- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Στο χείλος του εμφυλίου
29/07/13 ΚΟΣΜΟΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ Η ωμή βία έφερε αντίθετα αποτελέσματα – Αντί να καμφθεί η θέληση της Αδελφότητας, άρχισαν να διαφαίνονται ρήγματα στις πολιτικές δυνάμεις που υποστήριξαν την ανατροπή του Μόρσι
Του Νικόλα Ζηργάνου
[1]Χιλιάδες οπαδοί του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι συνέχισαν και χθες την καθιστική διαμαρτυρία τους έξω από το τζαμί της Ραμπάα αλ Ανταουίγια του Καΐρου, παρά τα αιματηρά επεισόδια που κόστισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 72 ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με ανακοίνωση των πρώτων βοηθειών. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστήριξε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 200 και οι τραυματίες τούς 4.500.
Τα περισσότερα θύματα, οπαδοί της Αδελφότητας, έφεραν τραύματα από πυροβόλα όπλα, με το υπουργείο Εσωτερικών να ισχυρίζεται ότι οι άνδρες Ασφαλείας δεν πυροβόλησαν κατά των διαδηλωτών. Αν και η σφαγή των άοπλων οπαδών του Μόρσι ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την Αδελφότητα να σταματήσει τις κινητοποιήσεις, οι ισλαμιστές φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πολιτική ανυπακοή.
«Γενοκτονία»
Ο Μοχάμεντ αλ Μπελτάγκου, το υψηλότερο στέλεχος στην ιεραρχία της Αδελφότητας που παραμένει ελεύθερο, χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές «γενοκτονία» και ο εκ των ηγετών της οργάνωσης, Εσάμ ελ Εριάν, υποστήριξε ότι «οι πρωτοφανείς σφαγές δεν μας πτοούν. Θέλουν να μας πάνε πίσω στην εποχή του διεφθαρμένου κράτους-δολοφόνου, που εξουσίαζαν τα πάντα οι μυστικές υπηρεσίες και η Ασφάλεια της Αστυνομίας».
Πάντως, η ωμή βία έφερε μάλλον αντίθετα αποτελέσματα. Αντί να καμφθεί η θέληση της Αδελφότητας, άρχισαν να διαφαίνονται ρήγματα στις πολιτικές δυνάμεις που υποστήριξαν την ανατροπή του Μόρσι. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι κατήγγειλε την άσκηση υπέρμετρης βίας, ο επίσης αντιπρόεδρος για τις οικονομικές υποθέσεις Ζιάντ Μπάχα ελ Ντίν δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αντιγράφει πολιτικές καταπίεσης από το παρελθόν.
Πιο σκληρή ήταν η αντίδραση του κινήματος «Ταμάροντ», που ανακοίνωσε ότι «δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στην εποχή Μουμπάρακ». Το «Κίνημα νέων 6ης Απρίλη» ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και χαρακτήρισε τη βία της Αστυνομίας «τρομοκρατία».
Αποστάσεις από το καθεστώς πήρε και η Ουάσινγκτον που ζήτησε από την Αίγυπτο να μην κάνει το βήμα προς το χείλος της καταστροφής, ενώ ο Τζον Κέρι καταδίκασε τη βία και κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές «να σεβαστούν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης».
Δριμεία επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαπέλυσε με αφορμή τη σφαγή στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη δική του άσκηση βίας κατά των Τούρκων διαδηλωτών στο Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί. «Τι συνέβη στην Ε.Ε. και τις αξίες της; Πού είναι αυτοί που συνεχίζουν να δίνουν μαθήματα δημοκρατίας; Πού είναι τα Ηνωμένα Εθνη; Πού είναι εκείνοι που μας επέκριναν όταν οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιούσαν με έναν εντελώς δικαιολογημένο και νόμιμο τρόπο, αντλίες νερού και σπρέι πιπεριού; Πού είναι αυτοί τώρα που συμβαίνουν αυτά τα έκτροπα στην Αίγυπτο;».
Θορυβημένη η Κάθριν Αστον, μεταβαίνει εσπευσμένα στο Κάιρο, όπου σήμερα αναμένεται να συναντηθεί τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την ηγεσία των Αδελφών Μουσουλμάνων. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει για εκτόνωση της κρίσης, θα απαιτήσει να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία και θα εκφράσει τη μεγάλη ανησυχία της Ευρώπης.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=82033
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε