- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τροπολογία-πραξικόπημα
02/08/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκληρή επίθεση κατά του Κ. Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση για το νομοθετικό ανοσιούργημα με τα 17 προεδρικά διατάγματα που υπερψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
Της Ελενας Βαρίνου
[1]Παρά τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, που ενέτειναν τόσο η δημοσιοποίηση των ονομάτων των εν δυνάμει απολυμένων όσο και η «αλαζονική», όπως χαρακτηρίστηκε, εμφάνιση του υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης, ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που επιτρέπει την αναδιάρθρωση του Δημοσίου διά της έκδοσης των 17 συνολικά -όπως ο ίδιος ανακοίνωσε- προεδρικών διαταγμάτων.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, συντεταγμένοι, στήριξαν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή οι υπόλοιπες πτέρυγες συντάσσονταν με το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλούμενος το άρθρο 74 του Συντάγματος επιτέθηκε στην κυβέρνηση μιλώντας για «πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε μη δημοκρατικά καθεστώτα».
«Κρατική αυθαιρεσία»
Μιλώντας για «αίσχη», οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσαν στην κυβέρνηση τη σκοπιμότητα να επιβάλει την «κρατική αυθαιρεσία» στην αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, καταργώντας τον πολιτικό έλεγχο μέσω της παρέμβασης της Βουλής. «Αυτό το κάνουν μόνον τα καθεστώτα που δεν είναι δημοκρατικά» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, και συνέχισε: «Δεν ξέρω εάν έχετε συνειδητοποιήσει πού οδηγείτε τη χώρα. Από χθες δημοσιεύονται οι λίστες της ντροπής, του αίσχους, οι λίστες των αυθαίρετων, πραξικοπηματικών απολύσεων. Εδώ δεν έχουμε απλώς απολύσεις, αλλά επονείδιστο στιγματισμό ανθρώπων και προσωπικοτήτων».
Ανακαλώντας τις επιταγές του Συντάγματος και συγκεκριμένα την παρ. 5 του άρθρου 74, ο Στ. Κοντονής στη συνέχεια επιχειρηματολόγησε για το κοινοβουλευτικά «άτοπο» της διαδικασίας ψήφισης της τροπολογίας. Και αναφέρθηκε στις κείμενες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες «…προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση».
«Εάν άκουγε κάποιος μόνον τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πίστευε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», σχολίασε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης και ρώτησε επικαλούμενος τη νομολογία του ’85: «Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνετε ότι η οργάνωση της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας γίνεται με προεδρικά διατάγματα; Θεωρώ ότι αυτή η τροπολογία σηματοδοτεί καινούργια αντίληψη – πιστεύω ότι όταν καταρτιστούν και τα 17 Π.Δ. δεν θα έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε για πρόχειρη δουλειά της κυβέρνησης».
«Να λέτε ότι υπερβαίνουμε το μέτρο και κακώς μιλάμε για αντισυνταγματικότητα, αυτό είναι πρόκληση» απάντησε ο Στ. Κοντονής, σχολιάζοντας το ύφος του υπουργού. «Ο νόμος σάς δίνει τη δυνατότητα να εκδίδετε Π.Δ. για την εφαρμογή των νόμων, εσείς εκδίδετε Π.Δ. για να καταργείται ο τυπικός νόμος. Αυτό είναι ευθεία παραβίαση του Συντάγματος».
ΑΝ.ΕΛΛ., ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ
Ο Ν. Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες υποστήριξε πως «όσοι υποστηρίζουν την τροπολογία αναλαμβάνουν άμεση πολιτική ευθύνη για τις απολύσεις», ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ επανέλαβε πως «αυτό το κράτος δεν μεταρρυθμίζεται για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες», ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, τέλος, Δημ. Αναγνωστάκης, επικρίνοντας την «αλαζονική συμπεριφορά» του Κ. Μητσοτάκη, υπενθύμισε πως το κόμμα του «σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται τις οριζόντιες απολύσεις».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=84421
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε