- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Παγκόσμιο ρεκόρ ύφεσης

09/08/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την Ελλάδα στην «Washington Post», στη γερμανική «Handelsblatt» και στα διεθνή πρακτορεία με αφορμή την επίσκεψη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

[1]Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, διεθνή πρακτορεία προχώρησαν σε μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης των δύο πλευρών.

 

Ο Ομπάμα απηύθυνε κάλεσμα στην Ελλάδα να ισορροπήσει τη λιτότητα με την ανάπτυξη, όσο εκείνη επιδιώκει να «αναρρώσει» από την οικονομική κρίση, επικαλούμενος την ανάγκη ο ελληνικός λαός «να δει φως στο τέλος του τούνελ», ανέφερε το ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press.

 

Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον Αντώνη Σαμαρά πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τα βήματα της Ελλάδας στις δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όσο η χώρα θα προετοιμάζεται για περαιτέρω συνομιλίες με τους δανειστές για επιπρόσθετη ελάφρυνση του χρέους».

 

Στην επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ αναφέρεται η «Washington Post» στο χθεσινό άρθρο της, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός «έρχεται για να προωθήσει τη χτυπημένη από την κρίση χώρα του, σαν ένα πυλώνα σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή». Η εφημερίδα, με το επιτελείο της οποίας συναντήθηκε ο κ. Σαμαράς, τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «είναι αισιόδοξος πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει γεωπολιτικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στις ενεργειακές εξελίξεις στο «τρίγωνο» Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου: «Ο κ. Σαμαράς οραματίζεται τη χώρα ως τον “πάροχο’’ της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη».

 

Λεπτές πολιτικές ισορροπίες

 

Το δημοσίευμα παραθέτει και τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά στην «Washington Post» σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τις «λεπτές» πολιτικές ισορροπίες, τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ, αλλά και το μέλλον της κυβέρνησης: «Ο κ. Σαμαράς μάς περιέγραψε τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, καθώς η Ελλάδα μπαίνει στον έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης, ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά τη Μεγάλη Υφεση», αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για το ολοένα αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας, κυρίως στους νέους. «Περπατάμε σε μια λεπτή γραμμή. Πρέπει να δούμε απτές αποδείξεις πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

 

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο πολιτικό πρόβλημα που, όπως είπε, έχει ως εξής: «Η άνοδος των εξτρεμιστών της Αριστεράς και της Δεξιάς, λόγω της υψηλής ανεργίας. Είναι δυνατόν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ή χώρα του ΝΑΤΟ, να δέχεται ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό ανεργίας χωρίς βιαιοπραγίες;». Για την κυβέρνηση είπε ότι μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ «έχει γίνει πιο δυνατή και πιο συνεκτική» και αναφέρθηκε στις πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή.

 

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε για «αλλαγή του κλίματος» που παρατηρείται στην Ελλάδα παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, παραθέτοντας τις προβλέψεις για την τουριστική περίοδο: «Αυτή τη χρονιά η Ελλάδα περιμένει 19 εκατ. τουρίστες».

 

«Δεν θέλουν τον Τσίπρα»

 

Εκτενή αναφορά στην επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ είχε στη χθεσινή έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Υπό τον τίτλο «Με περηφάνια», η οικονομική εφημερίδα υποστηρίζει πως σκοπός του πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει την υποτιμημένη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

 

Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», κανένας άλλος Ελληνας πολιτικός δεν προσωποποιεί σήμερα τη σταθερότητα που απορρέει από τις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών: «Ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι σίγουρος για τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ καλούν την Ευρώπη να είναι πιο «χαλαρή» με την Ελλάδα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι «οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν στην εξουσία τον Αλ. Τσίπρα καθώς η εκλογή του θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ». Αυτός είναι, σύμφωνα με τη “Handelsblatt”, ο λόγος που η Αμερική στηρίζει Σαμαρά και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δει την κυβέρνησή του να πέφτει.

 

Τέλος, χαρακτηρίζει την Ελλάδα «νήσο σταθερότητας στην Ευρώπη», σε αντίθεση -όπως σημειώνει- «με την Τουρκία, η οποία πλήττεται από το μαζικό κύμα διαδηλώσεων κατά του Ερντογάν».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=88700