- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Και ανασφάλιστοι και κρατούμενοι

07/08/13 ΕΛΛΑΔΑ

ΛΕΣΒΟΣ Σε φορολογική επιθεώρηση συνελήφθησαν τρεις εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση, επειδή ο εργοδότης τούς υποχρέωνε να δηλώνουν ψευδή στοιχεία. Τι δείχνουν οι έλεγχοι

 

Της Ανθής Παζιάνου

 

[1]Και ανασφάλιστοι και με χειροπέδες βρέθηκαν τρεις εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε αναψυκτήριο στη Μυτιλήνη, επειδή δήλωσαν -κατ’ εντολή του εργοδότη- ψευδή στοιχεία ταυτότητας, ώστε να μη διαπιστωθεί παράβαση και κατ’ επέκταση κυρώσεις στον τελευταίο. Το εν λόγω συμβάν που οδήγησε τον εργοδότη, αλλά και τους εργαζόμενους στη σύλληψη, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου της ανασφάλιστης εργασίας στη Λέσβο.

 

Παράλληλα, οι περιπτώσεις που κατέγραψαν το ΣΔΟΕ και κλιμάκιο επιθεωρητών του ΙΚΑ τον περασμένο Ιούλιο, επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τον ρόλο που παίζουν οι τοπικοί ελεγκτές του ΙΚΑ, σύμφωνα με το οποίο οι πρώτοι προειδοποιούν τους ελεγχόμενους, με αποτέλεσμα να οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία.

 

Το τριήμερο της αμαρτίας

 

Ειδικότερα, κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διενήργησαν φορολογικούς ελέγχους με σκοπό την εφαρμογή της ποινικής και φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και των διατάξεων που αφορούν την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του νησιού.

 

Συγκεκριμένα, το περασμένο τριήμερο διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 41 καταστήματα καφέ-μπαρ, αναψυκτήρια, εστιατόρια που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του νησιού, όπως η Μυτιλήνη, το Πλωμάρι, η Νυφίδα Πολιχνίτου, τα Βατερά, η Μήθυμνα, η Σκάλα Συκαμιάς, η Πέτρα, η Σκάλα Καλλονής και η Σκάλα Ερεσού. Σε 25 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις, όπως: λειτουργία 4 καταστημάτων και επιχειρήσεων χωρίς την απαιτούμενη άδεια, εργασία 38 ανασφάλιστων ατόμων, ενώ σε 9 περιπτώσεις δεν είχαν εκδοθεί συνολικά 23 αποδείξεις λιανικής πώλησης για διάφορα χρηματικά ποσά. Επιπλέον, 31 εργαζόμενοι δεν υπήρχαν στο βιβλίο καταχώρισης νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού (ΕΒΚΝΠ) και 34 εργάζονταν χωρίς το προβλεπόμενο πιστοποιητικό υγείας.

 

Οπως έδειξε το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» με δηλώσεις τοπικών συνδικαλιστών και εργαζομένων σε πολλά λογιστικά γραφεία (τα οποία αναλαμβάνουν τα φοροτεχνικά των καταστημάτων και επιχειρήσεων του νησιού), κατά τις απογευματινές ώρες (συν)εργάζονται… υπάλληλοι και ελεγκτές του ΙΚΑ, οι οποίοι, ως γνωστόν, τις πρωινές ώρες είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των επιχειρήσεων αυτών, με αποτέλεσμα οι εν λόγω «ελεγκτές» να ενημερώνουν τους εργοδότες ότι θα τους ελέγξουν.

 

Το ΙΚΑ Μυτιλήνης

 

Αντίστοιχα, κλιμάκιο του ΙΚΑ σε έλεγχο που διενήργησε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου βρήκε 114 ανασφάλιστους στους 225 εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 68 επιχειρήσεων όπου έλεγξε, οι 38 επιχειρήσεις (σε ποσοστό άνω του 50%) απασχολούσαν προσωπικό που δεν είχαν ασφαλίσει, καθιστώντας τη Λέσβο μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στη μαύρη λίστα της χώρας με τις περιοχές όπου ανθεί η ανασφάλιστη εργασία.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναποτελεσματικότητας των ελέγχων που διενεργεί το ΙΚΑ Μυτιλήνης είναι και τα περσινά στοιχεία. Σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας («Νέα της Λέσβου», 07/08/2012) χαρακτηρίζεται «ράμπο» το εξ Αθηνών κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΕΥΠΕΑ), που προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους και σε τρεις μέρες μόνο βρήκε 60 ανασφάλιστους! Εμμέσως πλην σαφώς, για τον συντάκτη του άρθρου, έπρεπε να έρθει η Αθήνα στη Λέσβο ή αλλιώς… το βουνό στο Μωάμεθ, και μάλιστα σε μια περίοδο που το δημόσιο κάνει «κρα» για να μοιράσει πρόστιμα, ώστε… να ασφαλιστεί και κανένας εργαζόμενος.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=87473