- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η δικαιοσύνη εξετάζει την ηθική των πολιτικών
07/08/13 ΚΟΣΜΟΣ
Ο Φρανσουά Ολάντ επισπεύδει την εκπόνηση νομοσχεδίου για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής, τη διαφάνεια και την πάταξη της φοροδιαφυγής», θέλοντας να ξεχαστεί το σκάνδαλο Καϊζάκ
ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή
Η σκανδαλολογία για διαπλεκόμενα συμφέροντα, φοροδιαφυγή, παράνομες χρηματοδοτήσεις κυριάρχησε στη Γαλλία από τις αρχές του χρόνου και θα είναι ξανά το πρώτο θέμα της γαλλικής επικαιρότητας έπειτα από μια σύντομη ανάπαυλα θερινής ανακωχής. Η δικαιοσύνη συνεχίζει να εξιχνιάζει εντατικά επίμαχες υποθέσεις μέσα σε κλίμα διακανονισμού λογαριασμών με την πολιτική ηγεσία. Αποκαλύψεις του Τύπου για την υπόθεση φοροδιαφυγής του Σοσιαλιστή πρώην υπουργού προϋπολογισμού Καϊζάκ άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας και η σκανδαλολογία έπληξε στη συνέχεια τη Δεξιά. Οι δικαστές, που είχαν υποστεί συνεχείς παρεμβάσεις από τον Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της θητείας του, παίρνουν τώρα τη ρεβάνς. Ξέθαψαν σειρά οικονομικών σκανδάλων, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τέως πρόεδρο, που σκοπεύει να διεκδικήσει μια δεύτερη προεδρική θητεία, ενώ αναμένεται να βρει τον δρόμο του ναρκοθετημένο από δικαστικές υποθέσεις των οποίων η έκβαση θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του.
Επειτα από μαραθώνιες ακροάσεις οι δικαστές παρέπεμψαν πολυάριθμες προσωπικότητες της Δεξιάς σε ανάκριση με βαριές κατηγορίες για «κατάχρηση δημόσιων πόρων», «φοροδιαφυγή», «απάτη από οργανωμένη συμμορία». Πέντε δικαστικές υποθέσεις απειλούν τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν καλύπτεται πλέον από προεδρική ασυλία.
Σκάνδαλα στη Δεξιά
• Η πολύκροτη «υπόθεση Μπετανκούρ» αφορά δικαστική έρευνα εξακρίβωσης ενδεχόμενης χρηματοδότησης του Σαρκοζί για την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του το 2007. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Σαρκοζί είχε παραλάβει φακέλους με μετρητά. Οι δικαστικές έρευνες συνεχίζονται.
• Οι «άνθρωποι του προέδρου» και ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί απειλούνται τώρα από τις εξελίξεις του πολύκροτου σκανδάλου «Λαγκάρντ – Ταπί». Η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για «οργανωμένη από κύκλωμα απάτη», εξετάζοντας τον ρόλο του σαρκοζικού περιβάλλοντος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που έγινε το 2008 στη διένεξη μεταξύ του Ταπί και της τράπεζας Crédit Lyonnais σχετικά με την πώληση της εταιρείας Αdidas. Ο Ταπί, στενός φίλος του Σαρκοζί, επωφελήθηκε από ευνοϊκή μεσολάβηση της πρώην υπουργού Οικονομίας, νυν γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και απέσπασε αποζημίωση 403 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ανάκριση παραπέμφθηκαν προσωπικότητες που χειρίστηκαν τη διαιτησία, ο Ταπί και ο δικηγόρος του. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο διακανονισμός υπέρ του Ταπί έγινε ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις στα Ηλύσια. Η δικαιοσύνη εξετάζει τους χειρισμούς του μεγαλοεπιχειρηματία και τα κίνητρα του σαρκοζικού λόμπι για την επίμαχη διαιτησία. Το κράτος θα είναι ένδικο μέρος. Η δικαιοσύνη προχώρησε σε δήμευση της περιουσίας του Ταπί, για την περίπτωση που θα υποχρεωθεί να επιστρέψει την αποζημίωση την οποία έλαβε.
* «Ωρολογιακή βόμβα» είναι και η πολύκροτη υπόθεση «Καράτσι». Αφορά καταγγελίες που στηρίζονται σε μαρτυρίες μεσαζόντων για παράνομη χρηματοδότηση, το 1995, της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του πρώην πρωθυπουργού Μπαλαντίρ με μίζες από πώληση όπλων. Η δικαιοσύνη φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει σημαντικά ενοχοποιητικά στοιχεία. Την εποχή των γεγονότων ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Προϋπολογισμού και διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαλαντίρ. Αναμένεται η ακρόασή του ως μάρτυρα για την υπόθεση.
• Ερευνα διεξάγεται από τη δικαιοσύνη και για σειρά δημοσκοπήσεων που παρήγγειλε ο Νικολά Σαρκοζί αποκλειστικά σε φιλική του εταιρεία το 2007-2012.
• Η πιο δηλητηριώδης υπόθεση είναι αυτή που αφορά υποψίες -οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν εξακριβωθεί- για πολιτική χρηματοδότηση από τον Καντάφι της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές του 2007.
Ο Κλοντ Γκεάν, «δεξί χέρι του Σαρκοζί», πρώην γενικός γραμματέας στα Ηλύσια και πρώην υπουργός Εσωτερικών, θεωρείται ο «άνθρωπος-κλειδί» σε πολλές υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών.
Βαρύνεται προσωπικά με κατηγορίες για διακίνηση υψηλών ποσών στους λογαριασμούς του και με υποψίες για μεσολάβησή του σε ενδεχόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από το λιβυκό καθεστώς του Καντάφι. Η δικαιοσύνη ανακάλυψε ότι είχε εισπράξει έμβασμα άνω των 500.000 ευρώ από το εξωτερικό και πλήρωνε σημαντικά ποσά με μετρητά.
Ο «καρδινάλιος» του Σαρκοζί υποστήριξε ότι έλαβε ένα σημαντικό ποσό από πώληση ενός πίνακα (μικρής αξίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) και από «αφορολόγητα» πριμ του υπουργείου Εσωτερικών. Διοικητική έρευνα αποκάλυψε ότι είχε εισπράξει 250.000 ευρώ από «πριμ» την εποχή 2002–2004, ποσό μικρότερο από αυτό που διακινήθηκε στους λογαριασμούς του. Τα αφορολόγητα «πριμ» είχαν καταργηθεί από τον Ιανουάριο του 2002, οπότε ο Γκεάν τα εισέπραξε παράτυπα. Αναμένεται η ακρόασή του από τη δικαιοσύνη.
…και στην Αριστερά
Πολιτική κρίση προκάλεσε τον Απρίλιο στην Αριστερά το σκάνδαλο φοροδιαφυγής του Σοσιαλιστή πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είχε κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στη Σιγκαπούρη, όταν διαπίστωσε ότι η δικαιοσύνη συγκέντρωσε ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του.
Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τριάντα βουλευτές από όλα τα κόμματα, κάλεσε σε ακρόαση τον Καϊζάκ προκειμένου να διερευνήσει αν ο πρόεδρος Ολάντ και η κυβέρνηση γνώριζαν ότι φοροδιέφευγε και τον κάλυπταν. Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι είχε πει ψέματα σε όλους αρνούμενος ότι είχε καταθέσεις στο εξωτερικό. Ο Καϊζάκ παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη και παραιτήθηκε από όλα τα αξιώματα στα οποία είχε εκλεγεί.
Ο σεισμός που προκάλεσε το «σκάνδαλο Καϊζάκ» είχε δυσμενείς συνέπειες για την κυβέρνηση. Σε αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές που έγιναν για την αντικατάσταση του Καϊζάκ στη Βουλή, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ηττήθηκε από τον πρώτο εκλογικό γύρο. Οι Σοσιαλιστές έχασαν σε 8 αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές μετά την έναρξη της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αρκετοί ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος ψήφισαν την Ακροδεξιά, εκφράζοντας αποδοκιμασία για τη διαφθορά των πολιτικών και εκτιμούν ότι το λεπενικό Εθνικό Μέτωπο θα σημειώσει μεγάλη άνοδο στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του 2014.
…………………………………………………………………………………………………………
Αποθαρρυντικά μέτρα και αυστηρές ποινές
Ο Φρανσουά Ολάντ θέλησε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε το σκάνδαλο Καϊζάκ, επισπεύδοντας την εκπόνηση ειδικού νομοσχεδίου για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής, τη διαφάνεια και την πάταξη της φοροδιαφυγής». Ο νόμος περιλαμβάνει αποθαρρυντικά μέτρα και αυστηρές ποινές. Σε ό,τι αφορά τη «διαφάνεια της πολιτικής ζωής», προβλέπεται να ιδρυθεί μια ανώτατη Αρχή, η οποία θα συγκεντρώνει δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και θα ασκεί έλεγχο των δεδομένων που θα προσκομίζουν περίπου 7.000 αξιωματούχοι. Στους δημόσιους λειτουργούς θα απαγορεύεται να ασκούν δραστηριότητες ασυμβίβαστες με τα καθήκοντά τους, όπως αυτή του «συμβούλου» επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, τα μέτρα θα είναι δρακόντεια και το κυνήγι των φοροφυγάδων, ανελέητο. Προβλέπεται η τηλεφωνική και ηλεκτρονική παρακολούθηση υπόπτων, ανίχνευση ηλεκτρονικών δεδομένων τους, εκτεταμένες αστυνομικές έρευνες, τετραήμερη κράτηση υπόπτων αν χρειαστεί. Τα μέτρα προκάλεσαν αντιδράσεις του δικηγορικού συλλόγου και πολιτών, που κρίνουν ότι είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε υποθέσεις τρομοκρατίας και ότι ο ύποπτος φοροδιαφυγής θα αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας. Η κυβέρνηση αψηφά τις αντιδράσεις. Συνιστά στους φορολογούμενους που βρίσκονται σε φορολογική εκκρεμότητα να προσέλθουν μέχρι τον Σεπτέμβριο στην αρμόδια φορολογική υπηρεσία, προκειμένου να επιτύχουν τακτοποίηση πληρώνοντας μειωμένα πρόστιμα και να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.
www.ira-feloukatzi.fr
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=87418
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε