- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Διάλογος για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας
09/08/13 Άρθρα,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το άρθρο του δρος Φιλοσοφίας Γιώργου Οικονόμου με τίτλο «Η αποκρατικοποίηση της Εκκλησίας αναγκαία», που δημοσιεύσαμε στις 31 Ιουλίου στην εφημερίδα μας, προκάλεσε την απάντηση του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, καθώς και την τοποθέτηση επ’ αυτής του κ. Γ. Οικονόμου.
Του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ
Ελλογιμώτατε κ. Διευθυντά,
[1]Ο Δρ Φιλοσοφίας κ. Γεώργιος Ν. Οικονόμου όπως δημοσιεύεται στην έγκριτη εφημερίδα σας της 31/7 ε.ε. εκθέτει τις απόψεις του στην σελ. 8 υπό τον τίτλο «Η αποκρατικοποίηση της Εκκλησίας αναγκαία». Επικεντρώνει την διαλεκτική του στην διά του χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας απεμπλοκή τον Ελληνικού Δημοσίου από την μισθοδοσία του Ορθοδόξου Κλήρου αποδεικνύοντας εκ του κειμένου του την παχυλή άγνοια του θέματος και την ιδεοληπτική και δογματική κατάθεση λόγου χωρίς την υποψία των νομικών και ουσιαστικών παραμέτρων του ζητήματος. Παρακαλούμε να μας επιτρέψετε με την σειρά μας να θέσωμε τα ζητήματα:
1. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ζωή σε αυτόν τον τόπο 2.000 χρόνων ενώ το Ελληνικό Κράτος μόλις 200 χρόνων.
2. Στο αστικό μας δίκαιο όπως και σε όλα τα ομοειδή δίκαια των κρατών δικαίου καθιερώνεται και αναγνωρίζεται η αρχή στο άρθρο 51 του Εισαγωγικού Νόμου που λέει τα εξής: «Αρθρο 51. Η απόκτηση κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος πριν από την εισαγωγή τον Αστικού Κώδικα κρίνεται κατά το δίκαιο που ίσχυε όταν έγιναν τα πραγματικά γεγονότα για την απόκτησή τους». Με την δημιουργία της Ελλάδος το 1828 η Ορθόδοξη Εκκλησία αποψιλώθηκε μέχρι το 1952 από το 96% της ιδιόκτητης περιουσίας της και έτσι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την συμβατική υποχρέωση της μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Κλήρου.
3. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την υπ’ αριθμ. 10/1993/405/483/484/9.12.1994 απόφασή του ακύρωσε τους αρπακτικούς Νόμους 1700/1987 και 1811/1988 επιβάλλοντας δισεκατομμύρια αποζημιώσεων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου στις προσφεύγουσες Ιερές Μονές.
4. Ενας χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας που εδράζεται στην επιχειρηματολογία του κ. Γ. Οικονόμου και στοχεύει στο πρόταγμά του αναπόδραστα δυνάμει τον Ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αρχών του κράτους δικαίου οφείλει να επιστρέψει το υφαρπαγέν 96% της Εκκλησιαστικής περιουσίας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αρκέσουν 1.000 μνημόνια για να εκταμιευτεί το ποσόν των αποζημιώσεων προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.
5. Καλείται ο Δρ Φιλοσοφίας Γεώργιος Ν. Οικονόμου να μας καταθέσει δημόσια την περιουσία που υφάρπαξε το Ελληνικό Κράτος από τις Θρησκευτικές μειονότητες που αναφέρει στο κείμενό του και ειδικώτερα από τους Μουσουλμάνους, Ρωμαιοκαθολικούς, Διαμαρτυρομένους, Εβραίους, Πολυθεϊστές, Αθέους, Αγνωστικιστές και Αθρήσκους, γιατί τέτοιο γεγονός δεν συνέβη ποτέ.
6. Η πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος με την μελέτη των Ο. Τσιούμα και Δ. Τασιούλα που εξέδωσε το 1988 απέδειξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Συνεταιρισμοί κατέχουν 60.443.500 στρέμματα γης έναντι της Ορθοδόξου Εκκλησίας της οποίας το εναπομείναν 4% εκ της αρχικής της περιουσίας αντιστοιχεί σε 1.282.300 στρέμματα εκ του οποίου το 3% είναι δεσμευμένο ως δασικές εκτάσεις.
7. Εχει διερωτηθεί ποτέ ο κ. Γ. Οικονόμου σε ποια ακίνητα ανεγέρθησαν η Ακαδημία Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, η Μαράσλειος Ακαδημία, το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το Αρεταίειο Νοσοκομείο, η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, το Νοσοκομείο Παίδων, το Νοσοκομείο Συγγρού, το Λαϊκό Νοσοκομείο Σωτηρία, το Ασκληπιείο Βούλας, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το ΠΙΚΠΑ Βούλας, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γηροκομείο Αθηνών και άλλα 142 σχολικά συγκροτήματα της Αττικής και πολλά άλλα σε όλη την Επικράτεια; Γιατί όλα αυτά ήταν ακίνητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας που δωρεάν εδόθησαν για τους κοινωφελείς σκοπούς που εξυπηρετούν.
Καλούμε λοιπόν κατόπιν των ανωτέρω τον Δρ Φιλοσοφίας κ. Γ. Ν. Οικονόμου να φιλοσοφήσει επί των κατατεθέντων.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=88712
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε