- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
H «φράου Νάιν»… έσφιξε την ευρωζώνη
15/12/12 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά
[1]Η Ανγκελα Μέρκελ έκοψε τη φόρα που είχαν πάρει οι τρεις πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ζοζέ Μπαρόζο. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μάρτιν Σουλτς) για μια «βαθιά και γνήσια Οικονομική και Νομισματική Ενωση».
Εκτιμώντας όπως συνήθως ότι «δεν χρειάζεται βιασύνη» και υπενθυμίζοντας τη διεξαγωγή εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2013, η καγκελάριος μετρίασε την ταχύτητα των εργασιών για την εμβάθυνση της ΟΝΕ.
Ετσι, στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής δεν υπάρχει καμία αναφορά περί δημοσιονομικής αυτονομίας της ευρωζώνης, όπως είχε προτείνει ο Χ.Β. Ρομπάι, και μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014 το θέμα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ θα περιοριστεί σε διαβουλεύσεις και προετοιμασία του εδάφους με προσεκτικά βήματα. Επίσης, δεν υπάρχει λέξη στα συμπεράσματα για το ενδεχόμενο έστω και μακροπρόθεσμα έκδοσης ευρωομολόγων, όπως είχε προτείνει η Κομισιόν.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λοιπόν, έδωσε εντολή στον Χ.Β. Ρομπάι να υποβάλει τον Ιούνιο 2013 «πιθανά μέτρα και περιορισμένο χάρτη πορείας» για τα εξής:
- Τα κράτη μέλη θα κληθούν να συζητούν εκ των προτέρων και, κατά περίπτωση, θα συντονίζουν μεταξύ τους όλες τις μείζονες μεταρρυθμίσεις οικονομικής πολιτικής που προτίθενται να αναλάβουν. Βέβαια, στον συντονισμό αυτόν θα συμμετέχουν τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.
Εισάγεται, λοιπόν, ένα σύστημα συμβάσεων μεταξύ κρατών-μελών και Βρυξελλών. Επιπλέον, η Κομισιόν προτίθεται να υποβάλει πρόταση για τον εκ των προτέρων συντονισμό των μεγάλων μεταρρυθμίσεων οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού 6μήνου» (κατάθεση και έλεγχος από την Κομισιόν των προϋπολογισμών των κρατών-μελών).
-Την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού διαλόγου.
-Τη δυνατότητα και τις διαδικασίες εφαρμογής των συμφωνηθεισών συμβάσεων για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να διαφοροποιούνται αναλόγως των ειδικών καταστάσεων των κρατών-μελών. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Ωστόσο και τα κράτη-μέλη που δεν έχουν νόμισμα το ευρώ μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόσουν παρόμοιες ρυθμίσεις.
-Τους μηχανισμούς αλληλεγγύης που μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες των κρατών μελών που εφαρμόζουν τις εν λόγω συμβατικές ρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Εστω με αργούς ρυθμούς, λοιπόν, μπαίνει στο αυλάκι ο οικονομικός συντονισμός των κρατών-μελών, υπό τον έλεγχο και το πρόσταγμα των Βρυξελλών.
Επίσης, η Επιτροπή θα υποβάλει εντός του 2013 προτάσεις για τα δύο επόμενα στάδια μετά τη χθεσινή πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας των τραπεζών. Πρόκειται για τον μηχανισμό επίλυσης των τραπεζιτικών κρίσεων και τον μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων.
Παράλληλα, θα πρέπει να βρεθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 ένα ενεργό πλαίσιο που θα επιτρέπει την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των Ταμείων Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ευρωζώνης, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας των τραπεζών, δηλαδή από τον Μάρτιο 2014.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=8391
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε