- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης
08/08/13 ΕΛΛΑΔΑ
Ταχύτατες διαδικασίες στις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, καθώς προμηνύονται μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους. Η διάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε η σχινοκαρπία, κατά την οποία οι καρποί του δένδρου δεν ωριμάζουν και πέφτουν πρόωρα, καταγράφεται σε επιστολή του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, προς τους αρμόδιους φορείς. Αναφέρεται πως οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της μεγαλονήσου αγγίζουν ποσοστά έως 60% και συμπεραίνεται απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς από 125 έως 150 εκατομμύρια ευρώ, με αρνητικό επιπλέον αντίκτυπο έως και στις εξαγωγές λαδιού.
Το ζήτημα απασχόλησε και το Ευρωκοινοβούλιο, έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκου Χουντή.
Σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου, Ντάτσιαν Τσιόλος, η χώρα μας δύναται να χορηγεί εθνικές ενισχύσεις για την αντιστάθμιση ζημιών που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εξαιτίας των οποίων καταστρέφεται άνω του 30% της μέσης ετήσιας παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα δύναται, επίσης, να χορηγήσει ενισχύσεις σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1535/2007 της Επιτροπής, οι οποίες θα περιορίζονται σε 7.500 ευρώ ανά δικαιούχο για οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Ωστόσο ανέφερε πως μέχρι την ημέρα της ερώτησης, η Επιτροπή δεν έλαβε καμία αίτηση έκτακτης βοήθειας για την Κρήτη ούτε για άλλες ελαιοπαραγωγούς περιοχές στην Ελλάδα.
«Είναι γνωστό ότι η ελαιοκομική περίοδος της χώρας τελειώνει τον Δεκέμβριο. Τότε θα γνωρίζουμε τα στοιχεία παραγωγής ανά νομό, ώστε να τεκμηριωθεί το μίνιμουμ της μείωσης της παραγωγής κατά 30%, που απαιτεί ο κανονισμός κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Σε αυτήν τη χρονική στιγμή δεν μπορεί να συνταχθεί φάκελος εμπεριστατωμένος με ελπίδες έγκρισης», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Αργύρης Μποτός. Τόνισε, όμως, πως στις αρχές του επόμενου έτους, «ειδικά για το ζήτημα της σχινοκαρπίας, θα συνταχθεί και θα κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος». Υπενθυμίζεται, όπως ανέφερε η «Εφ.Συν.» στο χθεσινό της φύλλο, πως οι παραγωγοί της Κρήτης δεν επιθυμούν να αποζημιωθούν μέσω προγραμμάτων ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης), καθώς η διαδικασία που απαιτείται είναι ούτως ή άλλως χρονοβόρα.
Στέργιος Ζιαμπάκας
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=88146
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε