- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ραμαζάνι στο Γενί Τζαμί
09/08/13 ΕΛΛΑΔΑ
Δόξα στον Αλλάχ και… στον Μπουτάρη! Χάρη στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που αψήφησε επικρίσεις και αντιδράσεις, μουσουλμάνοι τουρίστες προσευχήθηκαν χθες στο ιστορικό Γενί Τζαμί. Νωρίς τα ξημερώματα χθες, ο νεαρός ιμάμης κάλεσε με τον χαρακτηριστικό τρόπο του Κορανίου τους πιστούς μουσουλμάνους να προσέλθουν για την ολοκλήρωση του Ραμαζανιού.
«Τηρώντας την υπόσχεσή μας, διαθέσαμε το Γενί Τζαμί για την τέλεση της προσευχής της λύσης της νηστείας του Ραμαζανίου την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013. Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε τόσο τους μουσουλμάνους κατοίκους της πόλης όσο και τους μουσουλμάνους επισκέπτες που αποφάσισαν να γιορτάσουν τον τερματισμό της νηστείας του Ραμαζανίου στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, τιμώντας έτσι τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Ισλάμ. Η μικρή συμμετοχή πιστών οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Επισημαίνουμε ότι αποτελεί πάγια θέση μας η διευκόλυνση της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κατοίκων και επισκεπτών της πόλης στις μεγάλες εορτές του Ισλάμ», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης, που κατά καιρούς έχει επικριθεί ως… «φιλότουρκος».
Στη χθεσινή προσευχή συμμετείχαν κυρίως μουσουλμάνοι που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για τουρισμό, αλλά και ορισμένοι μόνιμοι κάτοικοι.
Ηταν η 2η φορά μέσα σε λίγους μήνες που το Γενί Τζαμί παραχωρήθηκε ως τόπος προσευχής. Τον περασμένο Μάρτιο, για 1η φορά μετά 90 χρόνια, ο χώρος παραχωρήθηκε στους περίπου 50 σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής, του γνωστού μεντρεσέ της Κομοτηνής, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία και πάλι του δημάρχου. Ακολούθησε παρουσίαση του χώρου από ξεναγό και στη συνέχεια τελέστηκε μεσημβρινή προσευχή.
Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης Ροδόπης-Εβρου, Νίκος Παπαγεωργίου, δεδομένου ότι η άδεια είχε δοθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Το Γενί Τζαμί (έτος ανέγερσης 1902), έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, που χρησιμοποιείτο ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισμένους Εβραίους, τους ντονμέδες, στέγασε από το 1925 έως το 1963 το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο και σήμερα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος.
Την άλλη Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζεται το νέο μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Κεμάλ Ατατούρκ, στο παλαιό κτίριο του τουρκικού προξενείου, στην οδό Αγίου Δημητρίου.
Νίκος Φωτόπουλος
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=88787
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε