- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Δεσμώτης του ιλίγγου ο Σαμαράς

01/08/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ανώμαλη προσγείωση που προκάλεσε η έκθεση του ΔΝΤ δημιουργεί «βέρτιγκο» στον πρωθυπουργό, απόλυτη απώλεια προσανατολισμού δηλαδή, και σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τη διάχυτη αίσθηση δυσφορίας

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

[1]Σε κατάσταση «βέρτιγκο» βρίσκεται η κυβέρνηση μετά και την έκθεση του ΔΝΤ, που κλείνει ερμητικά την προοπτική ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου της χώρας στις αγορές. Ο βασικός στόχος της βιωσιμότητας του χρέους όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται, αλλά, αντιθέτως, απομακρύνεται επικίνδυνα και το ίδιο το Ταμείο διαβλέπει τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων και πολιτικής κρίσης που μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια.

 

Το ΔΝΤ με την έκθεσή του προκαλεί την Ε.Ε., σε μια στιγμή που η Γερμανία εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, και θέτει πιεστικά το θέμα της αναδιάρθρωσης και μάλιστα με κούρεμα που αφορά τις χώρες της ευρωζώνης. Διαφορετικά, επισημαίνει ότι το χρηματοδοτικό κενό, τριπλάσιο από αυτό που υπολόγισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (10,9 έναντι 3,8 δισ. ευρώ), δεν μπορεί να καλυφθεί με διεθνή δανεισμό. Οι προβλέψεις αυτές τινάζουν στον αέρα την εικόνα της σταθεροποίησης που επιμελώς προσπαθεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση, για να συγκρατήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις καθώς και τις εκρήξεις δυσφορίας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που εμφανίζει πλέον όχι μόνο σημάδια κόπωσης, αλλά και νευρικού κλονισμού.

 

Ακυρώνει το άλμα φυγής

 

Ο πρωθυπουργός, στη σημερινή τελευταία πριν από τις αυγουστιάτικες διακοπές συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είναι αναγκασμένος να ακυρώσει το άλμα φυγής προς τα εμπρός και να μετριάσει, όσο είναι δυνατόν, τη διάχυτη αίσθηση δυσφορίας ως προς την πορεία των πραγμάτων. Στη συνεδρίαση αρχικά έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν τα πλάνα των υπουργών εν όψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014. Μεσολαβούν όμως πέντε μήνες που, έτσι όπως αποτυπώνονται στις προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι πραγματική δοκιμασία για την ελληνική κοινωνία.

 

• Μέσα σε συνθήκες δραματικής υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματος, η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει φόρους άνω των 7,5 δισ. ευρώ και παράλληλα να κινήσει τη διαδικασία κινητικότητας για δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

 

• Στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ η ένταση δημιουργεί πλέον ιλαροτραγικές σκηνές με απρόβλεπτη συνέχεια, όπως η έκρηξη της πρώην υπουργού Θεοδώρας Τζάκρη κατά του κ. Σαμαρά προσωπικά, που προκάλεσε εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου και συζητήσεις μέχρι και για διαγραφή της από τον Ευάγγ. Βενιζέλο.

 

• Την ίδια ώρα οι βουλευτές των δύο συνεργαζόμενων κομμάτων πνέουν μένεα κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για την εκτίμησή του ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην πορεία του προγράμματος, αλλά στις αντοχές της συμπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποστάσεις πήραν όλοι οι υπουργοί που προέβησαν χθες σε δημόσιες εμφανίσεις, από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Γ. Μιχελάκη έως και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Ν.Δ. Μ. Βορίδη και Σ. Βούλτεψη.

 

• Σήμερα θα διεξαχθεί στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για την τροπολογία με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταργούν οργανισμούς και δημόσιες επιχειρήσεις απολύοντας τους εργαζόμενους. Και ενώ χθες το απόγευμα, μετά τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους βουλευτές της πλειοψηφίας, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η διάταξη θα υπερψηφιστεί χωρίς καμία διαρροή, το βράδυ αυτό πήγε περίπατο.

 

• Και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα που έληγε η προθεσμία η οποία δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στους υπουργούς και τους γραμματείς των υπουργείων να στείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ανά υπηρεσία, τμήμα, κλάδο και ειδικότητα, τα περισσότερα υπουργεία δεν είχαν απαντήσει.

 

Περί άλλα τυρβάζουν

 

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επιμένουν ότι η οικονομία κινείται σε καλό δρόμο και για πρώτη φορά, όπως σημειώνουν εμφατικά, ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος και θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπλέον έχει ξεκαθαριστεί από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά στους εταίρους ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα μέτρα.

 

Αυτή η αιφνίδια τροπή φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί ο πρωθυπουργός από συνεργάτες του, να έχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εάν η τρόικα εξακολουθήσει να πιέζει την κυβέρνηση πέρα από τα όρια των αντοχών της.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=83590