- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ναι μεν… αλλά από τον Ομπάμα

12/08/13 ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ Μικρή νίκη του Σνόουντεν θεωρεί ο ιδρυτής των WikiLeaks, Ασάνζ, τη δέσμευση του προέδρου να αναθεωρήσει τις διατάξεις του νόμου Patriotic Act που επέτρεπαν τη γενικευμένη παρακολούθηση των επικοινωνιών των Αμερικανών

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

[1]Δέσμευση ότι θα συνεργαστεί στενά με το Κογκρέσο προκειμένου να τροποποιηθεί το επίμαχο άρθρο 215 του Πατριωτικού Νόμου (Patriotic Act) που επιτρέπει τη συλλογή τηλεφωνικών αρχείων έδωσε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου τους τελευταίους τρεις μήνες, λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει σήμερα τις καλοκαιρινές του διακοπές ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής των WikiLeaks, χαρακτήρισε «μικρή νίκη του Σνόουντεν» τις σχετικές ανακοινώσεις.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε 4 συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να διορθωθούν οι αβλεψίες, όπως τις χαρακτήρισε, των προγραμμάτων αυτών με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέπεται να γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφωνικών κλήσεων πολιτών χωρίς προηγουμένως να έχει εκδοθεί ένταλμα.

 

Αφού επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, ο Ομπάμα υποσχέθηκε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών «θα επανεξετάσει από μηδενική βάση το σύνολο της αμερικανικής αντικατασκοπίας και των τεχνολογιών επικοινωνίας που αυτή χρησιμοποιεί». Και δήλωσε αφ’ ενός ότι θα διορίσει δικηγόρο ο οποίος θα εξετάσει το ζήτημα της άκρας μυστικότητας του ειδικού δικαστηρίου που παρέχει υπερεξουσίες παρακολούθησης στην NSA και αφ’ ετέρου ότι θα θεσπίσει θέση ειδικού αξιωματούχου που θα μελετήσει το κατά πόσον παραβιάζονται τα δικαιώματα της ελευθερίας και της προσωπικής ζωής των Αμερικανών πολιτών.

 

«Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να κατασκοπεύουν τους απλούς πολίτες» κατέληξε, τονίζοντας ότι «οι παρακολουθήσεις γίνονται για να προστατεύονται η χώρα και οι σύμμαχοί της».

 

Der Spiegel: Στόχος η Ε.Ε.

 

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρισκόταν μεταξύ των κατά προτεραιότητα στόχων παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

 

Αυτές βρίσκονταν μέχρι πρότινος στη βαθμίδα υπ’ αριθμόν 3 της πεντάβαθμης κλίμακας που είχε δημιουργήσει η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών με το 1 να αφορά τα θέματα «πλέον υψηλού ενδιαφέροντος» και το 5 τα «μικρού ενδιαφέροντος», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο αναφέρει ότι συμβουλεύτηκε τα έγγραφα του Σνόουντεν. «Αντιθέτως», γράφει, «τα θέματα που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διατροφή δεν κρίνονταν μεγάλης προτεραιότητας και κατατάσσονταν στην τελευταία βαθμίδα της κλίμακας».

 

Οι χώρες-στόχοι

 

Μεταξύ των χωρών που αποτελούσαν στόχο του προγράμματος παρακολουθήσεων της NSA, η Γερμανία βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία και την Ιαπωνία, αλλά προηγούνταν της Ιταλίας και της Ισπανίας. Προτεραιότητα δινόταν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, της οικονομικής της σταθερότητας και στους κινδύνους για τα δημοσιονομικά της, τα οποία κατατάσσονταν στη βαθμίδα 3 της κλίμακας προτεραιότητας.

 

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις σχέσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε ότι βρίσκονται σε κακό επίπεδο, πρόσθεσε όμως με νόημα ότι ο Ρώσος πρόεδρος μερικές φορές φαίνεται «σαν ένα παιδί που κάθεται στο πίσω μέρος της τάξης και βαριέται». Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες μετά την απόφαση της Μόσχας να χορηγήσει προσωρινό άσυλο στον Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτη των μυστικών αμερικανικών υπηρεσιών, και η ένταση αυτή είχε αποτέλεσμα ο Ομπάμα να ακυρώσει την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν.

 

Πάντως ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε προχθές ότι δεν υπάρχει «ψυχρός πόλεμος» με τις ΗΠΑ και υποστήριξε ότι η υπόθεση του Σνόουντεν δεν έχει επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=90115