- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Βουτιά θανάτου από τα 30 μέτρα
30/07/13 ΚΟΣΜΟΣ
→Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ιταλικών μέσων ενημέρωσης, το δυστύχημα μπορεί να προκλήθηκε από λάστιχο που έσκασε, ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία το λεωφορείο έμπαινε στην οδογέφυρα
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
[1]Πριν ακόμη στεγνώσουν τα δάκρυα των συγγενών των θυμάτων από τη φοβερή σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία, ο ευρωπαϊκός Νότος βίωσε, πέντε 24ωρα αργότερα, ένα ακόμη, αυτοκινητικό αυτή τη φορά, πολύνεκρο δυστύχημα.
Η νέα τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στον αυτοκινητόδρομο Α16, που συνδέει τη Νάπολη με το Μπάρι, στην περιοχή Μοντεφόρτε-Ιρπίνο, επαρχία του Αβελίνο στη νότια Ιταλία, όταν λεωφορείο με περίπου 50 επιβαίνοντες Ναπολιτάνους προσκυνητές, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον τρία παιδιά, έπεσε στο κενό από οδογέφυρα ύψους τριάντα μέτρων. Το αποτέλεσμα ήταν 39 άτομα να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ο οδηγός, και μόλις δέκα να επιζήσουν, όλοι σοβαρά τραυματισμένοι. Οι επιβάτες ήταν όλοι τους φίλοι και επέστρεφαν από τριήμερες διακοπές στην περιοχή του Μπενεβέντο, τόπο προσκυνήματος 50 χιλιόμετρα νοτίως της Νάπολης.
Αναζητούνται τα αίτια
Αγνωστο παραμένει προς το παρόν τι οδήγησε το λεωφορείο στη βουτιά θανάτου. Ωστόσο, τα σενάρια για τα αίτια του δυστυχήματος δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ιταλικών μέσων ενημέρωσης, το δυστύχημα μπορεί να προκλήθηκε από λάστιχο που έσκασε, ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία το λεωφορείο έμπαινε στην οδογέφυρα. Η εφημερίδα «Liberation» επικαλούμενη ντόπιους δημοσιογράφους, αναφέρει ακόμη ότι μπορεί να υπήρχε πρόβλημα με τα φρένα του λεωφορείου ή ότι ο οδηγός κουρασμένος αποκοιμήθηκε στο τιμόνι. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του θείου μιας κοπέλας, η οποία επέζησε της τραγωδίας, την ώρα που το λεωφορείο εισήλθε στην οδογέφυρα έσκασε ένα λάστιχο, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην μπορεί να ελέγξει την πορείας του ογκώδους οχήματος. Η ιταλική τροχαία, πάντως, ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχει ίχνος φρεναρίσματος στο οδόστρωμα της οδογέφυρας.
Πριν πέσει στη χαράδρα, το λεωφορείο, που ήταν εκτός ελέγχου, συγκρούστηκε με περισσότερα από 12 αυτοκίνητα και στη συνέχεια διέλυσε κυριολεκτικά την προστατευτική μπάρα της οδογέφυρας για να κάνει μια βουτιά στο κενό από ύψος 30 και πλέον μέτρων ενώ έπειτα κόπηκε στα δύο. Πολλοί επιβάτες σκοτώθηκαν ακαριαία από τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης στο έδαφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος ο αυτοκινητόδρομος Α16 παραμένει κλειστός.
Η εταιρεία διαχείρισης των ιταλικών αυτοκινητοδρόμων «Autostrade per l’ Italia», σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το μοιραίο λεωφορείο φαίνεται πως κινούνταν με υψηλότερη από την επιτρεπόμενη ταχύτητα. Από την πλευρά του, ο Αλέσιο Μπαρμπαρούλο, επικεφαλής των δυνάμεων της πυροσβεστικής που έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας, είπε στο πρακτορείο Reuters: «Θα περίμενε κανείς ότι τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στις γέφυρες και τις οδογέφυρες θα μπορούσαν να αποτρέψουν τέτοια φρικτά δυστυχήματα. Ωστόσο η σφοδρότητα της πρόσκρουσης ήταν τόσο μεγάλη ώστε να διαλύσει την προστατευτική μπάρα», είπε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, η εισαγγελία της πόλης Αβελίνο ξεκίνησε ήδη έρευνα για τις κατηγορίες σειράς ανθρωποκτονιών εξ αμελείας, χωρίς ωστόσο να έχει αποστείλει ακόμη καμία κλήση σε απολογία. Σε ένδειξη πένθους, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο οποίος είπε ότι το δυστύχημα αποτελεί μια «θλιβερή στιγμή για τη χώρα», ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ακρόπολη και συναντήθηκε απ’ ευθείας με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία.
……………………………………………………………………………………………….
Καλό οδικό δίκτυο – Κακοί και επιθετικοί οδηγοί
Μπορεί η Ιταλία να διαθέτει ένα από τα πιο εκτενή δίκτυα αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη, ωστόσο έχει και το πιο παλιό (αν και αρκετά καλά συντηρημένο) οδικό δίκτυο στη Γηραιά Ηπειρο. Οι αυτοκινητόδρομοί της εκτείνονται σε μήκος μεγαλύτερο των 6.400 χιλιομέτρων και αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε η πρώτη χώρα που κατασκεύασε αυτοκινητόδρομους, οι οποίοι χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Το όριο ταχύτητας στους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους είναι τα 130 χιλιόμετρα ανά ώρα, ωστόσο οι τοπικές Αρχές επιτρέπουν μέχρι και τα 150 χλμ./ώρα. Η περιοχή όπου συνέβη το τροχαίο έχει καλούς δρόμους με ποιοτικό οδόστρωμα, οι οποίοι ωστόσο περιλαμβάνουν πολλές κλειστές αλλά και τυφλές στροφές, όπως και ο δρόμος που οδηγεί από τη Νάπολη στο γραφικό Αμάλφι, αλλά και ο δρόμος κοντά στο Αβελίνο, όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα.
Η συγκεκριμένη οδογέφυρα θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, λόγω της μεγάλης κλίσης που παρουσιάζει, και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί πολλά τροχαία δυστυχήματα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Il Manifesto» ο αρθρογράφος Μάρκο ντ’ Εράμο, οι Ιταλοί οδηγοί είναι εξαιρετικά επιθετικοί, μόλις ένας στους 5 οδηγούς φορά ζώνη ασφαλείας, ενώ στη Ρώμη, λόγω της επιθετικής οδικής συμπεριφοράς των Ιταλών, σημειώνονται τετραπλάσια δυστυχήματα από ό,τι στη Χάγη και διπλάσια απ’ ό,τι στο Λονδίνο. Τέλος, όπως επισημαίνει η βρετανική «Daily Telegraph», είναι κοινό μυστικό ότι οι Ιταλοί οδηγοί παραβιάζουν κατά κόρον τους ερυθρούς σηματοδότες και πραγματοποιούν εξαιρετικά επικίνδυνα προσπεράσματα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=82552
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε