- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ως μετεξεταστέος μαθητής απολογήθηκε ο Μαριάνο Ραχόι
02/08/13 ΚΟΣΜΟΣ
→Για όσα αποκαλύπτει ο Λουίς Μπάρθενας σχετικά με «μαύρους λογαριασμούς» και δωροδοκίες ο Ραχόι δεν είχε καμία απολύτως εξήγηση να δώσει, χαρακτηρίζοντας όλη την ιστορία «συλλογή ψεμάτων που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας»
Της Ελλης Πάνου
[1]Σαν μετεξεταστέος μαθητής εμφανίστηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για να απολογηθεί, να δώσει απαντήσεις, να εξηγήσει την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της αντιπολίτευσης. Δεν έκανε όμως τίποτε από όλα αυτά. Παραδέχτηκε μεν ένα «λάθος», παρέκαμψε όμως όλη την ουσία της κατηγορίας: την επί σειρά ετών παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του από μεγαλοεργολάβους και επιχειρηματίες με αντάλλαγμα την παραχώρηση κρατικών συμβολαίων.
Εκεί που απέφευγε όλους αυτούς τους μήνες να ξεστομίσει το όνομα του πρωταγωνιστή της υπόθεσης -πρώην ταμία και επί 30 χρόνια στέλεχος του κόμματος του, Λουίς Μπάρθενας- το ανέφερε μέσα σε μία ώρα 13 φορές, ομολογώντας ένα παραπλανητικό… mea culpa. «Εκανα λάθος. Λυπάμαι, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Εκανα λάθος να εμπιστευτώ κάποιον που τώρα γνωρίζουμε ότι δεν το άξιζε» είπε χαρακτηρίζοντας τον Μπάρθενας «εγκληματία».
Αυτό ήταν. Για μια υπόθεση, που σαν το μαρτύριο της σταγόνας, αποκαλύπτεται σε δόσεις, με τον Λουίς Μπάρθενας να αφήνει να διαρρέουν, όποτε κρίνει αυτός σκόπιμο, τα χειρόγραφα τεφτέρια του με τους «μαύρους λογαριασμούς» και τις δωροδοκίες και να εκβιάζει εμμέσως το κυβερνών πολιτικό σύστημα της χώρας, ο Ραχόι δεν είχε καμία απολύτως εξήγηση να δώσει, χαρακτηρίζοντας όλη την ιστορία σαν «συλλογή ψεμάτων που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας».
Βασικά αυτός και το κόμμα του είναι αθώοι των κατηγοριών. «Θα το πω ξεκάθαρα: Δεν θα δηλώσω ένοχος, διότι δεν είμαι. Δεν μπήκα στην πολιτική για να γίνω πλούσιος… δεν υπήρχαν κρυφά λογιστικά βιβλία, ούτε συγκάλυψη εγκλημάτων» τόνισε ο Ραχόι και ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ και να προκηρύξω πρόωρες εκλογές. Τα δυο πιο σημαντικά σημεία της πολιτικής μας είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η σταθερότητα. Δεν θα επιτρέψω να εκτροχιαστεί κανένα από τα δυο».
«Να φύγετε…»
«Να φύγετε το συντομότερο δυνατόν. Να φύγετε για το καλό της χώρας… Ζητώ μια πράξη γενναιοδωρίας προς μια χώρα που δεν μπορεί να έχει για πρωθυπουργό κάποιον σαν εσάς» του απάντησε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα. «Εμφανιστήκατε εδώ σε μια προσπάθεια να διασωθείτε» διακήρυξε ο Ρουμπαλκάμπα. «Δεν διώξατε τον Μπάρθενας όλα αυτά τα χρόνια, διότι απλώς δεν μπορούσατε» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Για εσάς ο Μπάρθενας έγινε «εγκληματίας», όταν αποδείχτηκε η αυθεντικότητα των σημειωμάτων με τους μαύρους λογαριασμούς κι όταν ο ίδιος ο Μπάρθενας έσπασε τη σιωπή του. Δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι επί 20 χρόνια δεν γνωρίζατε τίποτε για την παράνομη χρηματοδότηση του Λαϊκού Κόμματος!»
Ο ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυαν επί ώρες σφοδρή επίθεση κατά τoυ πρωθυπουργού με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. «Αυτή η χώρα δεν αξίζει να έχει έναν διεφθαρμένο πολιτικό επικεφαλής της κυβέρνησης της» είπε ο Χοάν Κοσκουμπιέλα, του αριστερού συνασπισμού Izquierda Unida-Los Verdes. «Χωρίς τη συνεργασία σας δεν θα υπήρχε ο Μπάρθενας. Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές».
«Η Βουλή δεν μπορεί να ελέγχεται ούτε από τη φυλακή ούτε από την κυβέρνηση» προειδοποίησε τον Ραχόι και η Ρόζα Ντίεθ, επικεφαλής του κεντρώου, φιλελεύθερου UPyD. «Ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια. Για λόγους συνταγματικού πατριωτισμού παραιτηθείτε. Βρείτε το κουράγιο να παραιτηθείτε!» Τουλάχιστον 20 βασικά ερωτήματα τέθηκαν στον πρωθυπουργό, που επέλεξε να μην απαντήσει επί της ουσίας σε κανένα. Ούτε καν για το περίφημο μήνυμα που έστειλε στο κινητό του Μπάρθενας, αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο: «Λουίς», του έγραψε ο Ραχόι, «καταλαβαίνω. Να είσαι δυνατός. Θα σου τηλεφωνήσω αύριο».
«Οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης σε σοβαρή δημοκρατία της Ευρώπης θα είχε παραιτηθεί γι’ αυτό το SMS που εσείς θεωρείτε απολύτως αποδεκτό», του είπε ο Ρουμπαλκάμπα. «Μπορείτε να φανταστείτε τη Μέρκελ να στέλνει τέτοιο μήνυμα σε κάποιον κατηγορούμενο για φοροδιαφυγή και να του λέει μάλιστα «να είναι δυνατός»;»
Αυτό που έκανε χθες ο Ραχόι ήταν στρατηγική υψηλού κινδύνου, αλλά έχοντας αποκλείσει την παραίτηση, δεν είχε πολλές εναλλακτικές. Εχοντας άνετη πλειοψηφία στη Βουλή -186 από τις 350 έδρες- ο Ραχόι μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός, αλλά η πολιτική του επιβίωση είναι ένα άλλο θέμα. Σε αυτή τη μακρά ομιλία του και τη δευτερολογία του προσπάθησε να ισχυροποιήσει τη θέση του, υπογραμμίζοντας τα «σημάδια της ανάκαμψης της οικονομίας».
Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τραγική εικόνα για τον ίδιο και το κόμμα του. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2011 το Λαϊκό Κόμμα πήρε 44,6% και από τότε σπαταλά με πολύ γρήγορους ρυθμούς το πολιτικό του κεφάλαιο. Σύμφωνα με την «El Pais», το 89% των Ισπανών δεν πίστευαν εξαρχής ότι ο Ραχόι θα ξεκαθαρίσει τη θέση του στη Βουλή και μόνο το 14% δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα λόγια του πρωθυπουργού από ό,τι στους ισχυρισμούς του υπόδικου Μπάρθενας.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=84690
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε