- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Φουντώνουν τα σενάρια για κούρεμα
08/08/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οσο πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές τόσο το ελληνικό χρέος γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης
[1]→«Αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα απομείωση του χρέους της. Το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα ονομαστεί έτσι, αλλά αναδιάρθρωση, και θα πρέπει να γίνει σταδιακά»
Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών
→«Εχουμε μια μεγα-κρίση. Η μαζική ανεργία δεν είναι αντιμετωπίσιμη. Η νεανική ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 64%, στην Ισπανία ξεπερνά το 55%. Το γενικό ποσοστό της ανεργίας και στις δύο αυτές χώρες είναι στο 27%. Αναρωτιέμαι πώς ακόμη αντέχουν οι χώρες αυτές. Στην πράξη, με το ευρώ έχουμε οδηγηθεί στην καταστροφή»
Χανς Βέρνερ Σιν, πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου IFO του Μονάχου
→«Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι ελέγχουν την κρίση. Ωστόσο μετά τις 22 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μια νέα βοήθεια πολλών δισ. ευρώ, μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ίσως ακόμη και έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη»
Απόσπασμα από άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Φόκους»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ανταπόκριση: Του Παντελή Βαλασόπουλου
Εξι εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές φουντώνουν και πάλι τα σενάρια περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας έχει πάρει μεγάλη έκταση στα γερμανικά ΜΜΕ.
Χθες, ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μαρσέλ Φράτσερ, μιλώντας στο γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτίμησε ότι «αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα απομείωση του χρέους της».
Ο ίδιος πιστεύει ότι θα πρέπει να διαγραφεί ώς και το μισό του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και προσθέτει πως ένας από τους νέους λόγους που καθιστά ταμπού για τη γερμανική κυβέρνηση ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στις εκλογές, αλλά και επειδή στο Βερολίνο υπάρχει ο φόβος ότι ενδεχόμενη υποχώρηση έναντι της Ελλάδας θα μπορούσε να γεννήσει αξιώσεις και από την πλευρά των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε μνημόνια. Οπως σημειώνει ο Φράτσερ «το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα ονομαστεί έτσι, αλλά αναδιάρθρωση, και θα πρέπει να γίνει σταδιακά».
Επίσης αναφέρει ότι μια πιθανή λύση θα είναι η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων, τονίζοντας ότι «αυτή τη φορά η Γερμανία θα έχει οικονομικές απώλειες που θα ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ».
Ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει ως στόχο και αναφέρει ενδεικτικά τους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων και την είσπραξη των φόρων.
Συγκεκριμένα λέει ότι «ορισμένοι από τους στόχους δεν θα επιτευχθούν και το θέμα θα τεθεί επί τάπητος το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, με την εμφάνιση του επόμενου χρηματοδοτικού κενού».
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Φόκους», με τίτλο «Αφεση χρέους και κατάρρευση του ευρώ. Τις αθλιότητες αυτές αποκρύπτουν οι πολιτικοί μας».
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η Μέρκελ και ο Σόιμπλε προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι ελέγχουν την κρίση. Ωστόσο μετά τις 22 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μια νέα βοήθεια πολλών δισ. ευρώ, μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ίσως ακόμη και έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Αν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ήταν λίγο ειλικρινείς, θα έπρεπε σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα να πουν τα ακόλουθα: “Αγαπητοί συμπολίτες, πρέπει να επιδείξετε θάρρος. Το φθινόπωρο θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν χρειάζονται μόνον περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε άφεση των παλαιών χρεών της Ελλάδας” [...] Αυτή είναι η αλήθεια, αλλά κανείς δεν έχει το θάρρος να την πει».
Τέλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Σιν, θεωρεί ότι η κατάσταση στη Νότια Ευρώπη είναι καταστροφική και λέει: «Εχουμε μια μεγα-κρίση. Η μαζική ανεργία δεν είναι αντιμετωπίσιμη. Η νεανική ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 64%, στην Ισπανία ξεπερνά το 55%. Το γενικό ποσοστό της ανεργίας και στις δύο αυτές χώρες είναι στο 27%. Αναρωτιέμαι πώς ακόμη αντέχουν οι χώρες αυτές. Στην πράξη, με το ευρώ έχουμε οδηγηθεί στην καταστροφή», επισημαίνει ο συντηρητικός οικονομολόγος.
Ο Βέρνερ Σιν πιστεύει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διάσωση των υπό κρίση χωρών δεν οδηγούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού όσο τους παρέχεται οικονομική βοήθεια οι χώρες κάνουν ελάχιστα προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=88155
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε