύσεις χωρίς υπερβολικό θόρυβο και χωρίς να καλλιεργείς προσδοκίες. Ηθελα να κάνω μια νέα αρχή ως συγγραφέας σ’ αυτό το νέο για μένα είδος». Πιθανότατα η Ρόουλινγκ είχε στο μυαλό της τον αντίκτυπο από το πρώτο της μυθιστόρημα για ενήλικες «Ενας ξαφνικός θάνατος» (εκδ. Ψυχογιός), το οποίο, σε αντίθεση με την τεράστια επιτυχία του Χάρι Ποτερ, έκανε μέτριες πωλήσεις και πήρε αντιφατικές κριτικές.
Πλέον δεν πρέπει να έχει παράπονο. Την ημέρα που αποκαλύφθηκε η αληθινή της ταυτότητα 5.000 αντίτυπα του «The Cuckoo’s Calling» έγιναν ανάρπαστα στο Amazon μέσα σε λίγες ώρες, ενώ ο εκδοτικός οίκος έσπευσε να τυπώσει άλλα 140.000 αντίτυπα για σιγουριά. Η δε πρώτη έκδοση (1.500) θεωρείται συλλεκτική και «χτυπιέται» στο eBay. Με όλο αυτόν τον θόρυβο το αστυνομικό της πούλησε την περασμένη εβδομάδα 17.662 αντίτυπα στη Βρετανία και εκτοξεύτηκε στο Νο1 της λίστας βιβλίων λογοτεχνίας, εκτοπίζοντας τον Νταν Μπράουν και το «Inferno» του. Στη γενικότερη λίστα των μπεστ σέλερ έφτασε στην τρίτη θέση, πίσω από τον Τζον Γκρίσαμ («Τhe Racketeer»), ενώ ταυτόχρονα ανέβηκε και το προηγούμενο μυθιστόρημά της στο Νο2, πουλώντας άλλα 19.548 αντίτυπα.
Ετσι, η Ρόουλινγκ που κατέληξε να ανταγωνίζεται τον… εαυτό της, σπεύδει να υπερασπιστεί την τιμή και τη φήμη της στην ιστοσελίδα του Γκάλμπρεϊθ: «Δεν ήταν διαρροή ή τέχνασμα μάρκετινγκ εκ μέρους μου, του εκδότη ή του ατζέντη μου, καθώς και οι δυο τους σεβάστηκαν την επιθυμία μου να πετάξω κάτω από το ραντάρ. Εάν πάνω απ’ όλα με ενδιέφεραν οι πωλήσεις, θα έγραφα με το όνομά μου από την αρχή και με μεγαλύτερες τυμπανοκρουσίες». Ο δε εκδότης της σπεύδει να προσθέσει ότι και ο ίδιος βρέθηκε προ εκπλήξεως, ενώ «δεν περίμενε πως μια γυναίκα μπορούσε να γράψει έτσι».
Η πολυσυζητημένη συγγραφέας προσπαθεί επίσης να εξηγήσει ότι το ψευδώνυμο είναι μείξη του πολιτικού της προτύπου Ρόμπερτ Φ. Κένεντι και ενός ήρωα της παιδικής της φαντασίας: «Οταν ήμουν παιδί, πραγματικά ήθελα να με λένε Ελα Γκάλμπρεϊθ, δεν ξέρω γιατί. Το όνομα με γοήτευε. Αρχικά σκεφτόμουν να υπογράψω σαν ΛA Γκάλμπρεϊθ για τη σειρά του αστυνόμου Στράικ, αλλά για προφανείς λόγους αποφάσισα ότι ήταν κακή ιδέα».
Επέλεξε πάντως ένα αντρικό ψευδώνυμο «γιατί επιθυμούσα να ωθήσω τη συγγραφική μου περσόνα όσο το δυνατόν πιο μακριά γίνεται από μένα». Και ακριβώς επειδή η περσόνα της ήταν πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών θα είχε το άλλοθι να μη φωτογραφίζεται και να μην κάνει δημόσιες εμφανίσεις.
Προφανώς τώρα που ανακάλυψε καινούργια φλέβα η προβεβλημένη Ρόουλινγκ θα την εκμεταλλευτεί δεόντως. Ηδη ολοκλήρωσε το σίκουελ του αστυνομικού της μυθιστορήματος, που θα κυκλοφορήσει το 2014. Λέτε ο ντετέκτιβ Στράικ να γίνει ο νέος Χάρι Πότερ;
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=81486
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε