- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ζήσε την αλήθεια του

28/07/13 Nησίδες

Μπορεί ένας ταξιδιώτης να γνωρίσει την αυθεντική πλευρά του τόπου που θα επισκεφθεί στο σύντομο διάστημα που θα παραμείνει σε αυτόν; Να ανακαλύψει τα μυστικά του, που μόνο όσοι ζουν σε αυτόν γνωρίζουν; Αν έχει δίπλα του έναν ντόπιο, μπορεί!

 

[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το site συνδέει τον ταξιδιώτη με τον ντόπιο κάτοικο σε έναν προσωποποιημένο προορισμό

 

«Μέσω του dopios.com μπορείς να κάνεις ιστιοπλοΐα στις Κυκλάδες, μαθήματα γιόγκα εν πλω, να μάθεις να φτιάχνεις καλτσουνάκια σε παραδοσιακό οικισμό στα Χανιά, να κάνεις πεζοπορία σε μοναδικές διαδρομές και κρυφά μονοπάτια στους καταρράκτες της Εδεσσας

 

Της Σοφίας Λιλίτση

 

[2]Dopios (ο): Αυτός που έχει γεννηθεί και ζει σε έναν τόπο… Αλλά και ένα από τα πιο ευρηματικά -και ιδιαζόντως επίκαιρα, λόγω καλοκαιριού- domain names νέας κοπής.

 

Πίσω από αυτό, ο Αλέξανδρος Τρίμης. Ενα από τα νέα, ανήσυχα ελληνικά μυαλά που μέχρι πρότινος, ζούσε και σπούδαζε στο Σαν Φρανσίσκο. Στην καθημερινότητά του, εκτός από το πλήθος των εργασιών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ όπου φοιτούσε, είχε και ένα πλήθος ιδεών για start-up. Κάποιες από αυτές προχωρούσαν, κάποιες όχι. «Στις start-up χρειάζεται τρελή επιμονή και κουράγιο. Η απόσταση από το έχω μια ιδέα, μέχρι κάποιος να χάσει τον χρόνο του και να ασχοληθεί με αυτήν απέχει παρασάγγας. Ομως η ξεροκεφαλιά και το πάθος είναι που σου δίνουν το κίνητρο να μην εγκαταλείψεις την ιδέα σου», μας λέει.

 

Κάπου λοιπόν μέσα στο 2012 και ενώ ο Αλέξανδρος βρισκόταν στο Σαν Φρανσίσκο ασχολούμενος με το consumer web, μια φίλη του που ταξίδευε στη Νέα Ορλεάνη, του έδωσε στα ξαφνικά, όπως συχνά συμβαίνει, την πρώτη σπίθα. Εκανε παράπονα, ότι η πόλη είχε παλιά sites με οδηγούς που δεν είχαν ενημερωθεί και ότι έψαχνε τον αυθεντικό τρόπο για να δει, να ακούσει, να γευτεί τα κρυμμένα πίσω από την τουριστική επιφάνεια ωραία πράγματα της πόλης. Ισως αν γνώριζε κάποιον ντόπιο –του παραπονιόταν- θα είχε περισσότερα αληθινά στοιχεία για το ταξίδι της. Ο Αλέξανδρος απλά προσάρμοσε το… παράπονό της στην Αθήνα. Και σκέφτηκε πως, ναι, θα ήταν στ’ αλήθεια ωραίο να υπήρχαν ντόπιοι που θα μοιράζονταν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με τους ταξιδιώτες.

 

Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, μέσα από μια απλή σελίδα στο Internet απηύθυνε την πρώτη ανακοίνωση μέσω social media σε όποιον θα μπορούσε να ενδιαφέρεται και να βοηθήσει… Γίνε ντόπιος και πρόσφερε μοναδικές εμπειρίες για τον τόπο σου.

 

Το dopios προφανώς δεν προέκυψε ως λέξη από την αρχή. Νωρίτερα είχαν σκεφτεί το Local, το localismo, το Hola Loca, όμως τελικά κατέληξαν σε αυτό. Ως domain name ήταν διαθέσιμο για αγορά, μικρό και -με έναν παράξενο τρόπο- έμοιαζε εύκολο ακόμα και στους ξένους που δεν γνώριζαν τι σημαίνει. Κρύβοντας συνάμα ένα μυστήριο.

 

Σε ό,τι αφορούσε το περιεχόμενο του site, το concept ήταν μάλλον απλό – όπως τα περισσότερα δύσκολα πράγματα. Να βρεθεί ο τρόπος που θα συνδέει τον ταξιδιώτη με τον ντόπιο κάτοικο. Και να γίνει η επίσκεψη του δεύτερου ένα ταξίδι σε έναν προσωποποιημένο προορισμό. Μέσα από μια κοινότητα ανθρώπων που θα έδιναν στον ταξιδιώτη την πρόσβαση -το… password- για να ξεκλειδώσει τα μυστικά του, θα μοιράζονταν μαζί του την πληροφορία, την εμπειρία.

 

Υστερα από οκτώ μήνες ουσιαστικής λειτουργίας, η start-up μετράει σήμερα πάνω από 250 μέλη – ντόπιους Ελληνες (από την Κρήτη, την Αίγινα, τις Σέρρες, τη Σίφνο, τον Βόλο, τη Ζάκυνθο, τη Μήλο, τη Σκύρο κ.α.) αλλά και περίπου εκατό ακόμα από το εξωτερικό (ως τώρα ο dopios έχει εξαπλωθεί στην Κωνσταντινούπολη και το Σαν Φρανσίσκο, ενώ πολύ σύντομα ανοίγουν και άλλοι προορισμοί και οι άνθρωποί του ήδη δέχονται αιτήσεις από τη Γλασκώβη ώς το Μπουένος Αϊρες). Ο στόχος του Αλέξανδρου, να φωτίσει μη τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, να αναδειχτούν πιο ψαγμένες ενέργειες και βέβαια τα οικονομικά οφέλη να μείνουν στον τόπο και όχι σε κάποια πολυεθνική, έχει πλέον αποκτήσει ζωή.

 

Δεν υπάρχει κάποιο ηλικιακό όριο για να γίνει κάποιος… επισήμως «ντόπιος». Ως τώρα τα μέλη είναι φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι επικοινωνιακοί, ευχάριστοι, να έχουν μια ευελιξία στην αγγλική γλώσσα. Και πάνω απ’ όλα να έχουν στ’ αλήθεια τη διάθεση να μοιραστούν με τον «ξένο» τις μυρωδιές και τις γεύσεις του τόπου τους.

 

Μέσα από το dopios.com μπορείς, μας λένε, να κάνεις ιστιοπλοΐα στις Κυκλάδες -αλλά και μαθήματα γιόγκα εν πλω-, να μάθεις να φτιάχνεις καλτσουνάκια σε παραδοσιακό οικισμό στα Χανιά, να κάνεις πεζοπορία σε μοναδικές διαδρομές και κρυφά μονοπάτια στους καταρράκτες της Εδεσσας και πολλές άλλες επιλογές. Βέβαια, όπως ομολογεί και ο Αλέξανδρος, «ένα προϊόν στο Ιnternet πρέπει να εξελίσσεται καθημερινά γιατί ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Την αντιγραφή δεν χρειάζεται να τη φοβάσαι πολύ – στο κάτω κάτω κανείς δεν γνωρίζει την ιδέα ακριβώς όπως την έχεις εσύ στο μυαλό σου. Εκείνο εξάλλου που οφείλεις να θυμάσαι πάντα είναι ότι αυτό που κάνεις, το κάνεις για να αλλάξεις προς το καλύτερο τη ζωή του ανθρώπου. Τη δική σου αλλά κυρίως των άλλων».

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=81650