- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ποινικοποιούν την αντίσταση

02/08/13 ΕΛΛΑΔΑ

Σε δίκη παραπέμπονται για τις κινητοποιήσεις του 2012 τέσσερα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ

 

Ενάντια στο πνεύμα του «νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού» τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση του Τάσου Κουράκη

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Μετά την κατάργηση του ασύλου… η ποινικοποίηση των αγώνων της ακαδημαϊκής κοινότητας φαίνεται πως είναι γεγονός! Πέντε πανεπιστημιακοί, μέλη του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΔΕΠ, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ παραπέμπονται σε δίκη κατηγορούμενοι για διατάραξη οικιακής ειρήνης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2012, ενάντια στις διαδικασίες ανάδειξης συμβουλίου διοίκησης του ιδρύματος.

 

Οι… κατηγορούμενοι έχουν ήδη πάρει κλητήριο θέσπισμα από την εισαγγελία, με το οποίο καλούνται να εμφανιστούν στο ακροατήριο του δικαστηρίου στις 24 Οκτωβρίου 2013, προκειμένου να δικαστούν για «διατάραξη οικιακής ειρήνης».

 

Ποινικοποίηση και αυταρχισμός

 

«Επειτα από διερεύνηση που κράτησε περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο, τα μέλη των δύο διοικητικών συμβουλίων παραπέμπονται, γιατί συμμετέχοντες σε μια μαζική διαμαρτυρία στους χώρους του πανεπιστημίου προσπάθησαν να εκφράσουν τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ακαδημαϊκών οργάνων του ΑΠΘ, όπως και των άλλων ΑΕΙ, για τον ν. 4009/2011 και τις καταστροφικές επιπτώσεις που η εφαρμογή του θα είχε στην ύπαρξη και τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστήμιου. Το έκαναν σε κοινή εκδήλωση που είχε διοργανώσει σε πανεπιστημιακή αίθουσα η διορισμένη από την κυβέρνηση οργανωτική επιτροπή των εκλογών για την ανάδειξη του συμβουλίου διοίκησης και στην οποία παρευρίσκονταν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, καθώς και τα υποψήφια μέλη του συμβουλίου Ιδρύματος του ΑΠΘ», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, εξηγώντας ότι αυτό έγινε σε μια δημόσια εκδήλωση εντός της πανεπιστημιούπολης και, αφού τους έδωσε τον λόγο από μόνος του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Αναστάσιος Μάνθος (σ.σ. πρώην πρύτανης του ΑΠΘ).

 

Οπως τονίζει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, η διαμαρτυρία έγινε:

 

• Ειρηνικά, χωρίς να προκαλέσουν κανέναν.

 

• Ηταν μία από τις πολλές που ανάγκασαν την κυβέρνηση να τροποποιήσει τον ν. 4009/11.

 

• Χάρη σ’ αυτές απαλείφθηκαν κάποιες από τις αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις ακαδημαϊκές αρχές διατάξεις του νόμου.

 

Η συγκεκριμένη δίωξη, αναφέρει, δεν αποτελεί έκπληξη. «Εγγράφεται σε μια μακρά σειρά πλέον διώξεων των πανεπιστημιακών δασκάλων. Το ότι παραπέμπονται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι -και μάλιστα όταν η μία απ’ αυτούς ήταν αποδεδειγμένα απούσα- και παρά το γεγονός ότι η διερεύνηση που έγινε με εντολή του Πρυτανικού Συμβουλίου δεν καταλογίζει σε κανέναν κάποιο αδίκημα, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να παύσουν οι αιρετικές φωνές μέσα στο Πανεπιστήμιο. Να παύσει, δηλαδή, το Πανεπιστήμιο να είναι αυτό που είναι, το φυτώριο της κριτικής σκέψης».

 

Ενάντια στο πνεύμα του «νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση του αρμόδιου συντονιστή Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του κόμματος, Τάσου Κουράκη.

 

«Η στοχοποίηση των πέντε πανεπιστημιακών δασκάλων και του διοικητικού υπαλλήλου του ΑΠΘ», αναφέρει, «συνιστά μία πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Μια ποινικοποίηση της πολιτικής κριτικής και του δικαιώματος στη δημόσια, συλλογική διαμαρτυρία, και μάλιστα σε έναν χώρο όπου πρέπει να θεραπεύεται απρόσκοπτα η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης».

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=84750