- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τιμητική παραμονή σε Πακιστανό

31/07/13 ΕΛΛΑΔΑ

Αδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους δόθηκε στον Μασούντ Αχμεντ, που προσπάθησε να σώσει ζευγάρι ηλικιωμένων

 

 Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Αδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους δίνει το ελληνικό κράτος στον 41χρονο Πακιστανό Μασούντ Αχμεντ, σε μια κίνηση αναγνώρισης της αυτοθυσίας του τον Απρίλιο του 2012.

 

Μαζί με δύο συμπατριώτες του, προσπάθησε να απεγκλωβίσει δύο ηλικιωμένους των οποίων το αυτοκίνητο είχε ανατραπεί πάνω στις γραμμές του τρένου στο Κρυονέρι. Παρόλο που είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία να σταματήσει την κίνηση των συρμών, 45 λεπτά από την αρχή της επιχείρησης απεγκλωβισμού το Ιντερσίτι που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη έπεσε με δύναμη πάνω τους, σκοτώνοντας τους δύο επιβάτες και τους δύο Πακιστανούς και τραυματίζοντας τον Μασούντ Αχμεντ.

 

Για την αυτοθυσία τους, οι δύο νεκροί Πακιστανοί, 18 και 32 ετών, τιμήθηκαν με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην «Τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών» για το 2012. Ο Μασούντ Αχμεντ δεν είχε βραβευτεί τότε, και μάλιστα δεν του είχε επιτραπεί η είσοδος στην εκδήλωση της βράβευσης, όπως επισήμαιναν σε ερώτησή τους στους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Υγείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρ. Διώτη, Β. Κατριβάνου και Θ. Δρίτσας. Ρωτούσαν, μεταξύ άλλων, αν προτίθεται το υπ. Εσωτερικών να χορηγήσει στον Μασούντ άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

 

Στην απάντησή του, ο τότε αν. υπουργός Χ. Αθανασίου είχε δηλώσει ότι θα κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες. Σήμερα, με απόφαση του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη, ο Μασούντ παίρνει άδεια παραμονής και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τον υποδέχεται στις 4 το απόγευμα στο υπουργείο.

 

Είναι φυσικά μια πρέπουσα αναγνώριση για έναν άνθρωπο που έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του για να σώσει τους συνανθρώπους του, χωρίς να κοιτάζει διαφορές εθνικότητας και θρησκείας. Είναι, άλλωστε, το ελάχιστο που έχει κάνει το ελληνικό κράτος γι’ αυτή την υπόθεση, η οποία βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες για την ολιγωρία να ειδοποιηθεί ο ΟΣΕ. Κατά τα άλλα, ούτε ευρώ δεν έδωσε το κράτος για τα έξοδα της μεταφοράς των σορών των δύο Πακιστανών, που καλύφθηκαν από ιδιώτες. Ούτε ευρώ για να ενισχύσει τις οικογένειές τους.

 

Αλλά πάλι καλά. Ο Μασούντ, που βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2009, θα μπορούσε σήμερα να βρίσκεται κλεισμένος σ’ ένα από τα κρατητήρια και τα στρατόπεδα του κυρίου Δένδια, όπως εκατοντάδες συμπατριώτες του που δεν είχαν ένα χαρτί ή που έπεσαν πάνω στην ανικανότητα του ελληνικού κράτους να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους νόμους που έχει θεσπίσει.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=83187