- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κακός ο Ιούλιος για την ΕΡΓΑΝΗ

06/08/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρόγραμμα από το οποίο κρέμεται η κυβέρνηση για να πείσει ότι η ανεργία μειώνεται κατέγραψε μόλις 1.077 νέες θέσεις εργασίας σε αντίθεση με τις 14.131 θέσεις του περσινού Ιουλίου

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

[1]Από τα ίδια τα στοιχεία που δημοσιεύει το πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ καταρρίπτεται η κυβερνητική προπαγάνδα για τη δήθεν αύξηση των θέσεων απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας!

 

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΕΡΓΑΝΗ, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων και τον μήνα Ιούλιο ήταν θετικό, καθώς δημιουργήθηκαν 1.077 νέες θέσεις εργασίας. Επίδοση μικρότερη από τις 14.131 θέσεις εργασίας τον αντίστοιχο μήνα του 2012», δήλωσε ο υπουργός Γ. Βρούτσης, παραλείποντας τα διθυραμβικά σχόλια των προηγούμενων μηνών. Ο υπουργός επιχειρούσε από τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο του κυβερνητικού success story, να εμφανίσει τη συνήθη αύξηση της απασχόλησης λόγω του καλοκαιριού και της τουριστικής κίνησης ως απόδειξη ότι η πολιτική της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, αφού δήθεν αυξάνονται οι θέσεις απασχόλησης!

 

Κατά τον μήνα Ιούλιο 2013 καταγράφεται συγκρατημένη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων–απολύσεων κατά 1.077 νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 90.721, ενώ οι αποχωρήσεις σε 89.644. Από τις συνολικά 89.644 αποχωρήσεις, οι 28.720 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 60.924 από απολύσεις ή λήξεις συμβάσεων.

 

Ωστόσο τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου (τόσο καταστροφικού για την απασχόληση) έτους καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο στις ροές απασχόλησης κατά 14.131 θέσεις εργασίας.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Βρούτση, «ο Ιούλιος είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας με θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα αυτή η θετική εξέλιξη να αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το πρώτο επτάμηνο του έτους». Αθροιστικά όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 564.573 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 14%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 472.962, εκ των οποίων οι 321.742 ήταν αποτέλεσμα απολύσεων ή λήξεων συμβάσεων και οι 151.220 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Ετσι, για το υπουργείο Εργασίας «το ισοζύγιο των ροών μισθωτής εργασίας του πρώτου επταμήνου του 2013 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 91.611 νέες θέσεις εργασίας, συνιστώντας, όπως και τους τελευταίους μήνες, μια ενθαρρυντική επίδοση, καθώς το εν λόγω επίπεδο είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του πρώτου επταμήνου του 2012, που ανήλθε στις 33.440 θέσεις εργασίας, αλλά αποτελεί και την υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου έτους μετά το 2008».

 

Πέρα όμως από την επίσημη ενημέρωση, αυτό που προκύπτει είναι ότι ο κ. Βρούτσης πήρε ένα συγκυριακό φαινόμενο που είναι οι μαζικές εποχικές προσλήψεις στον τουριστικό κλάδο τον μήνα Μάρτιο (αφού οι ξενοδόχοι περίμεναν 1 εκατ. περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι) και προσπάθησε να το εμφανίσει ως μέγιστη επιτυχία της κυβέρνησης και ως απόδειξη ότι μεταστρέφεται η καθίζηση της ελληνικής αγοράς εργασίας. Ετσι, ενώ το 2012 (και λόγω των διπλών εκλογών) οι τουριστικές επιχειρήσεις προέβησαν σε μαζικές προσλήψεις τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, φέτος με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, έκαναν τις ίδιες προσλήψεις νωρίτερα. Ενώ τον μήνα Μάρτιο του 2012, το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης ήταν αρνητικό, φέτος λόγω των πρώιμων προσλήψεων ήταν θετικό.

 

Οπως δε έγραφε ήδη από τον περασμένο Απρίλιο η «Εφ.Συν.», «πρόκειται για απλώς συγκυριακό φαινόμενο, το οποίο ουσιαστικά θα αποστερήσει, όπως εκτιμάται, θέσεις εργασίας από τους επόμενους μήνες που παραδοσιακά πολλοί εργαζόμενοι βρίσκουν εποχική θέση εργασίας στον τουριστικό κλάδο». Η αποστέρηση λοιπόν επήλθε τον μήνα Ιούλιο, αφού καταγράφεται καθίζηση κατά 13.054 θέσεις εργασίας αφού οι εργοδότες προσέλαβαν εποχικό προσωπικό τους προηγούμενους μήνες…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=86620