- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το νέο κύμα του ελληνικού σινεμά έπιασε Τορόντο

31/07/13 ART,ΘΕΜΑΤΑ

Δέκα «αιφνιδιαστικά πρωτότυπες» ταινίες μας, πρόσφατης παραγωγής, επιλέχτηκαν από την τεράστια διοργάνωση, όπου συνήθως ξεκινάει η κούρσα προς τα Οσκαρ

 

[1] [2]Η Αθήνα και δέκα ελληνικές ταινίες, της πιο πρόσφατης παραγωγής (2011-2013), επιλέχτηκαν από το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο (5-15 Σεπτεμβρίου) για την καθιερωμένη εδώ και μερικά χρόνια ενότητά του «City to City». Το αφιέρωμα στην Αθήνα είναι το πέμπτο κατά σειρά που διοργανώνεται στην τεράστια και με μεγάλη επιρροή βορειοαμερικανική κινηματογραφική διοργάνωση έπειτα από αυτά του Τελ Αβίβ, της Κωνσταντινούπολης, του Μπουένος Αϊρες και της Βομβάης.

 

[3]Η ανακοίνωση της επιλογής της Αθήνας είχε γίνει στις αρχές Μαΐου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ του Τορόντο Κάμερον Μπέιλι κι έναν δικό μας: τον διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη, που είναι επί χρόνια επικεφαλής του Διεθνούς Προγραμματισμού του Τορόντο. «Το πρόγραμμα “City to City” αναζητά κινηματογραφικά hot spot σε ολόκληρο τον κόσμο», είχε πει ο Μπέιλι. «Θέλουμε να συστήσουμε στο κοινό μας νέες γενιές κινηματογραφιστών, που δεν φοβούνται να ξαναγράψουν τους κανόνες. Οταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σχετικά με τις αιφνιδιαστικά πρωτότυπες ταινίες που πρόσφατα αναδύθηκαν από αυτήν την αρχαία και σύγχρονη πόλη, η Αθήνα ήταν η τέλεια επιλογή μας για φέτος».

 

Οι δέκα ταινίες, που επέλεξαν μαζί οι Κάμερον Μπέιλι και Δημήτρης Εϊπίδης, είναι οι εξής:

 

● «J.A.C.E», του Μενέλαου Καραμαγγιώλη

 

● «Miss Violence», του Αλέξανδρου Αβρανά (συμμετέχει επίσης και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας)

 

● «September», της Πέννυς Παναγιωτοπούλου

 

● «To the wolf», των Χριστίνας Κουτσοπύρου και Αριαν Χιουζ

 

● «Wasted Youth», των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Φόγκελ

 

● «Wild Duck», του Γιάννη Σακαρίδη, που θα κάνει στο Τορόντο την παγκόσμια πρεμιέρα της

 

● «Αδικος κόσμος», του Φίλιππου Τσίτου

 

● «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», της Ελίνας Ψύκου

 

● «Η κόρη», του Θάνου Αναστόπουλου και

 

● «Να κάθεσαι και να κοιτάς», του Γιώργου Σερβετά

 

Ολες οι ταινίες πλην του Σακαρίδη και του Σερβετά έχουν ήδη πίσω τους μεγάλα ξένα φεστιβάλ (Σαν Σεμπαστιάν, Βερολίνο, Ρότερνταμ, Κάρλοβι Βάρι). Αυτό δεν σημαίνει ότι η προβολή τους στο Τορόντο, όπου θα συγκεντρωθούν σε έναν μήνα όλα τα μάτια της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας, δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία τους. Οι δημιουργοί τους θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους της και να ερευνήσουν τις πιθανότητες για μελλοντικές συμπαραγωγές. Εκτός φυσικά ότι θα τις δει ένα ανήσυχο και ιδιαίτερα ενημερωμένο κοινό.

 

«Επειτα από μια μακριά περίοδο χειμερίας νάρκης, το ελληνικό σινεμά βρήκε τελικά τον δρόμο του προς το προσκήνιο», δήλωσε και ο Δημήτρης Εϊπίδης. «Μια σειρά νεαρών κινηματογραφιστών έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Εκεί όπου οι άλλοι έβλεπαν απόγνωση, εκείνοι έβλεπαν έμπνευση. Δουλεύοντας με ελάχιστα μέσα, συχνά ανταλλάσσοντας υπηρεσίες ο ένας στην παραγωγή του άλλου, παρήγαγαν σε μεγάλες ποσότητες ταινίες που κέρδισαν την προσοχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Αισιοδοξούμε ότι αυτό το νέο κύμα διεθνούς αποδοχής θα προσφέρει στο ελληνικό σινεμά την αυτοπεποίθηση να μεταδώσει το μήνυμά του από μια θέση όπου τα εθνικά σύνορα δεν θα έχουν σημασία πια».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «City to City» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το οποίο, με την ενεργό παρουσία του στο Φεστιβάλ του Τορόντο, θα προωθήσει τις ταινίες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Κατά τα άλλα, η έναρξη του Φεστιβάλ του Τορόντο (TIFF) θα γίνει με την ταινία «Fifth Estate» του Μπιλ Κόντον για τον Τζούλιαν Ασάνζ των WikiLeaks, ενώ θα παιχτούν δεκάδες ταινίες από όλο τον κόσμο και ειδικά τις ΗΠΑ (δεν θεωρείται άδικα το φεστιβάλ ως αφετηρία για τα Οσκαρ).

 

Β. Γεωργ.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=83148