- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ομόφωνο «όχι» σε ΣΜΑ
02/08/13 ΕΛΛΑΔΑ
Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά τάχθηκε εναντίον της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων στην Ευκαρπία
→Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι κάτοικοι της περιοχής, αγνοώντας την παρουσία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
«Αστυνομοκρατία και αυτοδιοικητική λογική δεν συμβαδίζουν». Ετοιμος να αποχωρήσει από τον ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) φέρεται ο Δήμος Παύλου Μελά, που τάχθηκε ομόφωνα εναντίον της κατασκευής του «τερατώδους» ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στην Ευκαρπία. Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι κάτοικοι της περιοχής, αγνοώντας την παρουσία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ στο χωροθετημένο οικόπεδο. Δήμος και κάτοικοι παραμένουν κάθετα αντίθετοι στο έργο-μαμούθ, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει καμιά σχέση με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων καθώς δεν προάγει την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους και επιβαρύνει υπέρμετρα μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή». Ζητούν την άμεση αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού που θα προάγει την ορθή διαχείριση (πρόληψη, διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση-ανάκτηση, κομποστοποίηση) σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και θα επιφέρει μικρότερες κατασκευές, θέσεις εργασίας και έσοδα στους δήμους.
Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά (όπου ανήκει η Ευκαρπία) κατήγγειλε την αστυνομοκρατία, «που θυμίζει κατεχόμενη περιοχή από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, κατ’ εντολή της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ». Ο ΦΟΔΣΑ, όπως λένε οι τοπικοί άρχοντες, «με αντιαυτοδιοικητική λογική προσπαθεί να επιβάλει διά της βίας και των ΜΑΤ ένα έργο που επανειλημμένα το δημοτικό συμβούλιο και χιλιάδες δημότες αρνούνται».
Κάνουν λόγο επίσης για συνθήκες τρομοκρατίας των κατοίκων και αποκλεισμού μιας έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων γύρω από τον ΣΜΑ και το «ΤΙΤΑΝ» που θα αναγκάσει τον δήμο να αποχωρήσει από τον ΦΟΔΣΑ υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
«Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Παύλου Μελά να συμβαδίζει με ένα όργανο που επιβάλλεται με αστυνομικά μέτρα και με έναν σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων με τον οποίο δεν συμφωνεί (γιγάντιο σε δυναμικότητα ΣΜΑ και προώθηση καύσης απορριμμάτων). Οι τοπικές κοινωνίες (δήμοι σε συνεργασία με φορείς κι εθελοντές) μπορούν από μόνες τους να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στις ανάγκες των κατοίκων και το περιβάλλον. Ηδη ο ΦΟΔΣΑ αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ανακύκλωσης και πλέον πολλοί δήμοι έχουν οδηγηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες δίχως να υπάρχουν τα επιθυμητά οφέλη προς τους δημότες. Ο Δήμος Παύλου Μελά μπορεί να πρωτοπορήσει στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων κι ας ακολουθήσουν και οι άλλοι», αναφέρουν.
Οι κάτοικοι
Νέες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν στο μεταξύ κάτοικοι και φορείς της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η απόφαση ελήφθη στη μαραθώνια γενική συνέλευση του Δικτύου 50 Συλλόγων και Φορέων το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Χθες το πρωί δεκάδες κάτοικοι βρέθηκαν κοντά στον αστυνομοκρατούμενο χώρο εργασιών, ενώ στις 7 το απόγευμα πραγματοποίησαν άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Παύλου Μελά και πορεία στην οδό Λαγκαδά. Τη στήριξή της στον αγώνα της δημοτικής αρχής και τον κατοίκων ανακοίνωσε στο μεταξύ και η ΠΟΕ–ΟΤΑ με ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «με την κατασκευή και λειτουργία μικρών τοπικών ΣΜΑ σε μικρές ομάδες δήμων του νομού θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=84742
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε